Accentnykterhet – Accent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Fri, 20 Sep 2019 14:10:38 +0000 sv-SE hourly 1 Magnus Lundgren tipsar: Goda drycker till svamphttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/magnus-lundgren-tipsar-goda-drycker-till-svamp/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/magnus-lundgren-tipsar-goda-drycker-till-svamp/#respond Fri, 20 Sep 2019 11:08:50 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1656505 Nu är skogarna fulla av svamp. Har du plockat och ska äta i helgen så bjuder Magnus Lundgren Accents läsare på dryckestips.]]>

Nu är skogarna fulla av svamp. Har du plockat och ska äta i helgen så bjuder Magnus Lundgren Accents läsare på dryckestips.

Beskows VY Äpple Humle

Vad: När Fredrik Beskow skapade VY-konceptet så hade han kvalitet i tankarna. Han ville göra alkoholfria drycker av högsta kvalitet för måltiden. Hans slogan har varit ”Alkoholfrihet som berör utan att berusa. En dryck till den goda måltiden.

Äpple Humle är en dryck gjord på must av äpplen från Bjärehalvön som sedan blandats med en helt torr cider gjord på äpple och rönnbär, och sedan smaksatt med rabarber och humle. Resultatet är en dryck med mindre än hälften så mycket socker som en vanlig äppelmust.

Doften är vinliknande med tydliga inslag av humle tillsammans med gröna äpplen. Smaken är medelfyllig, halvtorr med hög syra.

När: Smörstekta kantareller på toast med lite riven Västerbottenost passar fantastiskt till denna dryck.

Var: Finns idag på många Systembolag, men även på flertalet andra försäljningsställen.

 

 

Alain Milliat Jus Raisin Rouge Merlot

Vad: Alain har odlat frukter och bär på familjeegendomen i Orliénas sedan 1983. Det som ofta skiljer juicer från Alain Milliat mot andra producenter är den höga koncentrationen av frukt och bär som gör att smaker och dofter blir magiska. Jus Raisin Rouge Merlot är inget undantag och är en ren druvjuice gjord på en av Frankrikes stoltaste druvor.

Doften är härligt fruktig av mörka bär och man kan även känna en fin doft av svamp och örter. Juicen är rätt söt och mycket fyllig, men samtidigt med en fin syra vilket ger en bra balans.

När: Gör en rustik höstgryta med rotfrukter, högrev och svamp. Var försiktig med syran i grytan, då hög syra får dryck att kännas sötare. Servera med bröd och använd gärna ett glas med stor kupa för druvjuicen för att verkligen få fram alla smaker och dofter.

Var: Finns på många Systembolag men även i vissa mataffärer och på t.ex Mathem.

 

 

Tosterup Premium Cider Alkoholfri

Vad: Tosterup på Österlen i Skåne är inte bara känt för inspelningen av kockarnas kamp. Nuvarande ägarna Catherine och Jan Ehrensvärd har sedan 2014 planterat närmare 50 000 äppelträd på egendomen av lite olika utvalda sorter som Ingrid Marie, Saga, Santana, Frida och Elise. Från denna odling producerar man ett antal olika cidertyper.

Doften är härligt knäckig med röda äpplen och pomerans. Smaken är fylld av äpplen, lite nötig och med en härligt mousserande känsla.

När: Jag tänker mig en riktigt fin trattkantarellsoppa serverad med lite smörstekt bröd.

Var: Finns i vissa utvalda Systembolagsbutiker, men även i en del mataffärer, Kitchenlab och på Mathem.

 

Fler dryckestips och mer alkoholfri inspiration finns på En Bättre Dryck på både Instagram och Facebook.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/magnus-lundgren-tipsar-goda-drycker-till-svamp/feed/ 0
Dalarnas äldsta tidskrift läggs nedhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/dalarnas-aldsta-tidskrift-laggs-ned/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/dalarnas-aldsta-tidskrift-laggs-ned/#respond Fri, 20 Sep 2019 05:14:58 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1656370 Efter 131 år går Dalarnas äldsta tidskrift, IOGT-NTO:s medlemstidning Vägbrytaren, i graven.]]>

Efter 131 år går Dalarnas äldsta tidskrift, IOGT-NTO:s medlemstidning Vägbrytaren, i graven.

I fjol var redaktören Inger Ekstrand hoppfull. Då skrev hon ”Hipp, hipp, hurra – Vägbrytaren fyller 130 år” i tidningen, och hon frågade både sig själv och läsarna hur livet skulle se ut om ytterligare 130 år, alltså år 2148: ”Vad kommer man att minnas från 2018? Och kommer Vägbrytaren fortfarande att ges ut?”

Endast ett och ett halvt år senare är svaret på den sista frågan nej – åtminstone som det ser ut i nuläget. I slutet av juni skickades det sista numret ut till IOGT-NTO-medlemmarna i Dalarnas distrikt.

– Klart det är tråkigt att den läggs ner, men det går inte längre. Man måste vara realist, säger Inger Ekstrand, som varit tidningens redaktör i fyra år.

Skälen till nedläggningen är flera. Bland annat beror den på att distrikten Dalarna och Gävleborg kommer att slås samman som ett led i Expedition 50, där IOGT-NTO bestämt sig för att banta antalet distrikt från 23 till 8.

– Därför skulle det kännas konstigt om vi i Dalarna fortsatte med vår egen tidning. I så fall skulle vi behöva göra något nytt istället, som passar för de båda gamla distrikten. Dessutom har vi haft en person som är ansvarig för den grafiska utformningen och som flyttat utomlands. Hon har gjort två nummer på distans, men vi inser att det inte är hållbart, säger Inger Ekstrand.

I Vägbrytaren har man kunnat läsa skildringar från medlemmars resor, om kommande arrangemang, alkoholpolitik och kommentarer från distriktsstyrelsen om aktuella beslut i IOGT-NTO. Men enligt Inger Ekstrand har de varit en minimal redaktion och hon har haft ytterst svårt att få in material.

– Ändå har Vägbrytaren varit jättekul att arbeta med. Och när man ser tillbaka är det ett otroligt tidsdokument, som tyvärr inte kommer att leva vidare någon annanstans. Om det i framtiden blir någon digital utgåva så kommer det inte att vara på samma sätt, för det når inte många av våra äldre medlemmar, säger Inger Ekstrand.

Inger Ekstrand med ett modernt ex av Vägbrytaren. Foto: privat.

Vägbrytaren delas inte heller ut till UNF och Junis medlemmar i Dalarna, därför fostras inte heller den yngre generationen in i traditionen att läsa tidningen, säger Inger Ekstrand.

De första utgåvorna för 131 år sedan trycktes på lövtunna papper, endast med text och utan bilder. Under åren har utgivningen pendlat mellan fyra och sex nummer per år. I dagsläget säger Inger Ekstrand att det inte finns några konkreta planer på att Vägbrytaren kommer att ges ut i någon ny form.

– Annars är Facebook också en plats som vi kan använda som framtida informationskanal. Vi har hittills haft höga krav på utseende och innehåll för Vägbrytaren – kanske får vi backa lite och göra en enklare digital variant. Men det finns inga beslut om detta i dagsläget. Vi hade inga alternativ annat än att lägga ner nu – jag tycker att vi slutar med flaggan i topp.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/dalarnas-aldsta-tidskrift-laggs-ned/feed/ 0
Junisledare i alla väderhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/junisledare-alla-vader/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/junisledare-alla-vader/#respond Wed, 18 Sep 2019 12:28:06 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1656308 ”Roligast är att få visa barnen saker de inte skulle gjort annars. Tycker man själv att det är kul så tycker barnen det också.” ]]>

”Roligast är att få visa barnen saker de inte skulle gjort annars. Tycker man själv att det är kul så tycker barnen det också.”

Det säger Jeanette Andersson när vi träffas i snålblåsten vid Väddö kanal i Uppland. Trots den isande vinden står Junisledarna Jeanette Andersson och Susanne Åkerlund i parken och förbereder kvällens sammankomst.

– Vi får väl se om det kommer några. Till den här aktiviteten behöver man inte anmäla sig, säger Jeanette Andersson, verksamhetsansvarig i Junis-föreningen på Väddö, och sneglar oroligt mot de mörka molnen på himlen.

Hon hade inte behövt oroa sig. En efter en dyker de upp, vissa tillsammans med föräldrar, andra med kompisar eller ensamma.

– Vi börjar med femkamp, sedan blir det brännboll och så grillar vi hamburgare och korv, förklarar Jeanette Andersson för deltagarna.

Mina barn gick med i Junis och det var brist på ledare, så jag hoppade på.

Barn, föräldrar och ledare ställer genast upp sig till första grenen som går ut på att kasta en frisbee i en rockring på marken. De flesta går in för kastandet med liv och lust, medan andra inte verkar bry sig så mycket om hur de träffar.

– Det är det här som är det bästa med Junis, att det är så okonstlat och inte så tävlingsinriktat, säger Camilla Olsson, en annan av föreningens ledare.

– Tala för dig själv, säger Jeanette Andersson, som bestämt hävdar att hon tar tävlingen på största allvar.

Jeanette Andersson har varit Junisledare sedan 2012.

– Mina barn gick med i Junis och det var brist på ledare, så jag hoppade på. Jag skulle ju ändå skjutsa dit, säger hon.

Att vara ledare för Junis är bland det roligaste hon vet.

– Särskilt att låta barnen prova på olika aktiviteter som de kanske inte gör med sina föräldrar. Förra året var vi till Fjällnora, där det finns en höghöjdsbana, och vi sov i en stor kåta. Det tror jag inte många har gjort, säger hon.

Varje terminsstart får barnen komma med idéer på vilka aktiviteter de ska göra under terminen.

– Sedan finns det vissa saker vi alltid gör, som luciafirande, även om det inte står så högt i kurs. Det är mest de äldre som vill fira lucia, säger hon.

Det är barnens förening, vi vuxna är mest där för att hjälpa dem.

Junisföreningen 791 Väddö har 46 medlemmar. Ordförande är Jeanette Anderssons 14-åriga dotter Kristina Andersson.

– Jag har varit medlem sedan jag var sex år, säger hon.

Förutom Kristina Andersson sitter ytterligare fem barn i styrelsen.

– Det är barnens förening, vi vuxna är mest där för att hjälpa dem, säger Jeanette Andersson, som förutom verksamhetsledare även är före­ningens kassör.

– Mamma lägger all sin fritid på Junis, inflikar Kristina Andersson.

Femkampen fortsätter. I en av grenarna ska man trä en stor fågelnäbb på huvudet. Den täcker hela ansiktet. Endast genom näbbens spets kan man se något. Grenen går ut på att, med näbben över huvudet, springa fram till en hög med bollar, ta en boll och springa tillbaka och lägga den i en hink. Varje boll som deltagarna lyckas få i hinken ger en poäng.

Susanne Åkerlund är med och tävlar. Hon blir långt efter Charlie Norberg, 10 år. Överhuvudtaget verkar barnen springa obehindrat, trots den dåliga sikten, medan de vuxna famlar och har problem att hitta både bollar och hink.

Att hitta bollar och pricka en hink är svårare än det ser ut med en fågelnäbb på huvudet. Foto: Kristina Sahlén.

I nästa gren ska ett torn byggas.

– De som är 11 år eller yngre ställer sig där, och ni andra här, säger Jeanette Andersson och pekar på två högar med träklossar, där de yngstas hög innehåller stadigare klotsar.

Blåsten har tagit i och vinden gör byggandet till en utmaning. Särskilt det sista momentet då tornet måste stå i sju sekunder för att det ska räknas.

