Turism

Fokus på nyktert resande

Miljöfrågorna är ofta i fokus när vårt resande debatteras. Alkoholens påverkan berörs däremot sällan. Det vill nätverket Schyst resande ändra på.

Sex av tio svenskar reser utomlands minst en gång per år, visar en Sifo-undersökning beställd av reseföretaget Ticket. Det ökar vårt avtryck i länderna vi reser till; socialt, ekonomiskt, och miljömässigt.

Det har länge funnits en debatt om hur resandet påverkar vår miljö. Alkoholens påverkan är en fråga som sällan berörs. Det blir det nu ändring på när nätverket Schyst resande under oktober månad lyfter frågan. Nätverket, där IOGT-NTO ingår, ska öka resenärers och researrangörers medvetenhet kring hur vårt resande påverkar på resmålet.

– Social hållbarhet är lika viktig som miljömässig. Vårt mål är att göra människor medvetna om vilka avtryck de gör när de reser, så att de kan göra ett val utifrån det, säger Maria Bergqvist, kommunikatör för IOGT-NTO rörelsens internationella arbete.

Schyst resande jobbar dels med att utbilda studenter som går hotell- och restauranglinjen. De blir förhoppningsvis ambassadörer för sociala hållbarhetsfrågor när de jobbar på olika resmål. Men nätverket jobbar också mot charterbolag och researrangörer för att öka deras medvetenhet om hur upplägg och agerande kan bidra till ökad hållbarhet.

– Det kan handla om att informera om att alkohol får allvarliga konsekvenser för både turister och lokalbefolkning. Vem tar ansvar för de konsekvenserna?

Maria Bergqvist pekar på att alkohol är starkt förknippat med begrepp som sommar, semester, och frihet. I sociala medier, reklam och i resereportage lyfts alkoholbudskap fram tillsammans med glättiga bilder på glada, solbrända människor.

Maria Bergqvist, kommunikatör på IOGT-NTO. Foto: Nathalie C. Andersson

– Den ständiga tillgängligheten påverkar och det vill vi göra researrangörerna medvetna om. Inte genom pekpinnar, utan genom att ge konstruktiva tips.

Men frågan om alkohol är känslig. Den väcker känslor och debatt. Folk vill inte kritiseras för sitt val att dricka på semestern. Men faktum är att alkohol är ett enormt hot mot turistnäringen, och i vissa avseenden har medvetenheten om detta bidragit till åtstramningar kring alkohol, till exempel på flyget, säger hon.

Linda Engström. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Nykteristen Linda Engström driver bloggen resamedvetet.se. Hennes blogginlägg genomsyras av inställningen att resor är livsviktiga för många människor, och att man inte måste avstå från att resa av miljöskäl. Tvärtom anser hon att resande är fredsförebyggande.

– Det är viktigt att ta ansvar och reflektera över de val man gör under resorna. Det är vår skyldighet som resenärer och besökare i ett annat land att vara pålästa och åtminstone göra genomtänkta och medvetna val, säger hon.

När det gäller alkohol tycker hon att många har inställningen att man inte behöver ta samma ansvar för sitt beteende när man är utomlands. Det kan innebära att man dricker väldigt mycket och beter sig illa, vilket påverkar såväl lokalbefolkningen som en själv.

– Tyvärr är det så att det västerländska idealet, och vårt beteende kring alkohol påverkar dem som bor på resmålet, det går inte att bortse ifrån. Man måste fråga sig vad som händer med lokalbefolkningen när vi dundrar in med våra alkoholvanor, säger Linda Engström.

Annika Myhre. Foto: Maria Olsson

Annika Myhre heter en annan nykter bloggare som driver resfredag.se. Som nykterist försöker hon föregå med gott exempel genom att vara sig själv. Så här skriver hon:

”För många resenärer i allmänhet och svenskar i synnerhet verkar semester eller resor på ett eller annat sätt förknippas med alkohol. Genom att med jämna mellanrum lyfta det faktum att jag är nykterist vill jag visa att det inte alls behöver vara så. Jag vill inte komma med pekpinnar och hävda att alla bör bli nykterister, däremot vill jag att folk reflekterar mer över sina alkoholvanor på resande fot. Med alkohol i kroppen riskerar du att glömma bort allt vad medvetet resande innebär, både vad gäller dig själv, dina medresenärer och personerna som bor eller vistas på det aktuella resmålet.”

Mer från Accent