I rörelse

Gunnel Linné utsedd till årets Soberhjälte

Inför en fullsatt publik tilldelades Gunnel Linné från Åsele utmärkelsen årets Soberhjälte vid en ceremoni på Skansen. Hela dagen pågick aktiviteter runt det gamla ordenshuset.

Skansen visade sig från sin allra bästa sida denna Folknykterhetens dag. Solen sken, lövsprickningen pågick för fullt och besökare i alla åldrar rörde sig omkring ordenshuset. Kön till kaffeserveringen ringlade lång hela tiden. Barn hoppade rep, provade att gå på styltor eller fick sina ansikten målade.

Årets Soberhjälte

Och årets Soberhjälte, Gunnel Linné, fick diplom och blommor av IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt som också höll tal. Enligt Anna Carlstedt är Gunnel Linné en som personifierar det IOGT-NTO står för: Nykterhet, gemenskap och påverkan.

Hon är drivande i kulturfrågor och har tidigare tilldelats kulturpris av sin hemkommun. Hon har också engagerat sig för utvisningshotade flyktingar. En annan god egenskap är att hon är bra på att bereda plats för nya förmågor i föreningen Fjällets krona i Åsele där hon är ordförande.

– Var inte så himla rädda om nycklarna till lokalerna om ni ska få någon som efterträder er. Och inte är det väl heller så noga om stolarna står exakt som de stod tidigare eller om besticken ligger i rätt låda, säger Gunnel Linné i sitt tacktal.

Gunnel Linné bestämde sig för att avstå från alkohol redan i 16-årsåldern då hon provade att dricka alkohol första gången.

– Jag kände direkt att det här inte var något för mig. Man tappar ju kontrollen och det gillar inte jag, säger hon.
Hon gick med i NTO, i Vårblomman i Örnsköldsvik. Sedan bodde hon i Sundsvall i många år innan hon och maken Axel flyttade till Åsele 1985.

I sommar fyller Gunnel Linné 75, men hon har inga planer på att trappa ned. Och det märks. Mitt under intervjun kommer riksdagsledamoten Mehmet Kaplan förbi och gratulerar. Då passar hon på att boka in honom för en föreläsning till hösten.

När Kjell-Ove Oscarsson, vice ordförande för IOGT-NTO, ringde och berättade att hon utsetts till årets Soberhjälte, trodde hon att någon skämtade med henne.

– Det är roligt att bli hedrad på det här sättet. Det känns lika stort som när jag fick äta middag med kungen. ”Det är du värd som har offrat så mycket” säger folk, men jag har då inte offrat något. Så mycket roligt som jag haft i mitt liv och så många trevliga människor jag har fått träffa, säger hon.

Skansen bjöd på aktiviteter för stora och små

Både före och efter prisutdelningen pågick aktiviteter i och omkring ordenshuset på Skansen. Den som ville veta hur det gick till på logemöten förr i världen kunde delta i ett ritualmöte. Det bjöds också på rundvandring i ordenshuset och för barn pågick aktiviteter på gården.

Stockholmsdistriktets ordförande Oskar Jalkevik var årets talare på Skansen. Han talade om de problem som alkoholen ställer till med, och hur bra det känns att som medlem i nykterhetsrörelsen slippa bidra till dem. Han påminde också om de positiva tecken som finns, till exempel att det alkoholfria sortimentet på Systembolaget är det som efterfrågas mest.

”En trevlig kräftskiva för hela familjen kräva dessa alkoholfria drycker”, sa Oskar Jalkevik.

Mer från Accent