Efter lekar och brännboll smakar en hamburgare som bäst. Foto: Kristina Sahlén.

Så småningom har alla fått bygga sitt torn och grilldoften börjar sprida sig över parken. Susanne Åkerlund och Lena Jehrin står vid grillen och vänder korvar och hamburgare. När alla ätit sig mätta är det dags för brännboll. Några av de lite större grabbarna får in ordentliga träffar.

– Går bollen i kanalen får ni hoppa i och hämta den, säger Jeanette Andersson till dem.

Yngsta deltagaren är bara två år. Hon är barnbarnsbarn till föreningens nestor, Inga Gustafsson, som varit Junis-ledare i 75 år.

– Nu är jag 92 och så glad att jag fått en så bra efterträdare. Jeanette är jätteduktig, säger Inga Gustafsson som försöker delta i så många aktiviteter hon hinner och orkar.

Brännbollsmatchen slutar jämnt, 51–51. Jeanette Andersson är nöjd trots slitet och en kväll i blåst och kyla.

– Visst är det värt det! Det är klart att det vore skönt att ligga i soffan, men det här är ju så kul. Och tycker man att det är roligt så märks det, och då tycker barnen också att det är roligare, säger hon.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/junisledare-alla-vader/feed/ 0
Deltagarrekord för Flatenloppethttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/deltagarrekord-for-flatenloppet/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/deltagarrekord-for-flatenloppet/#respond Tue, 17 Sep 2019 14:01:10 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1656429 Hundratals barn och vuxna deltog i Flatenloppet i helgen – ett lopp som bjöd på både löparglädje och flera rekord. ”Jag känner otrolig tacksamhet för alla som kom”, säger arrangören och IOGT-NTO-medlemmen Annelie Ståhl.]]>

Hundratals barn och vuxna deltog i Flatenloppet i helgen – ett lopp som bjöd på både löparglädje och flera rekord. ”Jag känner otrolig tacksamhet för alla som kom”, säger arrangören och IOGT-NTO-medlemmen Annelie Ståhl.

Startskottet för den sjunde upplagan av Flatenloppet gick i lördags – ett 5,8 kilometer långa löplopp runt Flatensjön i Stockholm. Annelie Ståhl startade loppet för att bryta tystnaden kring beroendeproblematik och psykisk ohälsa. Hela 236 personer tog sig till startlinjen – vilket var deltagarrekord.

– Det var fantastisk uppslutning! De sista dagarna rullade många anmälningar in. Allt gick väldigt bra, och det märktes att arrangemanget var otroligt uppskattat, säger Annelie Ståhl, som just fått pusta ut efter den hektiska helgen.

Nytt för i år var att två barnlopp anordnades: ett för 8-14 åringar på 1,5 kilometer, samt ett för ”knattar”, 4-7-åringar, på 500 meter. Barnens sträcka hade pyntats med ballonger och avslutades med att samtliga fick en goodiebag med gympapåse, medalj, buff, och dryck. Dessutom bidrog Junis med ansiktsmålning.

– Det märktes att barnloppen var väldigt populära, så det var superkul att många barn och att många föräldrar kom, säger Annelie Ståhl, som tror att barnloppen kommer att fortsätta framöver.

Foto: Anna Simonsson.

Förutom deltagarrekord, sattes även ett nytt banrekord. Den man som vann loppet förra året vann även i år, men på den snabbare tiden 20.58 minuter. Damernas snabbaste löpare klockade in på 26.13. Fast enligt Annelie Ståhl är tiderna kanske inte det viktigaste trots allt.

– Framförallt har vi väldigt trevligt, och känslan är annorlunda jämfört med andra lopp. Vissa kommer för att genomföra sitt första lopp någonsin, andra har löpning som livsstil, så det är en total blandning av människor. Känslan är kärleksfull och det är mycket kramar, vilket är fint att se, säger Annelie Ståhl.

Foto: Anna Simonsson.

Annelie Ståhl har varit alkoholberoende, men idag har hon varit nykter i elva år. Genom Flatenloppet vill hon inspirera andra att använda löpning och fysisk träning för att hantera psykisk ohälsa, precis som hon själv en gång upptäckte hur viktig rörelse var för att hantera ångest.

Efter en period med många förberedelser inför loppet, är hon trött och har till råga på allt blivit blivit förkyld. Men hon har redan börjat blicka framåt, mot nästa år.

– Vi började direkt göra planer för hur loppet ska bli ännu bättre, exempelvis var vi ska placera start och mål. Vi har testat lite olika varianter och det fungerade bra i år, men vi ska utvärdera vidare, säger Annelie Ståhl.

Lördagen var intensiv för henne som arrangör och mycket tid gick åt till att jäkta fram och tillbaka för att ordna saker. Men under de korta stunder som hon hann stanna upp säger hon att det var en härlig upplevelse att se alla deltagares glada ansikten.

– Det var jättemånga som kom fram och tackade efteråt och vi har fått otroligt många meddelanden från folk som tackat för loppet. Fint väder hade vi också – det har vi lyckats med varje år!, säger hon.

Läs en längre intervju med Annelie Ståhl i nästa nummer av papperstidningen Accent.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/deltagarrekord-for-flatenloppet/feed/ 0
Göran Hägerdal ny förbundsrektor för NBVhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/goran-hagerdal-ny-forbundsrektor-nbv/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/goran-hagerdal-ny-forbundsrektor-nbv/#respond Mon, 16 Sep 2019 09:21:45 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1656297 I dag tillträder Göran Hägerdal som förbundsrektor för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV. Kombinationen av bildning och nykterhet lockade honom att söka tjänsten.]]>

I dag tillträder Göran Hägerdal som förbundsrektor för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV. Kombinationen av bildning och nykterhet lockade honom att söka tjänsten.

För många inom nykterhetsrörelsen är Göran Hägerdal ett känt namn. Redan som 8-åring gick han med i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, i Kristdala utanför Oskarshamn. Sedan dess har han varit aktiv på olika nivåer både inom NSF och IOGT-NTO. I dag tillträder han tjänsten som förbundsrektor för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag gillar skärningspunkten mellan bildning och nykterhet, men också tanken på den lilla gruppen som kommer tillsammans och lär av varandra. Kan jag få vara med och stötta så att vi når fler människor som det vanliga föreningslivet har svårt att nå så vill jag gärna göra det. Man ska inte underskatta värdet av bildning och att fler får tillgång till den.

Vilka styrkor ser du hos NBV?

– Att man når grupper och sammanhang som både nykterhetsrörelsen och övriga föreningsrörelsen har svårt att nå. En annan styrka är kombinationen av bildning och nykterhet.

Vad kan NBV kan bli bättre på?

– Jag tycker redan att man håller hög kvalitet, men det är något av en evighetskamp. Det finns ibland tendenser att man ser en motsättning mellan kvantitet och kvalitet, men det är en motsättning som jag anser inte finns. Att fortsätta upprätthålla både hög kvalitet och kvantitet ser jag som en utmaning.

Vad kan du tillföra NBV?

– Kärlek och en del energi, samt ett fokus på nykterhet. Och så har jag lång erfarenhet av att arbete i ideell sektor. Det har jag gjort hela mitt yrkesverksamma liv så jag har god förankring.

Du kommer närmast från Special Olympics World Winter Games 2021. Vad gjorde du där?

– Jag har varit projektledare för spelen i över ett år. Det är tungt att lämna, men ibland måste man göra svåra val och ta chansen när den kommer. Men jag har anmält mig som volontär så jag kommer att vara där och följa spelen.

 

Göran Hägerdal efterträder Åke Marcusson som varit förbundsrektor i åtta år.

– Det känns jättebra att lämna över till någon som har en sådan gedigen rörelse- och bildningsbakgrund. Dessutom har han internationell erfarenhet och han har varit med i ledningen för ett av världens största evenemang, World Scout Jamboree, säger Åke Marcusson.

Nu ska Åke Marcusson bli pensionär.

– Min fru tvivlar. Senast jag gick i pension började jag jobba som förbundsrektor istället. Då hade jag en lång lista på saker som skulle fixas hemma. Det var åtta år sedan. Listan har inte blivit kortare. Ett par mentoruppdrag har jag åtagit mig, sedan får vi väl se, säger han.

Fotnot: Special Olympics World Games är ett av världens största idrottsevenemang och riktar sig till personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Spelen genomförs vartannat år och växlar mellan sommar- och vinterspel. År 2021 kommer spelen till Åre och Östersund.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/goran-hagerdal-ny-forbundsrektor-nbv/feed/ 0
Klara, färdiga, gå, för årets Flatenlopphttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/klara-fardiga-ga-arets-flatenlopp/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/klara-fardiga-ga-arets-flatenlopp/#respond Fri, 13 Sep 2019 14:03:19 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1656280 För sju år sedan startade IOGT-NTO-medlemmen Annelie Ståhl Flatenloppet, för att bryta tystnaden kring beroendeproblematik och psykisk ohälsa. Imorgon, lördag, går starten för årets lopp.]]>

För sju år sedan startade IOGT-NTO-medlemmen Annelie Ståhl Flatenloppet, för att bryta tystnaden kring beroendeproblematik och psykisk ohälsa. Imorgon, lördag, går starten för årets lopp.

Idag är Annelie Ståhl nykter sedan elva år tillbaka och jobbar som projektledare anställd av IOGT-NTO. Utöver Flatenloppet och löpargruppen gör hon podcasten Beroendepodden, som tar upp alla möjliga typer av beroenden; allt från alkohol till tvångstankar och utmattningssyndrom.

– Jag får meddelanden varje dag från folk som blivit hjälpta av podden, som vågat söka hjälp, och som blivit nyktra och drogfria tack vare den. Det är jättehäftigt. Jag vill bryta tystnaden kring beroendeproblematik– det tror jag är superviktigt. Många personer med beroenden bär på mycket skam, säger Annelie Ståhl.

 

Själv hade hon skrattat om någon för elva år sedan sagt till henne att hon en dag skulle springa maraton, driva podcasts och anordna Flatenloppet. Men hon säger att hon vägrade låta hennes rädslor hindra henne.

– Små steg i taget fick mig dit jag är idag. Det är därför jag vill vara helt öppen med min personliga historia och demonstrera att vem som helst kan ha beroendeproblematik – men visa att det går att förändra.

 

När Annelie Ståhl varit nykter ett år ville hon inspirera andra att använda fysisk träning, och framförallt löpning, för att hantera sin psykiska ohälsa, precis som hon har använt rörelse för att minska sin egen ångest. Man behöver dock inte träna lika hårt som hon för att delta i Flatenloppet.

– Det räcker att jogga eller gå om man vill. Vissa kör sitt första lopp någonsin. Det handlar mer om att röra på sig, träffa andra och vara i naturen. Jag vet hur svårt det kan vara att ta första steget och ens komma utanför lägenheten, säger hon.

Läs en längre intervju med Annelie Ståhl i nästa nummer av papperstidningen Accent.

]]> http://www.accentmagasin.se/nykterhet/klara-fardiga-ga-arets-flatenlopp/feed/ 0 Värvning och drogpolitik i fokus för UNF:s nya ordförandeparhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/varvning-och-drogpolitik-fokus-unfs-nya-ordforandepar/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/varvning-och-drogpolitik-fokus-unfs-nya-ordforandepar/#respond Thu, 12 Sep 2019 10:02:29 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1656351 Jane Segerblom och Filip Nyman från Jönköpings län är Ungdomens nykterhetsförbunds nya ordförandepar. Tillsammans vill de få UNF att växa – men hjärtefrågorna skiljer sig åt.]]>

Jane Segerblom och Filip Nyman från Jönköpings län är Ungdomens nykterhetsförbunds nya ordförandepar. Tillsammans vill de få UNF att växa – men hjärtefrågorna skiljer sig åt.

