IOGT-NTO

Gemenskap och glädje på Verksamhetsforum i helgen

Demokratifrågor och rasism stod i fokus under årets Verksamhetsforum. Som vanligt fanns dock en rad seminarier och workshops med olika teman att välja mellan.

I gråmulet novemberväder genomfördes IOGT-NTO:s Verksamhetsforum under helgen. I år var huvudtemat rasism och demokrati. Niclas Nilsson, utbildningssamordnare på Expo, hade bjudits in som föreläsare på lördagsförmiddagen.

Han menar att extremhögerns retorik har förändrats.

– De målar upp bilden av en kulturell elit i Stockholm som tar ”allt”, makt, inflytande och resurser, och ger till flyktingar. När folk börjar köpa deras berättelser ställs IOGT-NTO-medlemmar mot varandra. I stället bör vi hålla ihop, säger han.

Han beskriver hur den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har vuxit, liksom det högernationalistiska partiet Alternativ för Sverige, AFS.

Niclas Nilsson, Expo, föreläser om normaliseringen av rasismen. Foto: Eva Ekeroth

Enligt Niclas Nilsson är Sverigedemokraternas väljarbas ungefär densamma i alla kommuner. Han tar sin egen uppväxtort, Tyringe, som ligger cirka en och en halv mil utanför Hässleholm, som exempel.

Niclas Nilsson, Expo. Foto: Ulrica Ambjörn

– I Hässleholm finns arbetstillfällena, bostäderna, kommunikationerna, gymnasieskolan, studieförbunden, de politiska partierna, kommunhuset, kulturhus och biograf.

Från Tyringe har det mesta försvunnit.

– Men vi har ett kurhotell, kaninuppfödning, en buss till Hässleholm och en tågstation, tomma industrilokaler och ett band som heter Joddla med Siv.

Ännu längre från Hässleholm finns inte ens det.

– Åker man tre mil från Hässleholm är finns skog, åkermark en kyrka och i bästa fall ett fotbollslag. Ingen sjukvård, inga arbetstillfällen, inga kommunikationer. Var tror ni att flyktingförläggningarna placeras? Det utnyttjas av Sverigedemokraterna: ”Nu sitter politikerna i Hässleholm och bestämmer över era huvuden” säger de. Ju längre från centralorten desto fler tenderar att stöda SD, enligt Niclas Nilsson.

Genom att skapa nya berättelser om den lilla byn kan vi hjälpas åt att bryta mönster.

Men så måste det inte vara.

– Genom att skapa nya berättelser om den lilla byn kan vi hjälpas åt att bryta mönster. Problemet är dock att även föreningslivet tenderar att försvinna från de små orterna, säger han.

Han påpekar att IOGT-NTO kan göra skillnad genom att fylla orden med eget innehåll.

– Ni är oerhört viktiga! Vi måste samla alla goda krafter, säger han.

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostcero och Niclas Nilsson, föreläsare från Expo. Foto: Ulrica Ambjörn

Under den efterföljande debatten får Niclas Nilsson frågan om Expo bara granskar SD.

– Nej, vi granskar rasistiska idéer var de än sprids. Att vi granskar SD främst beror på att de har rasistiska rötter, svarar Niclas Nilsson.

En annan frågeställare undrar om man verkligen får använda sig av ordet demokrati hur som helst?

– Jag tycker att vi ibland använder demokrati-argumentet för att skydda dem som vill rasera demokratin, svarar IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero.

Efter en välbehövlig lunch kunde hågade deltagare fortsätta diskutera frågan under ett seminarium lett av Åsa Hagelstedt, till vardags generalsekreterare för Djurskyddet Sverige, men också ideellt engagerad i IOGT-NTO.

Där fick förbundsstyrelseledamoten Erik Winnfors Wannberg redogöra för IOGT-NTO:s syn på samverkan med Sverigedemokraterna där vissa medlemmar framfört att de tycker det är fel att bojkotta SD eftersom IOGT-NTO ska vara en partipolitiskt obunden organisation.

– Vi lägger oss ju inte i hur medlemmar röstar eller vad de tycker. IOGT-NTO tar inte heller ställning i partipolitiska frågor som till exempel hur den ekonomiska fördelningen ska se ut, men en politisk organisation har IOGT-NTO alltid varit.

Han anser att synen på vad som är partipolitik har ändrats.

– När kyrkorna förr gömde flyktingar så var det ingen som betraktade det som ett partipolitiskt ställningstagande, men idag har det blivit ”vänster” att gömma flyktingar. Det är inte kyrkan som ändrat sig utan politiken.

IOGT-NTO är en mångkulturell rörelse som står upp för demokratiska grundvärderingar.

Det finns heller inget hinder att vara medlem i SD och IOGT-NTO samtidigt.

– Även om jag tycker att det skulle vara ganska schizofrent. IOGT-NTO är en mångkulturell rörelse som står upp för demokratiska grundvärderingar. Där tycker vi att SD skiljer sig från de andra riksdagspartierna. Vi vet också att det varit viktigt för SD att synas med trovärdiga personer och organisationer. Det vill inte vi bidra till. Därför vill vi hålla dem på en armlängds avstånd.

