Hallå där Theera Watcharapranee, varför besöker du IOGT-NTO?

Theera Watcharapranee är chef för Stop Drink Network i Thailand och besöker just nu IOGT-NTO:s kansli.
Av: Eva Ekeroth

Vad är Stop Drink Network?

− Det är ett nätverk av 200 organisationer. Nätverket bildades 2003 och jobbar för att göra folk medvetna om de negativa konsekvenserna av alkohol. Vi förespråkar alkoholpolitiska åtgärder för att minska antalet som skadas av alkohol.

Vad gör ni för att nå målen?

− Vi genomför kampanjer och aktiviteter för att få folk uppmärksamma på frågorna. Vi gjorde en namninsamling och fick ihop ungefär 13 miljoner underskrifter. Vi fick ett tempel att bli pilotprojekt för alkoholfritt tempel och nu har över 1 700 tempel till anslutit sig. Vi stöder också alkoholfria skolor och alkoholfria allmänna parker i Bangkok. Vi arbetar också med riktade kampanjer, till exempel till unga, och så stöder vi rehabiliteringsinitiativ.

Hur ser alkoholsituationen ut i Thailand?

− Thailand kommer på tredje plats i den asiatiska ligan. Sydkorea dricker mest, sedan kommer Japan och sedan vi. Konsumtionen ligger på 8,47 liter. Det kanske inte är så mycket mer än andra, men man måste komma ihåg att 1961 var konsumtionen 0,05 liter per person och år. I Thailand är 93,4 procent av befolkningen buddhister. De som var religiösa drack inte 1961. Utvecklingen har varit dramatisk. Dessutom är konsumtionen ojämnt fördelad. I norra delen, där jag kommer ifrån, dricker man betydligt mer än i övriga Thailand.

Varför har du kommit till Sverige?

− Jag har fått ett stipendium från ett nätverk som stöttar unga ledare och ville gärna besöka IOGT-NTO i Sverige eftersom jag kände till organisationen sedan tidigare.

Vad har varit mest intressant hittills?

− Att IOGT-NTO-rörelsen har organisationer för alla åldrar. Det var nytt för mig. Det är något jag vill ta med mig hem. Sedan är jag imponerad av kreativiteten inom rörelsen, till exempel hur UNF har hittat ”Fake free” på Sri Lanka och lyckats anpassa konceptet till svenska förhållanden. När vi har hittat projekt som verkat bra, men inte passat i Thailand har vi direkt tänkt att det inte är något för oss.

Är det något annat du kan ta med dig hem till Thailand?

− Jag skulle ha Systembolag i Thailand. Vi har ett licenssystem för butiker, men det är väldigt lätt att få licens och det är ingen som kontrollerar om åldersgränserna följs. Vi har 580 000 licenser och ändå finns det en svart marknad, så tillgängligheten är mycket stor.

Vad är ditt intryck av Sverige hittills?

− Det är vackert här och människor gillar att motionera, har jag märkt. Och så är det väldigt tyst. Vädret är väldigt, men lite kallt.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0