Ett par månader har gått sedan de valdes av kongressen i Örnsköldsvik i juni. Både Filip Nyman och Jane Segerblom säger att ingen av dem hade en tanke på ordförandeskap, eller att ens sitta med i förbundsstyrelsen, när de först blev aktiva i organisationen för flera år sedan.

– Det är något som har vuxit fram i och med att jag har blivit mer engagerad i organisationen. Och när jag satt i olika distriktsstyrelser och föreningsstyrelser i UNF började jag fundera på, och se saker, jag ville förändra, säger Jane Segerblom.

De berättar att de hade smitt en plan för hur ett dubbelt ordförandeskap skulle kunna se ut redan innan de anlände till kongressen.

– Vi känner varandra sedan tidigare, så hur vi skulle fördela arbetet kom naturligt. Eftersom vi båda är från Jönköping så har vi suttit i samma distriktsstyrelse, bland annat 2013, och vi har stött på varandra i olika sammanhang, som i planeringsgrupper, säger Jane Segerblom.

 

Planen är att Filip Nyman ska sköta det externa, kontakt med media, samarbetspartners och vara en slags politisk talesperson. Jane Segerblom sköter det interna arbetet, exempelvis kontakt mellan styrelse och distrikt.

– Det var det mest naturliga, eftersom Filip är den som är heltidsarvoderad har han kanske mer tid att besöka årsmöten  och så vidare. Jag är mer peppad på kontakt med distriktsstyrelser för jag har tidigare bland annat varit delaktig i en slags faddergrupp där man ”faddrar” och stöttar distrikt, säger hon.

Än så länge har de inte stött på något ämne där de tycker helt olika, men de säger skämtsamt att ”det kanske kan dyka upp under arbetets gång”. Däremot har de olika hjärtefrågor de vill fokusera på under mandatperioden.

– För mig handlar det just om den organisatoriska delen och att bygga upp och stärka distrikten, bland annat genom bildning. Att UNF ska växa och ha närvaro i vartenda distrikt, samt att distrikten hjälps åt mer – att distriktsgrannar samarbetar, säger Jane Segerblom.

 

Det nya ordförandeparet har också fått en del mål medskickade från kongressen – som att UNF ska ha 8 000 medlemmar, en siffra som låg på drygt 5 000 medlemmar förra året.  För båda är värvningen och att UNF ska få fler medlemmar de kommande åren centralt.

– Det vore skitcoolt om vi nådde 8 000 – eller ännu fler, säger Filip Nyman, och tillägger:

– För mig är även det drogpolitiska arbetet viktigt. Där jag vill driva på, eftersom att det finns en destruktiv utveckling rörande droger både i Sverige och världen.

Han önskar att UNF får större närvaro i narkotikadebatten, och tar ett bredare grepp, som att exempelvis koppla ämnet till den pågående diskussionen om gängkriminalitet.

– Vi borde dessutom arrangera fler egna debatter och faktiskt besöka de organisationer som vill legalisera droger – så att vi kan föra ett samtal och landa i något konstruktivt, istället för att stå och skrika på varandra, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/varvning-och-drogpolitik-fokus-unfs-nya-ordforandepar/feed/ 0
NBV utsatt för svindlerihttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/nbv-utsatt-svindleri/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/nbv-utsatt-svindleri/#respond Tue, 10 Sep 2019 09:40:40 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1656318 Påhittad verksamhet har godkänts av personal på NBV. Det bekräftas av en extern revision som lett till att två anställda på NBV Syd nu har polisanmälts.]]>

Påhittad verksamhet har godkänts av personal på NBV. Det bekräftas av en extern revision som lett till att två anställda på NBV Syd nu har polisanmälts.

Det var i början av året som Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, fattade misstankar om att allt inte stod rätt till i några verksamheter.

– Vi gör både anmälda och oanmälda besök ute i verksamheterna. Vår kontrollansvariga började fatta misstankar när hon kom på ett oanmält besök och det inte pågick någon verksamhet i lokalen, säger Åke Marcusson, förbundsrektor.

Efter ytterligare kontroller och en lång rad telefonsamtal till personer på deltagarlistorna blev NBV allt mer övertygade om att det var fejkade listor med falska underskrifter.

– Det är ett tidsödande arbete att ringa runt. Folk byter telefonnummer eller går inte att få tag i av andra anledningar, men vi fick allt mer bestyrkt att det förelåg oegentligheter säger Åke Marcusson.

 

Den obefintliga verksamheten var underskriven och godkänd av handläggare på NBV Syd.

– Så vi anlitade en extern revisionsbyrå som gjort en noggrann genomlysning av hela verksamheten. Deras rapport fick vi i fredags och den bekräftade våra misstankar. I går polisanmälde vi de två anställda som är inblandade, säger han.

 

I maj kom också en fråga till Åke Marcusson från Folkbildningsrådet.

– De hade fått ett anonymt brev, på engelska, som tipsade om oegentligheterna. Då hade vi redan tillsatt den oberoende utredningen, säger han.

 

Genom bedrägeriet har föreningar fått bidrag som de inte är berättigade till.

– Sammanlagt har de här två handläggarna arbetat med elva föreningar. De har fått hyra för lokaler som inte använts och bidrag för verksamhet som inte genomförts. Om handläggarna själva har haft någon ekonomisk vinning vet vi inte. Det får polisutredningen visa, säger han.

Det betyder också att NBV fått bidrag för påhittad verksamhet.Bedrägeriet misstänks ha pågått mellan 2016 och 2018.

– Vi får statsbidrag, regionala och lokala bidrag. Allt vi fått på felaktiga grunder ska naturligtvis betalas tillbaka. Vi ska också korrigera statistiken och ta bort deltagare och verksamheter som inte är riktiga.

 

I andra medier har uppgifter förekommit om att det ska röra sig om många miljoner.

– Det är fel att påstå det. Vi vet ännu inte hur mycket pengar det rör sig om. Det är ju inte så att all deras verksamhet har varit fabricerad. En del har faktiskt genomförts. Vilka verksamheter det är ska vi ta reda på nu, säger Binaji Marouf, kommunikationschef på NBV.

 

Åke Marcusson är självkritisk.

– Det är jättetråkigt att vi inte upptäckte det här i ett tidigare skede. Vi tyckte att vi hade en bra kontrollapparat, men bevisligen var den inte tillräcklig. Den var uppbyggd för att upptäcka om föreningar fuskade. Vi hade dålig beredskap för att våra anställda skulle utsätta oss för svindleri, säger han.

Han beklagar att förtroendet ruckats.

– Hela den här verksamheten bygger på tillit; att vi har förtroende för föreningar och handläggare och att myndigheterna har förtroende för oss.

 

NBV har vidtagit en rad åtgärder för att det inte ska kunna hända igen.

– Nu jobbar vi mycket med våra rutiner. Tidigare räckte det med att berörd handläggare skrev under listorna, men nu ska en chef eller någon annan också garantera verksamheten. Vi har byggt ut kontrollerna och vi fortsätter med anmälda och oanmälda besök, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/nbv-utsatt-svindleri/feed/ 0
Föreningspremie ska sätta fart på lottförsäljninghttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/foreningspremie-ska-satta-fart-pa-lottforsaljning/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/foreningspremie-ska-satta-fart-pa-lottforsaljning/#respond Tue, 10 Sep 2019 04:15:40 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1656244 IOGT-NTO-föreningar som rekryterar lottköpare till Miljonlotteriet får en premie. "Vi vill involvera de lokala föreningarna mer," säger lotteriets vd Jonatan Hjort.]]>

IOGT-NTO-föreningar som rekryterar lottköpare till Miljonlotteriet får en premie. "Vi vill involvera de lokala föreningarna mer," säger lotteriets vd Jonatan Hjort.

Ettusen kronor i kassan för varje ny prenumerant får de IOGT-NTO-föreningar som värvar till Miljonlotteriet – om kunden stannar kvar i minst tre månader.

Det nya premiesystemet är något Miljonlotteriet aldrig har använt förut, enligt Jonatan Hjort.

– Vad jag förstår är det helt nytt. Vi har gjort ett omfattande förändringsarbete på Miljonlotteriet där de lojala kunderna är vårt fokus, för vi tycker om långsiktiga relationer. Många av våra kunder tycker att IOGT-NTO:s ändamål är den starka drivkraften för att de ska fortsätta köpa lotter månad efter månad. Därför vill vi involvera de lokala föreningarna ännu mer, säger han.

 

Vad de intjänade pengarna ska gå till får föreningarna själva bestämma. De behöver varken lagra, packa eller skicka lotter – allt sådant sköts av Miljonlotteriet.

Första steget är att registrera sig på hemsidan. Därefter tar Miljonlotteriet kontakt med den registrerade föreningen och skickar iväg försäljningsmaterial; broschyrer, affischer och beställningstalonger. Även de nyrekryterade kunderna kan fylla i vilken förening de har värvats av på hemsidan.

– Vi tycker att ersättningen är rejäl, för vi vill verkligen att pengarna ska komma till nytta hos föreningarna. Dessutom hoppas vi att medlemmarna ska känna ökad stolthet över sitt lotteri och att man känner av det ända ner på lokal nivå , säger Jonathan Hjort.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/foreningspremie-ska-satta-fart-pa-lottforsaljning/feed/ 0
Var tionde öl alkoholfrihttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/var-tionde-ol-alkoholfri/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/var-tionde-ol-alkoholfri/#respond Mon, 09 Sep 2019 09:56:31 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1656059 Var tionde öl som säljs i Sverige är alkoholfri. Den ökade populariteten beror framförallt på bättre kvalitet och större mångfald.  ]]>

Var tionde öl som säljs i Sverige är alkoholfri. Den ökade populariteten beror framförallt på bättre kvalitet och större mångfald. 

Alkoholfri öl är på frammarsch. Det är den kategori av drycker som ökade mest i försäljning i Sverige under 2018, med hela 41 procent enligt Svensk dryckesstatistik (som tas fram av Sveriges Bryggerier).

– Vi ser ökningen i alla kanaler. Systembolaget ökar försäljningen, restauranger har numera fler sorter att välja på, och ölhyllan i dagligvaruhandeln har blivit betydligt intressantare, säger Sveriges Bryggeriers vd, Anna-Karin Fondberg till nyhetsbyrån TT.

Mellan januari och juli i år har det sålts cirka 11 miljoner liter alkoholfri öl, vilket är en uppgång med 25 procent jämfört med samma period i fjol. Även hos bryggerijätten Spendrups har försäljningen av alkoholfri öl ökat stort, med 30 procent sedan juni 2018.

Enligt Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups, beror ökningen på att det är en trend i samhället att vi rör oss mot allt fler alkoholfria produkter.

– Men jag tror att det framför allt beror på smaken. Nu finns ett fullgott alternativ för den som av någon anledning vill avstå från alkohol, och så var det inte tidigare, säger hon till TT.

 

Att brygga alkoholfri öl kan vara en komplex och dyr process. Antingen måste man avbryta jäsningsprocessen, eller så måste man ta bort alkoholen i efterhand. Alkohol är en smakbärare, men tack vare modern bryggeriteknik är den inte längre nödvändig för ett smakrikt slutresultat.

