Scouting

Fika och möten när 400 scouter träffades på Scoutforum på Ransberg

Vad händer om man samlar 400 scouter på en lägergård? Möten, och ännu mera möten. Och lite fika förstås. Accent hängde på när Scouterna anordnade Scoutforum på NSF:s lägergård Ransberg i Värmland.

– Det roligaste var när alla vällde in här i går kväll. Att se folk som inte sett varandra på länge återförenas och dela deras moments, säger Ellen Michaelsdotter-Holm.

Hon står bakom den vita disken och blickar ut i kaféet. Det är lördageftermiddag och lugnt. De stora festivalborden är ganska tomma, men nu och då kommer någon som vill köpa en kaffe eller annat fika.

– Vi ville få det mysigt, säger Ellen Michaelsdotter-Holm och pekar på de fotogenlyktor och orangea rislampor som hänger i hattkåtans tak.

Tillsammans med några andra scouter från Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, är Ellen Michaelsdotter-Holm ansvarig för kaféet på Scoutforum.

– Vi ska hålla i kaféet på NFS:s förbundsläger nästa sommar, så vi är här för att träffa varandra och förbereda oss. Det går bra, folk gillar att fika. Scouterna är ju också en fikarörelse, precis som IOGT-NTO-rörelsen, säger hon.

Hittills är hon nöjd med årets Scoutforum, som är ett evenemang som anordnas vartannat år av nationella Scouterna.

– Jag tycker att det är en skön blandning av människor. Det är inte bara pappersscouter utan även de som är engagerade i den lokala scoutkåren. Och så är det bra blandning åldersmässigt, det är allt från 12–13-åriga äventyrarscouter och uppåt.

Niklas von Braun leder workshopdiskussionen. Foto: Nathalie C. Andersson
Niklas von Braun leder workshopdiskussionen. Foto: Nathalie C. Andersson

I Ransbergs herrgård håller Niklas von Braun på att förbereda sig. Om några minuter ska han hålla en workshop om hur man kan arbeta med drogfrågan inom Scouterna. Han plockar upp ett gäng böcker från en svart ryggsäck. Böckerna är från 2006 och skrivna i Comic Sans, de kallas för den drogfria ryggsäcken och är NSF:s material om hur man arbetar med drogfrågan på scoutmöten. Nu ska materialet revideras, mycket har hänt sedan 2006.

– Den faktabaserade kunskapen är inte så effektiv. Skrämselpropaganda och att låta missbrukare berätta, sån information ger inte så stort intryck. Det gör inte så stor effekt att man själv brukar mindre alkohol, berättar Niklas von Braun för de 20-tal scouter och scoutledare som kommit på workshopen.

Han säger att det är bättre att jobba värderingar och att skapa trygghet.

– Det viktiga med värderingsövningar är frågan: varför gör man dem? Syftet är att hjälpa scouterna att bli medvetna om sina val, att se att det finns andra åsikter än min åsikt. Att öva sig på att ta ställning. Syftet är inte att kolla vad scouterna tycker.

Han tar fram ett av häftena från ryggsäcken och läser han några enkla påståenden. Alla ska sätta på olika platser sig i rummet beroende på om de håller med eller inte håller med i påståendet. Till sist kommer frågan ”En aktiv fritid förhindrar drogmissbruk”. Det blir tyst i rummet, och det 20-talet deltagarna sitter stilla. Men så vågar någon bryta tystnaden och byter plats. Och så lever rummet igen.

– Jag tror att det beror på vad man gör, och vilka man är med, säger en kille.

– Aktiviteten scouting och att det är en drogfri miljö … Det tror jag kan bidra till att man dricker mindre alkohol, säger en kvinna.

Tove Stenström från Varbergs NSF är funktionär på Ransberg under Scoutforum. Foto: Nathalie C. Andersson
Tove Stenström från Varbergs NSF är funktionär på Ransberg under Scoutforum. Foto: Nathalie C. Andersson

Utanför Herrgården är det febril rörelse. Några funktionärer bär en massa bord och bänkar. Tove Stenström från Varbergs NSF torkar av alla bänkar som ställts upp. Hon är funktionär för Ransberg.