Han förklarar att information som skickas till riksdagens utskott eller kommunstyrelser givetvis skickas till samtliga representanter, oavsett parti.

– Men vi bjuder inte in SD till oss, säger han.

Också Accent har fått kritik, fast den omvända, för att inför riksdagsvalet ha publicerat svar på en drogpolitisk enkät även från Sverigedemokraterna.

– I en demokrati har media en viktig uppgift att bevaka, granska och lyfta brister så att de kommer till medlemmarnas kännedom. Det är därför media kallas den tredje statsmakten. Accent har ett uppdrag att ta upp frågor som påverkar rörelsen och medlemmarna, säger Accents chefredaktör, Ulrica Ambjörn.

Hon anser inte att Accent ska väja för svåra frågor.

– Jag tror inte på att låtsas att svåra saker, eller det man själv ogillar, inte finns. Jag tror mer på att lyfta upp, ge fakta och sammanhang, och försöka förklara, säger hon.

Sedan några år tillbaka har IOGT-NTO en policy mot rasism. Många i lokalen anser att den har varit till hjälp, men att den inte täcker allt.

– Vi måste också vara medvetna om det inte bara är SD. Det finns andra våldsbejakande organisationer som vill komma in, till exempel hyra våra lokaler, säger en av deltagarna.

På en och en halvtimme kan man lära sig spela en låt tillräckligt bra för att våga framföra den.

Bandet Johnny M övar i Storstugan. Johnny Mostacero, Mohamed Mohamoud Ali, Ingemar Nilsson, Espen Bjordal och Fredrik Schönström. Utanför bild gitarristen Camilla Appelgren. Foto: Eva Ekeroth

De som inte ville fördjupa sig i ämnet demokrati eller välja något pass av mer teoretisk natur kunde välja att delta i en praktisk workshop.

I Storstugan förverkligar några sina barndomsdrömmar och spelar i ett band. Ut genom fönstren strömmar de kända tonerna till Knockin’ on heavens door. De flesta av de fem bandmedlemmarna har aldrig tidigare hållit i det instrument de tilldelats.

Tålmodigt instruerar och berömmer Espen Bjordal, lärare på Tollare folkhögskola, sina adepter: sångaren Fredrik Schönström från Eslöv, gitarristen Camilla Appelgren från Sandviken, basisten Ingemar Nilsson från Saltsjö Boo, trummisen Mohamed Mohamoud Ali från Flen och keyboardisten Johnny Mostacero, IOGT-NTO:s förbundsordförande från Halmstad.

– Det handlar om att ta bort rädslor och gå utanför sin komfortzon. Jag har gjort det här förut och vet att det funkar. På en och en halvtimme kan man lära sig spela en låt tillräckligt bra för att våga framföra den, säger Espen Bjordal.

Och det låter bättre och bättre. I slutet av lektionen blir det ”konsert” med endast Accents reporter som publik, men den förevigas även på Espen Bjordals telefon.

I ett klassrum sitter ett gäng och lyssnar på Ida Krusevi som håller del 2 av IOGT-NTO:s grundutbildning. Den handlar om ideologi. Också här pratas det om demokrati.

– Alla medlemmar har haft rösträtt ända från starten, säger hon.

Hon visar IOGT-NTO:s vision på tavlan:

”Vår vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv.”

– Vi ser alkohol som ett hinder. Andra skulle kunna säga att det är en möjlighet, en öppning för ett socialt liv, för att våga och släppa loss, säger hon.

Hon förklarar också ändamålsparagrafens syfte.

– Alla organisationer har en paragraf som talar om varför de finns. Det är jätteviktigt. Där framgår att IOGT-NTO ser som sitt uppdrag att gör samhället nyktrare genom att samla alla som vill utmana alkoholnormen och vill vara med och påverka alkohol- och narkotikapolitiken, både i Sverige och i världen. Och så erbjuder vi en nykter gemenskap som stärker och utvecklar människan, säger hon.

Vi ska vara rädda om de möten och samtal som kan uppstå när man hantverkar tillsammans.

Maria Pålsson och Charlotte Lysebring från Klippan tillverkar träd av ståltråd. I bakgrunden syns Camilla Albrechtsson från Linköping. Foto: Eva Ekeroth

I rummet intill sitter ett gäng och slöjdar med metalltråd.

– Det ska bli ett träd, säger Maria Pålsson från Klippan, och visar sin skapelse.

Det är första gången hon testar metallslöjd.

– Jag ville lära mig något nytt. Jag är sugen på att starta en studiecirkel när jag kommer hem, säger hon.

Jenny Nordfält, lärare på Tollare folkhögskola, tycker inte man ska underskatta det som kan ske när man arbetar med händerna.

– Vi ska vara rädda om de möten och samtal som kan uppstå när man hantverkar tillsammans. IOGT-NTO gick en gång i bräschen för folkbildningen och startade bibliotek och studiecirklar. Det här är ett gott exempel på den traditionen, säger hon.

Therése Schönström och Per Wihlborg deltar i buggkurs på lördagskvällen. Foto: Linnéa Manzanares

Mer från Accent