Smakutvecklingen kan vara en bärande förklaring till varför intresset ökat. Anna-Karin Fondberg säger att Svenska bryggerier var tidigt ute och har lagt mycket resurser på utveckling –  det betalar sig nu.

– Konsumenterna är kräsna och alkoholfri öl är numera en högkvalitativ produkt där man inte gjort avkall på smaken.

 

Nu för tiden finns inte bara ljus lager, utan också IPA, ale och porter som är alkoholfri. Framförallt är det yngre personer i storstäderna som föredrar öl utan alkohol. I samma takt som den alkoholfria ölen blir vanligare, har lättölens popularitet dalat.

Ytterligare en anledning till det alkoholfria ölets uppsving tros vara svenskarnas tilltagande hälsointresse. Fler har blivit medvetna om hur negativt alkohol påverkar kroppen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/var-tionde-ol-alkoholfri/feed/ 0
”Jag har aldrig upplevt en kräftskiva med alkohol”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/jag-har-aldrig-upplevt-en-kraftskiva-med-alkohol/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/jag-har-aldrig-upplevt-en-kraftskiva-med-alkohol/#respond Fri, 06 Sep 2019 09:26:02 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1656231 Hur tar man sig an en så spritindränkt tradition som kräftskivan inom nykterhetsrörelsen? Medlemmarna i IOGT-NTO Älvsborg vet. ]]>

Hur tar man sig an en så spritindränkt tradition som kräftskivan inom nykterhetsrörelsen? Medlemmarna i IOGT-NTO Älvsborg vet.

Kräftor, västerbottenpaj, dill, bröd… och nubbe?

Ja tack till traditionell kräftskiva med allt vad det innebär – men nej till snapsen. Det säger Lars-Ove Källström, ordförande i IOGT-NTO:s lokalförening i Älvsborg som bjuder in till kräftskiva i föreningen:

– Att ordna nykter kräftskiva är enkelt! Det är bara att duka upp ordentligt med godtemplardricka och bordsvatten istället. Annars är det inte annorlunda mot andra kräftskivor egentligen, säger han.

 

I år slår föreningen på stort. Tidigare har de dukat upp till kräftfest i sin egen lokal i Borås – denna gång blir det båtutflykt ända till Fiskemuséet ute på Hönö, som kommer att dekoreras med sedvanliga kräftmånar och kulörta lyktor.

– Jag såg bilder från en annan kräftskiva på Fiskemuséet där de hade som hängrännor på alla bord. De var överfyllda med kräftor och räkor, och man fick äta så mycket man ville. Det såg så festligt ut! Så jag ville helt enkelt själv arrangera en sådan kräftskiva, säger Lars-Ove Källström.

Sagt och gjort. Lördagen den 14 september tar ett 30-tal personer på sig partyhattarna, redo att sätta tänderna i havets delikatesser. Deltagarna är inte bara inbjudna från Älvsborgs distrikt, utan även från bland annat Skaraborg, Göteborg och Alingsås.

 

– Det blir en riktig fest! Jag förstår faktiskt inte varför en kräftskiva nödvändigtvis måste vara förknippad med alkohol, säger Lars-Ove Källström.

– Jag tror att det finns en minst lika stark nykter tradition, och att det är många IOGT-NTO-medlemmar som har kräftskivor. Under mitt 70-åriga liv har jag faktiskt aldrig upplevt en enda kräftskiva med alkohol.

En återkommande tradition på många kräftskivor är ett vishäfte med sånger som centreras kring att ta en sup. Lars-Ove Källström menar att det finns många andra låtar att välja som man kan sjunga istället om man vill ha ett nyktert firande.

– Men det allra viktigaste för mig är att bara prata och ha trevligt – att äta kräftor är ett roligt sätt att umgås på helt enkelt. Och så är det ju så vansinnigt gott!

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/jag-har-aldrig-upplevt-en-kraftskiva-med-alkohol/feed/ 0
Radiohjälpen fortsätter samarbeta med IOGT-NTO-rörelsenhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/radiohjalpen-fortsatter-samarbeta-med-iogt-nto-rorelsen/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/radiohjalpen-fortsatter-samarbeta-med-iogt-nto-rorelsen/#respond Tue, 03 Sep 2019 05:08:01 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1656186 IOGT-NTO-rörelsen har fått förnyat förtroende som samarbetspartner till Radiohjälpen. ”Inte oväntat, men ändå väldigt glädjande”, säger Jens Rosbäck, chef för internationella avdelningen.]]>

IOGT-NTO-rörelsen har fått förnyat förtroende som samarbetspartner till Radiohjälpen. ”Inte oväntat, men ändå väldigt glädjande”, säger Jens Rosbäck, chef för internationella avdelningen.

Under sommaren har besked kommit från Radiohjälpen om att IOGT-NTO-rörelsen godkänts som samarbetspartner i ytterligare fem år.

– Det var väntat, men nervöst ändå innan beskedet kom. Man oroar sig alltid för om man har missat något i ansökan, säger Jens Rosbäck, chef för internationella avdelningen på IOGT-NTO.

Han hade dock inte behövt oroa sig. I brevet med beskedet tackar Radiohjälpen för en tydlig och bra ansökan. IOGT-NTO-rörelsen var även tidigare samarbetspartner, men ny ansökan måste göras vart femte år. Mycket arbete ligger bakom den.

– Vi har skickat information om IOGT-NTO-rörelsen, hur vi arbetar och hur vi tänker framåt med det internationella arbetet, till exempel, säger Jens Rosbäck.

 

Framöver vill IOGT-NTO-rörelsen dra ner på antalet projekt.

– I början av året hade vi nio projekt i gång i olika delar av världen. Nästa år kommer vi att dra ner antalet till fyra. Flera av projekten har varit ettåriga. Nu vill vi gå över till tvååriga satsningar. Då blir det mer pengar till varje projekt.

Färre projekt innebär också en effektivisering.

– Vårt arbete blir effektivare och vi kan ägna oss mer åt alkohol som utvecklingshinder, och mindre åt projektadministration, säger Jens Rosbäck.

 

Även för Radiohjälpen är alkohol en viktig fråga. Som Accent skrivit om tidigare kommer alkohol att vara i fokus för årets Världens barn-insamling som drivs av Radiohjälpen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/radiohjalpen-fortsatter-samarbeta-med-iogt-nto-rorelsen/feed/ 0
Vännplatsen: gamla saker på ny platshttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/vannplatsen-gamla-saker-pa-ny-plats/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vannplatsen-gamla-saker-pa-ny-plats/#respond Fri, 30 Aug 2019 14:09:50 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1656105 I maj flyttade IOGT-NTO:s second hand-affär Vännplatsen till nya lokaler. Men kunderna har inte haft några problem att hitta tillbaka.]]>

I maj flyttade IOGT-NTO:s second hand-affär Vännplatsen till nya lokaler. Men kunderna har inte haft några problem att hitta tillbaka.

Det har samlats människor utanför ingången redan en kvart innan öppning. Den nya affären ligger i en långsmal byggnad mellan andra industrilokaler. Det är lite svårt att hitta parkering, men lätt att ta sig hit till fots.

– Åkes är ju ett välkänt riktmärke som gör det lätt för folk att hitta hit, säger Beatrice Magnusson som står i kassan.

Bageriet Åkes Hönökakor ligger på andra sidan vägen från de nya lokalerna. Men för säkerhets skull finns även en skylt utplacerad vid vägen. Eller kanske inte riktigt en skylt.

– Det var svårt att få tillstånd att sätta upp en ny skylt så vi ställde dit en cykel istället, säger Beatrice Magnusson.

Foto: Jens Wingren.

Det var förra året som det blev klart att Vännplatsen skulle behöva flytta. Det sociala företaget har i flera år drivit en second handbutik i Torslanda på Hisingen i Göteborg. Men när nybyggnationen trängde sig på tvingades man flytta från de gamla lokalerna. Ett tag verkade det svårt att hitta en lokal som passade för ändamålet, men sen sent i maj finns butiken nu på Hangarvägen i Torslanda. Lite mer undangömt än tidigare.
– Men det är också närmare bostadsområdet här borta, säger Beatrice Magnusson.

Beatrice Magnusson. Foto: Jens Wingren.

De gamla lokalerna var luftiga, nästintill hangarliknande. Nya Vännplatsen löper som en enda lång gång från inredningsdetaljer till multimedia. Men även om det är trångt så finns det fortfarande plats för kreativitet och skaparglädje.

Redan en kort stund efter öppning är det kö vid kassan.
– Många är på en runda till flera second hand-affärer i området när de kommer hit, säger Beatrice Magnusson.

Foto: Jens Wingren.

Vännplatsen ligger på Hangarvägen 5 i Torslanda och är öppen tisdagar och torsdagar 14–18 samt lördagar 10–14.

Foto: Jens Wingren.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vannplatsen-gamla-saker-pa-ny-plats/feed/ 0
SIWI: Vi ser fram mot dialog med IOGT-NTOhttp://www.accentmagasin.se/politik/siwi-vi-ser-fram-mot-dialog-med-iogt-nto/ http://www.accentmagasin.se/politik/siwi-vi-ser-fram-mot-dialog-med-iogt-nto/#respond Fri, 30 Aug 2019 10:58:47 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1656141  ”Vi välkomnar dialog, men tycker inte att den behöver föras i media”. Så svarar ansvariga på kritiken mot Water Weeks samarbete med alkoholindustrin.]]>

 ”Vi välkomnar dialog, men tycker inte att den behöver föras i media”. Så svarar ansvariga på kritiken mot Water Weeks samarbete med alkoholindustrin.

Förra helgen startade det årliga evenemanget World Water Week i Stockholm, som pågår under veckan med drygt 4 000 deltagare. Accent har tidigare rapporterat hur IOGT International har uppmärksammat att stora alkoholproducenter, som till exempel bolaget Heineken, var med och stöttade evenemanget.

Det fick även IOGT-NTO att reagera, och Irma Kilim, drogpolitisk chef, skickade ett brev till de ansvariga där hon uttryckte oro över att alkoholindustrins representanter får ta stor plats under vattenkonferensen, något IOGT-NTO menar är fel av etiska och miljömässiga skäl. Brevet avslutades med en vädjan om ett möte med arrangörerna, med förhoppningen att frågan lyfts inför kommande evenemang.

 

Mottagarna av brevet är Stockholms kommunstyrelses ordförande, Anna König Jerlmyr, SIDA:s generaldirektör Carin Jämtin, samt Peter Forssman, styrelseordförande för Stockholm International Water Institute, SIWI, den organisation som arrangerar den globala vattenkonferensen.

Ingen av dessa personer har personligen gått att nå för en kommentar. Fredrik Sperling, pressekreterare SIDA, bekräftar dock att Carin Jämtin har mottagit brevet och att hon välkomnar en dialog med IOGT-NTO, precis som Irma Kilim föreslår.

– Men vi tycker inte att den dialogen i detta läge behöver föras i media, säger han.

Även Henrika Thomasson, kommunikationschef på SIWI säger att de uppskattar viljan till dialog, och att organisationens VD Torgny Holmgren har svarat Irma Kilim att de gärna träffas för att föra det samtalet med IOGT-NTO.

–  Som Irma Kilim konstaterar är det dock inte möjligt att göra något i detta nu, säger hon.

 

Enligt Henrika Thomasson är det är viktigt för SIWI att samarbeta brett och de vill därför involvera många samhällssektorer och länder i deras arbete.

– Vi tror att det bästa sättet att hantera den växande vattenkrisen är just dialog, ökad kunskap och erfarenhetsutbyte ­– vilket är precis det som sker under World Water Week, säger hon.