– Nu förbereder vi inför kvällen, 400 personer ska kunna äta här, så det är mycket som ska fixas, säger hon.

Och helgen hittills är hon nöjd med.

– Det har varit bra, jag har inte gått på så mycket workshops. Men det är kul att det är så mycket andra scouter. Jag ser lite skillnad i hur man är. NSF:are har lite annan gemenskap, alla känner alla, men det verkar inte vara likadant hos alla scouter.
Men ändå finns det ju något som förenar. Det menar i alla fall Maria Hill från NSF Grava scoutkår:

– Jag tycker det är skitkul att Scoutforum kommer till Ransberg. Det är en happening och det är jättekul workshops. Dessutom är det viktigt att vi gör saker tillsammans med de andra scouterna och ser att vi har så oerhört mycket gemensamt. Som NSF:are tycker jag det är viktigt med IOGT-NTO, men vi hör ihop med resten av scoutrörelsen också.

Enkät:

För ett år sedan fick Scouterna en ny alkoholpolicy som säger att all scoutverksamhet är alkoholfri, oavsett hur gamla deltagarna är.

Vad tycker du om den nya alkoholpolicyn – och har du märkt någon skillnad mot tidigare?

Foto: Nathalie C. Andersson
Foto: Nathalie C. Andersson

Liliana Dobrisan, 47 år, Malung-Sälens scoutkår, Malung.

– Vår kårboss i Malung är nykterist, så alkohol finns inte med i vår världsbild eftersom han är en förebild för oss. Så vi har inte märkt av den nya alkoholpolicyn. Men oavsett ålder så har vi inte såna problem i Malung, det är så litet att det är så lätt att se till att ingen dricker alkohol.

Johan Gustavsson, 33 år, Högsbotorps scoutkår, Göteborg. Foto: Nathalie C. Andersson
Johan Gustavsson, 33 år, Högsbotorps scoutkår, Göteborg. Foto: Nathalie C. Andersson

Johan Gustavsson, 33 år, Högsbotorps scoutkår, Göteborg.

– Jag tycker att det är vettigt att scoutrörelsen är alkoholfri. Jag tycker att det är en styrka att vi kan deklarera att Scouterna inte är någon inkörsport för att dricka alkohol. Men jag märker ingen skillnad mot tidigare.

Celice Forbes, 16 år och Nadja Antman, 18 år, NSF Skattkärrs scoutkår, Skattkärr. Foto: Nathalie C. Andersson
Celice Forbes, 16 år och Nadja Antman, 18 år, NSF Skattkärrs scoutkår, Skattkärr. Foto: Nathalie C. Andersson

Celice Forbes, 16 år och Nadja Antman, 18 år, NSF Skattkärrs scoutkår, Skattkärr.

– Vi tycker att det är asbra. Scouting och alkohol har inte med varandra att göra. Utsatta familjer och barn måste kunna komma till oss där vi inte har sånt, säger Celice.

– Men på världsscoutjamboreen i Japan var folk lite halvsura för att de inte kunde ta en öl till maten under rundresan. Vi diskuterade det lite och jag sa: ”Det får ni väl ta när ni kommer hem”. Annars är man inget bra föredöme, säger Nadja.

Kevin Wihlborg, 22 år, Vellinge scoutkår, Vellinge. Foto: Nathalie C. Andersson
Kevin Wihlborg, 22 år, Vellinge scoutkår, Vellinge. Foto: Nathalie C. Andersson

Kevin Wihlborg, 22 år, Vellinge scoutkår, Vellinge.

– Den gamla var bra, men jag har inget emot den nya eftersom jag själv inte dricker alkohol. Jag tycker den nya fungerar, men jag har inte märkt någon skillnad. Jag är mest aktiv på kårnivå och i vår scoutkår har vi nolltolerans.

Mer från Accent