 

Vidare, säger Henrika Thomasson att Heineken, företaget som Irma Kilim refererar till i brevet, deltar i en paneldebatt om FN:s Valuing Water Initiative, om hur företag arbetar med vattenfrågor i sin värdekedja. Hon vill understryka att seminariet anordnas gemensamt av Världsnaturfonden, Global Water Partnership, Heineken och Water Youth Network.

 – Vatten är för oss världens viktigaste fråga och vi behöver fatta välgrundade beslut baserade på all tillgänglig fakta. Därför ser vi fram emot dialogen med IOGT-NTO, säger Henrika Thomasson.

Hon säger också att de inte alls avböjer intervjuer med SIWI:s företrädare.

 –  Men vi vill inte förekomma den dialog med IOGT-NTO som nu är föreslagen med uttalanden via media, utan att ha hunnit få en djupare bild av hur IOGT-NTO ser på frågan. Så i just denna fråga ber vi att få avvakta lite.

Pressansvarig för den tredje mottagaren till brevet, Stockholms kommunstyrelses ordförande, Anna König Jerlmyr, hänvisar Accent vidare till Stockholms stads presstjänst, som hittills inte har återkommit.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/siwi-vi-ser-fram-mot-dialog-med-iogt-nto/feed/ 0
Alternativbolaget satsar alkoholfritthttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/alternativbolaget-satsar-alkoholfritt/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/alternativbolaget-satsar-alkoholfritt/#respond Thu, 29 Aug 2019 10:36:47 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1656018 Kundernas efterfrågan på alkoholfria alternativ växte. Då startade matleverantörerna Mat.se en nykter utmanare till Systembolaget –onlinebaserade Alternativbolaget. ]]>

Kundernas efterfrågan på alkoholfria alternativ växte. Då startade matleverantörerna Mat.se en nykter utmanare till Systembolaget –onlinebaserade Alternativbolaget.

Årets festmånader stod för dörren med somriga grillkvällar och studentmottagningar. Därför var tajmingen läglig för sajten, som lanserades i maj, menar Viveca Järhult, marknadsansvarig på Mat.se.

– Det var viktigt för oss att nå ut med hemsidan särskilt inför studenterna, för vi vet att det är en debuttid för många med alkoholen. När vi vuxna kan sätta ett gott exempel och visa att det kan vara lätt att välja bort alkoholen och att man ändå kan delta i sociala sammanhang, förs det vidare till ungdomarna. Visst vill vi att folk ska välja att köpa våra varor, men det handlar också om att sätta fokus på frågan, säger hon.

Bakgrunden till Alternativbolaget är att kedjan såg att försäljningen av de alkoholfria dryckerna ökade med 45 procent under 2018 jämfört med året innan. Särskilt stor blev ökningen under maj och juni i fjol, med en ökning på 63 procent.

– Det ökade intresset bror på en trend och ökad medvetenhet om hur alkohol påverkar hälsan samt skapar sociala problem. Därför ville vi hjälpa kunderna att få en tydlig överblick över sortimentet och att de skulle våga testa nya drycker, säger Viveca Järhult.

Idag finns ett 50-tal alkoholfria drycker på sajten. Tidigare har det varit alkoholfri öl och cider från de mest välkända varumärkena som sålt bäst. Men i och med samhällstrenden började företaget att diskutera internt vad de kunde göra för att lyfta nya typer av alkoholfria drycker, som dessutom kunde paras ihop med specifik mat.

– Vi tyckte att det behövdes mer än de söta dryckerna och ville ge kunderna möjligheten att välja från ett bredare urval, alternativ som passar en mer vuxen smak och som kan matchas till olika rätter, säger hon.

Satsningen verkar ha gett resultat. Viveca Järhult har just fått preliminära siffror för årets sommarförsäljning, som visar att alkoholfria alternativ ökat dramatiskt.

– Vi ser indikationer på att försäljningen av det alkoholfria vinet har ökat med 113 procent i Göteborg och Stockholm, vilket är mycket glädjande. Det visar att kunderna för den här marknaden finns, och att människor är villiga att förändra sitt beteende, säger hon.

Även den alkoholfria ciderförsäljningen har ökat hos Alternativbolaget. Stockholmare dricker dock mer än göteborgare; där har ciderköpen fördubblats, vilket kan jämföras med en 30-procentig ökning i landets näst största stad.

Försäljningen av den alkoholfria ölen har också ökat i storstäderna, om än inte lika mycket; sex respektive 15 procent.

– Jag kan överlag se att hela kategorin alkoholfritt tagit jättekliv framåt. Vi kommer att utvärdera mer vad detta beror på, säger Viveca Järhult.

I framtiden vill Alternativbolaget satsa mer inför årets stora högtider, eftersom att det ofta är stort fokus på öl och snaps.

– Då är det viktigt att berätta att här finns många alternativ eller komplement.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/alternativbolaget-satsar-alkoholfritt/feed/ 0
Fotokursen gav Berth mersmakhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/fotokursen-gav-berth-mersmak/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/fotokursen-gav-berth-mersmak/#respond Tue, 27 Aug 2019 09:33:20 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1656020 Medlemmen Berth Samuel, 72 år, deltog i våras i en fotokurs för nybörjare på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare. Han fick mersmak och satsar nu på en höstkurs för seniorer.]]>

Medlemmen Berth Samuel, 72 år, deltog i våras i en fotokurs för nybörjare på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare. Han fick mersmak och satsar nu på en höstkurs för seniorer.

Hallå där! Hur gick det i våras? 

– Kursen var mycket givande och jag lärde mig många nya saker jag inte har hållit på med tidigare; porträttfoto, ljus och komposition, hel- och halvbild, parafraser. Det var också många knepiga grejer som jag tror att jag måste öva mycket på innan jag får till det önskade resultatet. Men jag fick många nya tricks som jag redan fått nytta av och som kommer användas i framtiden.

Inför kursstarten utlovade fotoläraren ”en enorm utvecklingskurva” och han trodde att många skulle ta sitt livs bästa bild under kursens gång. Blev det så för dig? 

Spännande att lära mer om perspektiv och ljus. Foto: Berth Samuel

– Oj! Jag vet inte, jag hade åtminstone en otrolig utvecklingskurva, för nu jobbar jag med manuella inställningar på kameran, vilket jag inte gjort tidigare. Men om jag tog den bästa bilden i mitt liv har jag svårt att skriva under på – även om jag tog några rätt skapliga bilder. De flesta övningar gjorde vi på distans, men som avslutning gick vi ut på stan ihop för att ta bilder tillsammans med en modell. Det blev rätt bra och var riktigt kul!

Nu satsar du på ytterligare en kurs på Tollare i höst, ”Foto för seniorer”. Vad har du för förväntningar? 

– Då har jag förstått det som att vi ska vara ute mer på stan och träffas efteråt för att diskutera bilderna på en gång, vilket jag tror blir jättebra. Den senaste tiden har jag blivit mer intresserad av makrofotografering, alltså bilder på nära håll. När man ligger nere i gräset öppnas en helt ny värld! Det är läckert, jätteskoj, och verkligen något jag vill fortsätta med, även om det verkar svårt. Särskilt insekter är knepigt.

Hur skulle du vilja utvecklas som fotograf? 

– Jag vill lära mig mer om Photoshop, för ju mer jag fotar desto mer inser jag att jag behöver den kunskapen. Men jag är helt lost i det där programmet. Kanske får det bli ytterligare en kurs framöver!

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/fotokursen-gav-berth-mersmak/feed/ 0
22 skäl att vara nykterhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/22-skal-att-vara-nykter/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/22-skal-att-vara-nykter/#respond Fri, 23 Aug 2019 06:50:34 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1655985 Det finns många skäl att välja nykterhet. Här delar medlemmar i IOGT-NTO med sig av några.]]>

Det finns många skäl att välja nykterhet. Här delar medlemmar i IOGT-NTO med sig av några.

”Att vara nykter är att ha en extra olycksfallsför­säkring.”

”Jag är snål och vill inte lägga pengar på något jag inte behöver.”

”För att jag alltid ska kunna ställa upp om mina barn blir sjuka och behöver transport till sjukhus.”

”För att normalisera nykterhet. Om jag avstår blir det mer okej för andra att tacka nej.”

”Jag vill kunna föra hyfsade samtal också efter klockan 22 på en fest.”

”Vi behöver nyktra rum där vi ska jobba på att alla känner sig hemma.”

”Inget barn ska behöva se sin förälder berusad.”

”Alkohol hämmar både tankarna och rörelse­förmågan.”

”Jag har upplevt vanmakten och paniken när anhöriga förlorats i alkoholens våldsvärld. För att jag för­lorat en av de allra käraste i sjukdomen alkoholism.”

”Jag vill ha en kropp som fungerar livet ut, och göra det bästa för mitt eget mående.”

”Alkohol är onödigt, dyrt och giftigt, samt orsakar mycket lidande.”

”Av solidaritet med alla som drabbats av problem.”

”Det är en skön känsla av att vara närvarande utan tillsatser.”

”För att visa på alternativ.”

”För att kollektiv ska bidra till förändring – och det är alltid kollektiv som gör det – så måste individer bidra.”

”För friheten att alltid kunna vara mig själv.”

”För att vakna pigg på morgonen och inte behöva bearbeta gårdagens alkohol­konsumtion. Att inte kunna välja vad man ska hitta på utan att behöva vänta på att blåsa noll.”

”Jag vill inte vara en del av den industri som förstör så mycket för folk.”

”För mina barns skull, de ska aldrig behöva se och vara med om det jag upplevt.”

”För att vara en förebild och trygghet för mina barn, och bidra till ett bättre samhälle.”

”För att hålla kvällen ut och inte behöva komma med dåliga bortförklaringar dagen efter.”

”Nykterheten ökar valfriheten, fast många tror tvärt om.”

 

Källa: Facebookgruppen IOGT-NTO diskussion. Svaren är redigerade och kortade.

Ladda ner hela artikeln som pdf här.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/22-skal-att-vara-nykter/feed/ 0
Kristinehamn: Oviss framtid efter brandhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/kristinehamn-oviss-framtid-efter-brand/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kristinehamn-oviss-framtid-efter-brand/#respond Thu, 22 Aug 2019 18:43:24 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655989 Nykterhetens hus i Kristinehamn totalförstördes i en brand. Nu är framtiden oviss för IOGT-NTO:s verksamhet i föreningslokalen.]]>

Nykterhetens hus i Kristinehamn totalförstördes i en brand. Nu är framtiden oviss för IOGT-NTO:s verksamhet i föreningslokalen.

Polis och räddningstjänst larmades till Nykterhetens hus på Spelmansgatan i Kristinehamn vid halv tio-tiden på morgonen den 14 augusti. Samtidigt fick Roland Stenbäck ett samtal om att skynda till den eldhärjade platsen med nycklarna, eftersom att han är ordförande i lokalföreningen.

– Det första jag tänkte på var att jag var glad att ingen hade skadats, vilket är det allra viktigaste. Därefter började jag fundera på hur länge det dröjer innan vi kan använda lokalerna igen, säger han.

Nu har det gått drygt en vecka sedan eldsvådan, och Roland Stenbäck är fortfarande märkbart tagen av händelsen.

– Man blir bestört naturligtvis. Många har haft frågor om vad det är som hänt och hur vi ska bedriva verksamheten framöver. Vi har också fått sympatier från många i samhället. Det är fint att folk bryr sig, säger han.

Han har inte varit inne i huset sedan innan branden uppstod, eftersom att de inte får gå in där så länge polisen håller på med sin utredning. Därför är det svårt att veta exakt hur omfattande skadorna är, men av eldsvådan att döma så är huset från 1800-talet rejält skadat – taket måste bytas ut och troligtvis många ledningar också.

Lokalerna används av flera olika föreningsgrupper. Förutom IOGT-NTO är det en lokal pensionärsförening, samt Nykterhetens bildningsverksamhet, NBV, som ha aktiviteter där. Nu återupplivas verksamheten efter sommaruppehållet och därför har Roland Stenbäck fullt upp med att hitta nya lokaler.

– Vi är flera personer som försöker nå ut med våra tentakler för att hitta andra tillfälliga lokaler. Vi hoppas att folk kan ställa upp så att det inte blir något avbräck i vår viktiga verksamhet. Men vi vet inte ens om vi kommer att våga satsa igen, vi hoppas, men kan inte svara på hur det kommer att bli i dagsläget.

Än så länge är orsaken till branden okänd. Men polisen har inlett en rutinmässig förundersökning, där rubriceringen är grov skadegörelse genom brand. Roland Stenbäck vill inte spekulera för mycket kring vad det är som kan ha hänt.

– Jag funderar på om det kan ha varit något elektriskt fel i huset som är orsaken. Man vill ju aldrig tro att det är någon som medvetet kan ha orsakat branden. Fast det händer väl ibland tyvärr, säger han.

Vissa rum verkar ha klarat sig i huset eftersom dörrarna var låsta och förhindrade lågorna från att sprida sig. Det är Roland Stenbäck mycket lättad över:

– Vi har bland annat hört att vår tempelsal inte har blivit så illa åtgången, vilket vi glada över! Salen, där vi har våra möten, är nämligen vår klenod och stora stolthet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kristinehamn-oviss-framtid-efter-brand/feed/ 0
Att komma ut som nykterist och behöva förklara sighttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/att-komma-ut-som-nykterist-och-behova-forklara-sig/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/att-komma-ut-som-nykterist-och-behova-forklara-sig/#respond Wed, 21 Aug 2019 10:32:34 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655840 Hur reagerar du när omgivningen vill veta varför du är nykterist? Och hur berättar du för andra att du är nykter? Accent bjuder på strategier för nyktrare firande.]]>

Hur reagerar du när omgivningen vill veta varför du är nykterist? Och hur berättar du för andra att du är nykter? Accent bjuder på strategier för nyktrare firande.

Accent bad Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör och mindfulsobercoach, som driver alkoless.se och Anders Hammarberg, psykoterapeut och forskare, att resonera kring några vanliga dilemman för den som vill leva nyktert.

Jag var på en fest för ett tag sedan och återigen utspelade sig följande: När bordsgrannarna (för mig nya bekantskaper) förstod att jag inte dricker alkohol inledde ett par av dem långa ”försvarstal”, som för att ursäkta sitt eget drickande. Den tredje inriktade sig istället på att ifrågasätta min nykterhet och började fråga ut mig om orsakerna. Jag kände mig alltmer trängd och det förstörde min kväll. Ibland händer det också att människor är välment positivt intresserade av min nykterhet, men det kan ändå kännas påträngande och tjatigt. Hur skiftar man på bästa sätt fokus, både på ett tidigt stadium eller när ämnet blir tjatigt?

Ingela Hjulfors Berg: De här personerna finns överallt. Man träffar dem nu och då, de som ska bikta sig och tala om hur duktiga de är. Du kan säga: ”Du behöver inte bikta dig för mig, det är din ensak.” Är man vegan får man höra ”Jag äter inte så mycket kött”, vi ska rättfärdiga oss inför varandra. Det är svårt att gå utanför normen. Jag tycker att den som väljer att dricka måste hitta sina egna argument: jag dricker inte för att jag vill må bra, varför dricker du?

– Det som är jobbigt är att vi alltid tror att den som inte dricker har slutat för att hen har problem. Det är fint med stress, men fult att må dåligt av det. Det är fint med alkohol, men fult att må dåligt av det. Sedan får du säga ifrån: ”Jag har ingen upplysningsplikt till dig om mina egna beslut”. I tidig nykterhet är det svårare att ta de här diskussionerna. Sedan blir man starkare i att inte bry sig. Du får inte ta det personligt, sluta vara anonym nykterist. Våga berätta att du är nykterist. Ju fler som gör det desto större förståelse får vi i samhället.

Anders Hammarberg: Försök föra in samtalet på något annat: ”Just nu dricker jag inte, det är ingen stor grej för mig, så jag tycker vi kan lämna det”. Mycket beror såklart på i vilket sammanhang det hela är.

Illustration: Helena Davidsson Neppelberg

Hur gör jag när jag bestämt mig för att sluta dricka alkohol, men omgivningen är van vid att jag gör det. Hur ska jag berätta om beslutet på bästa sätt?

Ingela Hjulfors Berg: Det beror på vad du har för syfte med det. Det är bra att man talar om för sina närmaste och sin familj, så att de förstår vad orsaken är, och för att de inte ska truga. Du har ingen upplysningsplikt, men vill du få stöd då är det bra att tala om för alla, då kommer de att hjälpa dig. Men en del kan bli skraja, då blir man inte medbjuden på fester, vilket är jobbigt om man är en social person. Största ångesten i ett sådant här beslut kan vara rädsla att förlora hela sitt sociala umgänge om man inte partajar som förut. Det beror mycket på vilket sammanhang man har, och hur mycket man är beredd att förändra sitt umgänge.

Anders Hammarberg: Det här kommer upp ofta hos dem som söker hos oss. Ofta är det krångligare för omgivningen än för en själv att vänja sig vid ett nytt beteende. Det är svårt att ge generella råd. Du får lägga upp det utifrån hur väl du känner dem du ska berätta för. Man behöver inte tillstå att man skulle ha problem, om det nu är så, man behöver inte berätta allt. Tänk ut något som känns bekvämt innan du befinner dig i situationen, så att du är förberedd med en motivering som känns bekväm för dig: ”Jag avstår just nu av hälsoskäl, jag vill ta det lugnt ett tag, jag mår inte bra av alkohol”.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/att-komma-ut-som-nykterist-och-behova-forklara-sig/feed/ 0
En nykter resa från Piteå till Martiniquehttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/en-nykter-resa-fran-pitea-till-martinique/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/en-nykter-resa-fran-pitea-till-martinique/#respond Mon, 19 Aug 2019 12:01:54 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655900 13 år gammal tog Elon Larsson sitt första steg ut i världen med hjälp av Ungdomens nykterhetsförbund, UNF. Genom surf-, skid- och klättringsresor kom hon närmare sig själv.]]>

13 år gammal tog Elon Larsson sitt första steg ut i världen med hjälp av Ungdomens nykterhetsförbund, UNF. Genom surf-, skid- och klättringsresor kom hon närmare sig själv.

Hur kom du i kontakt med IOGT-NTO-rörelsen?

– Jag hörde talas om att det skulle vara ett coolt UNF-läger i Piteå i samband med kongressen där. Jag frågade mamma och fick åka trots att jag bara var 13 och inte kände någon. Men jag tänkte att det gör jag väl när jag kommer hem sen. Det var typ det bästa jag gjort så jag blev fast.

Hur engagerade du dig när du fastnat?

– Jag var aktiv i Syskonkedjan i Sandviken ett tag eftersom det inte fanns någon förening i Gävle där jag bodde. Men sen blev jag övertalad om att gå kursen Projektledaren på IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsberg, och då började jag förstå hela kamratstödsgrejen och blev intresserad av det. Genom kamratstödet fick jag komma iväg på min första julkurs på Martinique där jag kom i kontakt med surfing för första gången. Efter det har jag varit ledare på kurser i Kroatien och Frankrike. Jag har också gått Höjdaren globalt i Thailand 2013 och ett tag satt jag i UNF:s globala utskott. Det globala arbetet och kamratstödet har alltid varit mina hjärtefrågor.

Du verkar ha använt IOGT-NTO-rörelsen som en språngbräda ut i världen?

– Ja, det är ju kul att resa, men kamratstödsresorna har varit väldigt personliga och man får en stor förståelse för andra människor och att de också har svåra saker i sina liv. Man blir ödmjuk inför andra. Men jag har också lärt mig mycket om mig själv, hur jag fungerar och att jag är bra på ledarskap – även om jag inte alltid känner mig som en ledare.

Sen har du jobbat som kommunikatör på UNF också?

– Ja, det var en riktig tur att det jobbet var ledigt just när jag var färdig med min utbildning. Det är riktigt lyxigt att få jobba med något som känns meningsfullt och som man brinner för.

Och nu bor du i Australien som har en av världens högsta nivåer av alkoholkonsumtion. Hur märks det?

– Många av de jag umgås med dricker inte alls så jag undviker säkert en del av den australiska alkoholkulturen. Det känns som att det dricks ungefär lika mycket som i Sverige, men kanske att det är lite vanligare att t.ex. dricka alkohol till lunchen. Sen är det lite liberalare med hur mycket man tycker sig kunna dricka innan man kör bil. Folk jag känner hemma skulle ju aldrig köra bil efter en öl även om man tekniskt sett skulle kunna det. Här är man lite slappare med sånt. Brisbane är kanske också lite speciellt. Man får inte servera alkohol så sent här så barerna stänger ofta tidigt.

– En annan udda grej är BYO-restauranger. Det verkar som att det är svårt eller dyrt att få serveringstillstånd så på t.ex. många kinakrogar eller mindre fancy ställen så får man ta med sin egen flaska vin eller vad man vill dricka. Restaurangen kan kyla din flaska och servera till dig så betalar du bara en liten serveringsavgift. Det betyder att du kan ta med dig en hel del alkohol men sen kan du ju inte köpa in mer alkohol än vad du tagit med om du får feeling.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/en-nykter-resa-fran-pitea-till-martinique/feed/ 0
Ett slag för gemenskaphttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/ett-slag-gemenskap/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/ett-slag-gemenskap/#respond Fri, 16 Aug 2019 13:23:43 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655869 Ich, ni, san, shi! De japanska kommandona ekar mot Nordengårdens välvda trätak. Det är karateträning med IOGT-NTO:s kamratstöd i Göteborg.]]>

Ich, ni, san, shi! De japanska kommandona ekar mot Nordengårdens välvda trätak. Det är karateträning med IOGT-NTO:s kamratstöd i Göteborg.

Sensei Dan Johansson från Gårda budoklubb har ställt upp deltagarna från kamratstödet på raka led.

– Jag tänkte att ni skulle få pröva på en traditionell karateträning, säger han.

Karate vilar på gammal japansk budo-tradition. Deltagarna ska först hälsa varandra och tränaren innan de ­sätter sig på knä och blundar för att samla fokus inför träningen. Efter de traditionsenliga hälsningarna och uppvärmningen börjar sparkar och slag vina i luften. Snart kan tunga andetag höras mellan slagkombinationerna, svett glänser på tinningar och tränger igenom tröjor. Signe Blix Herrlander i främsta ledet har ett intensivt fokus i blicken när hon tar sig igenom rörelserna.

– I karate jobbar man mycket med koordination och former. Det kan nästan sägas vara meditativt, säger Dan Johansson.

Koordinationen skapar vissa problem som föder leenden i leden. Det är svårt, det är lite pinsamt, men ingen dömer.

– Det känns lite som att gå en dans­lektion. Det gäller att inte tänka för mycket, säger Kalle Faari.

När jag flyttade hit så kände jag ingen i stan, så jag startade ett kamratstöd.

Warawat Saibua är andfådd men ler ändå. Det är han som fått Dan Johansson till Nordengården denna dag.

– När jag flyttade hit så kände jag ingen i stan, så jag startade ett kamratstöd, säger han.

Noggrann stretch och uppvärmning är viktigt. Sensei Dan Johansson leder gruppen framför Nordengårdens scen. Foto: Nicke Johansson.

 

Han flyttade till Göteborg förra året för att gå på IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsberg i Mölnlycke. Tidigare bodde han i Katrineholm där kamratstödet spelade en stor roll under de första åren av hans nykterhet. Innan det levde Warawat Saibua ett annat slags liv. Han började tidigt med alkohol och hasch, snart hade han kommit in på andra droger. I gymnasiet hoppade han av efter en termin, stal cyklar och gjorde inbrott i bilar för att bekosta drogerna.

Warawat Saibua. Foto: Nicke Johansson.

– Jag gjorde min första volta när jag var 19. Då hade jag inga tankar på att sluta med drogerna och tiden i fängelset gjorde bara att jag lärde känna ännu fler kriminella, säger han.

Han hade inga tankar på att söka hjälp för sitt beroende. I perioder lyckades han ordna upp sitt liv innan allt föll samman igen. Vändningen kom den 2 december 2014. Då hade han förlorat allt – lägenhet, jobb och flickvän var borta. Han var den siste att inse sina problem. Nu hamnade han på ett behandlingshem i Vingåker med en fängelsedom hängande över sig.

– Det var hemmet eller kåken, säger han. När han kom ut från behandlings­hemmet följde en tid med villkorlig dom, elektronisk fotboja och obligatoriska möten.

Men det var också då han fick en kontaktperson som även var enga­gerad inom IOGT-NTO:s kamratstöd i Katrineholm, vilket blev hans väg in i nykterhetsrörelsen. När Warawat Saibua pratat om sina upplevelser på Wendelsberg upplever han att många andra elever i gengäld ­öppnat upp och känt att de kan prata med honom om sina problem.

– Jag gick en ledarskapsutbildning förra året, innan dess såg jag verkligen inte mig själv som en ledare. Men det handlar ju egentligen bara om att vara ärlig så är du en ledare, säger han.

Mycket av kamratstödets fokus ligger just nu på att bygga upp en förberedelse inför nästa årskull Wendelsbergselever; att det ska finnas en gemenskap som ­väntar när nya elever kommer till stan. Men alla är välkomna, och framöver hoppas man även kunna få till samar­beten med Anonyma alkoholister, AA, och Anonyma narkomaner, NA.
Även flera sorters aktiviteter kring IOGT-NTO:s anläggningar i Sillvik och Skatås planeras.

– Just nu är det bara jag som håller i det, men jag gör så gott jag kan, säger Warawat Saibua.

Karate byggerpå japansk kampsportstradition. Den traditionella klädseln kallas gi och bältet signalerar utövarens rang. Foto: Nicke Johansson

Deltagarna delas in i par för att måtta slag och sparkar mot varandra. Signe Blix Herrlanders sparringpartner blir den betydligt längre Samuel Sunday. Men hon lyckas ändå få till sparkarna i huvudhöjd. Träningen avslutas med armhävningar på knogarna på klassiskt karatemanér och deltagarna samlas runt vatten- och fruktbordet i ena hörnet av lokalen.

– Det var skitkul, säger Signe Blix Herrlander.

Pricksäkerheten till trots bedyrar hon att hon inte tränat kampsport tidigare. Koordinationen och smidigheten har hon med sig från sin tid som balettdansare.

– Det var svårt, vanligtvis tränar vi bara slag och lite sparkar på mittsar, säger Samuel Sunday medan han skalar en clementin.

Sensei Dan Johansson har packat ihop och tackat för sig. Flera av deltagarna stannar kvar för att slå på mittsar. Två ­killar hamnar snabbt på golvet och hamrar lekfullt på varandra med stora boxningshandskar. Efter en och en halv timmes karateträning finns fortfarande energi som måste komma ut, och en gemenskap som binder samman. För att en knuten näve är starkare än handens fingrar var för sig.

 

Fotnot: ”Volta” är ett slanguttryck för fängelsestraff, och ”kåken” för fängelse. En mitts är en slag- och sparkkudde som används vid träning.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/ett-slag-gemenskap/feed/ 0
40 nya medlemmar värvades på Stockholm Pridehttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/40-nya-medlemmar-varvades-pa-stockholm-pride/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/40-nya-medlemmar-varvades-pa-stockholm-pride/#respond Thu, 15 Aug 2019 14:06:44 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655880 IOGT-NTO:s Stockholmsdistrikt värvade friskt under Stockholm Pride. ”Många söker ett alternativ till alkoholnormen”, säger Korin Omar, verksamhetsutvecklare.]]>

IOGT-NTO:s Stockholmsdistrikt värvade friskt under Stockholm Pride. ”Många söker ett alternativ till alkoholnormen”, säger Korin Omar, verksamhetsutvecklare.

Prideveckan i Stockholm firas varje sensommar med workshops, utställningar, debatter ­– och toppas med en gigantisk folkfest när paraden snirklar sig genom huvudstaden.

Under det veckolånga firandet passade IOGT-NTO:s Stockholmsdistrikt på att återigen ställa upp ett tält där besökare kunde umgås med snacks och alkoholfri dryck, samt ta bilder framför en fotovägg med utklädningsprylar. Samtidigt såg ideella värvare till att locka många personer till att fortsätta engagera sig i nykterhetsrörelsen.

– De första dagarna gick värvningen sådär, vi kanske lyckades få fem-sex stycken personer. Men sedan rullade det på! Det var som om det spreds att vi hade ett nyktert tält och allt fler personer som avstod alkohol under festligheterna kom in för att bli medlemmar, säger Korin Omar.

 Totalt värvades 40 personer, varav 31 till Stockholmsdistriktet och resterande till andra distrikt. Enligt Korin Omar menar att det är viktigt att visa upp sig under Pride eftersom det kan förekomma stort grupptryck bland HBTQ-personer att festa och dricka alkohol under firandet.

– Vi har träffat många som berättar om just det grupptrycket. Vissa vill inte ens dricka, men vågar inget annat. De tror att de bara kan vara sig själva om de dövar känslor genom alkohol, men vi är där för att visa att man faktiskt kan vara nykter i samhället – och ändå vara sig själv, säger Korin Omar.

Foto: Alicia Johansson

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/40-nya-medlemmar-varvades-pa-stockholm-pride/feed/ 0
Sju dömda för knarkhärva i IOGT-NTO:s lokalerhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/sju-domda-knarkharva-iogt-ntos-lokaler/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/sju-domda-knarkharva-iogt-ntos-lokaler/#respond Thu, 15 Aug 2019 04:55:22 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1655853 Anställda och förtroendevalda på NBV och IOGT-NTO bidrog till att sju män fälldes i en narkotikahärva i södra Sverige. Narkotika förvarades bland annat i IOGT-NTO:s lokaler i Kalmar.]]>

Anställda och förtroendevalda på NBV och IOGT-NTO bidrog till att sju män fälldes i en narkotikahärva i södra Sverige. Narkotika förvarades bland annat i IOGT-NTO:s lokaler i Kalmar.

Många IOGT-NTO-föreningar äger lokaler och de flesta är beroende av intäkter från uthyrningar. Det är dock inte alltid som hyresgästerna har rent mjöl i påsen. Det fick IOGT-NTO och Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, i Kalmar erfara när en grupp män, som hyrde replokaler i NBV:s regi i IOGT-NTO:s lokaler, ägnade sig åt hantering av narkotika i lokalen.

Niklas Claesson, verksamhetsutvecklare på NBV, hörde till dem som märkte att det luktade i lokalerna.

– Och så började de dammsuga lokalen efter varje gång de varit där. Replokaler är ofta ganska stökiga utrymmen. Att några halar fram dammsugaren efter varje besök är mycket ovanligt, säger han.

 

Så småningom hittades spår av narkotika.

– Då kontaktade vi polisen. Det visade sig att de hade spaning på lokalen, men nu fick de nyckel av oss så de kunde gå in när de ville.

Vid ett tillfälle blev Niklas Claesson också kontaktad av socialtjänsten.

– De hade blivit tipsade av en förälder att det skulle vara fest i lokalen. När vi kom var det fullt av rök och spritflaskor.

 

För att hantera situationen stängdes först samtliga hyresgäster ute.

– Vi har programmerbara taggar istället för nycklar, så vi stängde av alla. Vartefter de ville komma in så fick de skriva på nya kontrakt där det tydligare än tidigare framgått att ingen alkohol och inga droger ska förekomma i lokalerna och att de som hyr ska stå för vår värdegrund, säger han.

Niklas Claesson sitter även i styrelsen för IOGT-NTO-föreningen som äger lokalen.

– I kontraktet med NBV står tydligt att alkohol och andra droger inte får förekomma, men NBV:s kontrakt har inte varit lika tydliga. Redan när jag som 16-åring valdes in i styrelsen såg jag till att IOGT-NTO:s kontrakt blev tydliga. Det har vi haft nytta av nu. En del ansåg att det är självklart när det är nykterhetsrörelsens lokaler, men det kan man inte ta för givet.

 

Niklas Claessons tips till föreningar som har lokaler:

  • Skriv tydliga kontrakt där det framgår att all hantering av alkohol och andra droger är förbjudet.
  • Ställ frågor om vilka de är och vilken verksamhet de ska ha i lokalerna innan ni skriver kontrakt.
  • Gör oanmälda besök. ”Det är inte meningen att vi ska spionera på våra hyresgäster, men det är bra om några rör sig i lokalerna.”

 

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/sju-domda-knarkharva-iogt-ntos-lokaler/feed/ 0
Mest jämställda kongressen sedan mätningarna startadehttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/mest-jamstallda-kongressen-sedan-matningarna-startade/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/mest-jamstallda-kongressen-sedan-matningarna-startade/#respond Tue, 13 Aug 2019 09:37:38 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1655847 Sedan kongressen i Borås 2013 har talartidens fördelning mellan män och kvinnor mätts på IOGT-NTO:s kongresser. Årets kongress är den första där den totala talartiden fördelats jämställt, 52–48 procent.]]>

Sedan kongressen i Borås 2013 har talartidens fördelning mellan män och kvinnor mätts på IOGT-NTO:s kongresser. Årets kongress är den första där den totala talartiden fördelats jämställt, 52–48 procent.

Maria Hampusgård, genuspedagog och medlem, har genomfört mätningarna på kongresserna i Lund 2015, Karlstad 2017 samt nu i Örnsköldsvik 2019. För att få godkänt anger hon att talartiden ska hålla sig inom 40-60 procents fördelning, enligt SCB riktlinjer. Eftersom de manliga ombuden är fler, 55 jämfört med 40, är det rimligt att männen talar mer.

– Jag är mycket nöjd med jämställdheten vid årets kongress och med utvecklingen som varit, säger hon.

 

Hon upplever att genusmätningen numera är ett accepterat inslag i kongressen.

– Extra glad är jag över att det i år inte kom några tramskommentarer från talarstolen angående jämställdhetsmätningen. I Lund var det gliringar och män som försökte påstå att de var kvinna i just den frågan, eller att deras inlägg inte borde räknas. I Karlstad förekom sexistiska kommentarer mot män från kvinnor som hävdade att kvinnor är bättre på att prata kort och koncist än män.

Den enda kommentar hon fick i år kom från en man som ansåg att all begränsning av talartiden är fel.

– Men han pekade inte ut jämställdhetstanken som felaktig, det var nog mer två-minuters regeln som han reagerade på. Vid sidan av hade jag en yngre man som kom fram och var lite bekymrad över skuldkänslan han fick för att gå upp och tala och undrade om det begränsade fler män. Mycket kloka funderingar som jag försökte besvara och delvis lyfta i mina presentationer.


Däremot är det inte
lika jämställt om man ser till vissa av de enskilda frågorna.

– Stadgefrågorna utmärkte sig. Där talade de kvinnliga ombuden i 34 sekunder jämfört med männens dryga 12 minuter. Det jämnades dock ut av förbundsstyrelsen där en kvinna var ansvarig för frågan.

Fortfarande verkar det alltså som om olika frågor engagerar män respektive kvinnor.

– Men flera förutfattade meningar om vilka som skulle tala mest i olika frågor kom i år på skam. Vi har alla olika kompetenser och behöver varandra. Det gäller ju på individnivå och har egentligen inget med kön att göra.

 

Läs mer om jämställdhet vid tidigare kongresser: Lund 2015 och Karlstad 2017

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/mest-jamstallda-kongressen-sedan-matningarna-startade/feed/ 0
Vattentorget lyser upp med solenergihttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/vattentorget-lyser-upp-med-solenergi/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vattentorget-lyser-upp-med-solenergi/#respond Mon, 12 Aug 2019 12:02:20 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655527 Nu får IOGT-NTO-rörelsens hus i Växjö solceller på taket. ”Vinst både ur miljö- och kostnadssynpunkt”, säger Elisabeth Ferner, ordförande i byggnadsföreningen.]]>

Nu får IOGT-NTO-rörelsens hus i Växjö solceller på taket. ”Vinst både ur miljö- och kostnadssynpunkt”, säger Elisabeth Ferner, ordförande i byggnadsföreningen.

I samband med ett seminarium om solenergi förra året, hade Växjö Energi, Veab, räknat på vad det skulle kosta om IOGT-NTO-rörelsens hus vid Vattentorget i Växjö installerade solceller på taket, och hur energiförbrukningen skulle se ut. Elisabeth Ferner, ordförande i byggnadsföreningen, berättar att det var då de insåg hur lönsam en sådan installation faktiskt skulle kunna vara.

– Nu räknar vi med att hela vår investering i tekniken kommer att sparas in på drygt tre till fyra år på grund av minskade utgifter för elen. Och det passar bra med den här satsningen, eftersom att vi har valt att fokusera på kostnadskontroll i föreningen i år, medan vi tidigare har koncentrerat oss på de intäkter vi har, säger hon.

 

Hela solcellsinstallationen kostar drygt 700 000 kronor. Men föreningen betalar långt ifrån allt själva. De ansökte om att ett bidrag motsvarande 50 procent av summan från Boverket – något som endast skulle gå igenom om kommunen gick med på att betala 30 procent. Båda förfrågningar godkändes i våras – därmed kvarstod endast 20 procent av summan för byggnadsföreningen.

Installationen kommer att ske i oktober, och planen är att hela projektet ska vara slutredovisat och klart innan det nya året tar vid.

– Vi är jätteglada över att alla ansökningar godkändes. Då blev det jubel i styrelsen – för solcellerna är en stor seger som vi är väldigt tacksamma över. Det är dessutom en vinst både för miljön och ur kostnadssynpunkt, säger Elisabeth Ferner.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vattentorget-lyser-upp-med-solenergi/feed/ 0
Ny förbundsstyrelse och bantad budget sista kongressdagenhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/ny-forbundsstyrelse-och-bantad-budget-sista-kongressdagen/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/ny-forbundsstyrelse-och-bantad-budget-sista-kongressdagen/#respond Sun, 30 Jun 2019 15:23:22 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1655757 Val av ny förbundsstyrelse, beslut om en hårt bantad budget, avtackningar, utdelning av veteranmedalj och ett uttalande om ett flygfritt IOGT-NTO präglade kongressens sista dag.]]>

Val av ny förbundsstyrelse, beslut om en hårt bantad budget, avtackningar, utdelning av veteranmedalj och ett uttalande om ett flygfritt IOGT-NTO präglade kongressens sista dag.

Morgonen inleddes med presentation, och så småningom val, av en ny förbundsstyrelse för IOGT-NTO.

Till ordförande återvaldes Johnny Mostacero, Halmstad, till vice ordförande Lucas Nilsson, Lund (nyval)och till kassör Lina Boberg, Uppsala (som redan sitter i förbundsstyrelsen, men som förbundsstudieledare). Till ledamöter valdes Vanja Lindstedt, Örnsköldsvik (omval), Carin Häregård, Stockholm (nyval), Monika Holmberg, Linköping (nyval), Morgan Öberg, Stockholm (nyval), och Tobias Wallin, Uppsala (nyval).

Kongressen beslutade också i linje med valberedningens förslag att två av de ”klädda” posterna i förbundsstyrelsen; sekreterare samt förbundsstudieledare, avskaffas, samt att förbundsstyrelsen ska bestå av åtta personer.

 

En hårdbantad rambudget, 15 miljoner kronor årligen, för perioden 2020 – 2021, klubbades också. Förbundsstyrelsen fick dock omarbeta sitt ursprungliga förslag då kongressen under lördagen tog beslut om att vissa åtaganden, bland annat en värvingskampanj och arrangemangen Verksamhetsforum och Socialt forum, även fortsättningsvis ska finansieras centralt. Att IOGT-NTO ska bli flygfritt och även i övrigt mer hållbart vad gäller miljöfrågor, bedöms också medföra ökade kostnader. Detta innebär att ytterligare besparingar kommer att göras bland annat på engagemangs- och utbildningssidan, samt på medlemstidningen Accent.

 

En veteranmedalj, IOGT-NTO:s finaste utmärkelse, utdelades till Eva Blomstrand Persson, som är tillförordnad generalsekreterare. Under kongressfesten på lördagskvällen tilldelades även Olle Häggström, ordförande i kongressbestyrelsen, en veteranmedalj.

 

Kongressen antog också ett uttalande om beslutet Flygfri 2020 och om det fortsatta miljöarbetet:

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/ny-forbundsstyrelse-och-bantad-budget-sista-kongressdagen/feed/ 0
IOGT-NTO blir flygfritthttp://www.accentmagasin.se/politik/flygfritt2020/ http://www.accentmagasin.se/politik/flygfritt2020/#respond Sun, 30 Jun 2019 06:00:17 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1655745 Med knapp marginal röstade kongressen för motionen Flygfritt 2020. Det innebär bland annat att inga flygresor ska ske inom IOGT-NTO:s verksamhet.]]>

Med knapp marginal röstade kongressen för motionen Flygfritt 2020. Det innebär bland annat att inga flygresor ska ske inom IOGT-NTO:s verksamhet och att verksamheten även på andra områden ska bli miljömässigt hållbar.

– Jag är jätteglad. Segern är att detta sker på organisationsnivå och inte bara blir individens ansvar, säger Urpo Taskinen från Vittangi, en av de 49 medlemmar från hela landet som undertecknat motionen.

Han påminde kongressen om att han redan på kongressen 1995 – även då i Örnsköldsvik – presenterade Miljöbok – IOGT-NTO:s miljöplattform:

– Detta är en process, men vi måste minska våra utsläpp nu, inte sedan. Och varje kilo räknas, säger Urpo Taskinen som sedan många år slutat köra bil och istället cyklar.

Motion nummer 35 röstades igenom med knapp majoritet, 48 – 46 (4 avstod), och Urpo Taskinen framhåller medmotionären Anja Karinsdotters insats.

– Anja har skrivit grunden i motionen, och jag tror att hennes inlägg från scenen här på kongressen nog var avgörande, säger han.

 

Förbundsstyrelsen, som fick se sitt mildare  förslag om att reducera flygresandet inom organisationen samt att utreda konsekvenserna av resandet inom IOGT-NTO i syfte att minska klimatpåverkan nedröstat, var snabba att hylla resultatet.

– Jag är stolt över våra medlemmar som har fattat detta helt nödvändiga beslut för klimatet, säger förbundsordförande Johnny Mostacero, och fortsätter:

– Det kommer att bli utmanande för oss, men det är också oerhört inspirerande. För hundra år sedan vann vi kampen för allmän och lika rösträtt i Sverige. Nu tar vi genom ett flygfritt vårt ansvar i denna ödesfråga.

 

Kongressen beslutade alltså i enlighet med motionärerernas förslag om följande att-satser:

Att inga flygresor ska genomföras i IOGT-NTO:s verksamhet under 2020, med undantag för nödvändiga resor utanför Europa inom ramen för vårt internationella arbete och IOGT International,

Att från 2021 ska i princip inga flygresor inom Europa genomföras i IOGT-NTO:s verksamhet. Förbundsstyrelsen får i uppdrag att ta fram en policy för eventuella flygresor som bedöms som absolut nödvändiga för verksamheten

Att förbundsstyrelsen tar fram ett system för att deltagare med långa resvägar ska kompenseras för inkomstbortfall, som ska börja gälla redan 2020, samt att utveckla alternativ till långväga resor så som webbinarium, regionala träffar och så vidare.

Att förbundsstyrelsen får i uppdrag att se över IOGT-NTO:s verksamhet även på övriga områden och snarast ställa om till en miljömässigt hållbar verksamhet i linje med den antagna miljöplattformen

Att till kongressen 2021 ska ett program presenteras med förslag på åtgärder som innebär att IOGT-NTO:s verksamhet inte överskrider målen i Parisavtalet.

Att förbundsstyrelsen och IOGT-NTO:s representanter i andra styrelser får i uppdrag att arbeta för att liknande beslut ska fattas i våra närliggande organisationer som till exempel NBV, Våra gårdar och folkhögskolorna.

Samt att även uppmana medlemmar att arbeta för liknande beslut i andra organisationer.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/flygfritt2020/feed/ 0
Stort och smått på kongressens tredje daghttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/hogt-och-lagt-pa-kongressens-tredje-dag/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/hogt-och-lagt-pa-kongressens-tredje-dag/#respond Sat, 29 Jun 2019 05:44:03 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1655720 Demokratifokus, distriktsårsmöten vartannat år, auktion, slopad medlemsavgift för UNF och 98 miljoner från Miljonlotteriet. Allt rymdes under kongressfredagen.]]>

Demokratifokus, distriktsårsmöten vartannat år, auktion, slopad medlemsavgift för UNF och 98 miljoner från Miljonlotteriet. Allt rymdes under kongressfredagen.

Fredagens förhandlingar inleddes med fortsatta demokratidiskussioner. Dagens första fråga gällde förslaget från förbundsstyrelsen att alla medlemmar ska ha förslagsrätt på kongressen. Det innebär att vem som helst, som är medlem kan lägga ett förslag under kongressen. Hittills har man kunnat lägga förslag i förväg i form av en motion till kongressen, men under pågående kongress har endast ombud kunnat komma med nya förslag.

Anna Frej, ombud för Västerbotten, yrkade avslag.

– Vilka är det som kommer att lägga förslag? Jo, det är pratglada män som kommer att lägga förslag som ändå ingen kommer att rösta på och på så sätt förlänga förhandlingarna, sa hon.

 

Förslaget gick ändå igenom och detsamma blev resultatet för medlemmarnas rätt att lägga förslag på distriktsårsmöte.

Det beslutades också att distriktsårsmöten i fortsättningen ska hållas vartannat år.

– Att ha dem vartannat år öppnar ju också för att ha distriktsårsmöte över två dagar, med fest på kvällen, som var vanligt förr, sa förbundsordförande Johnny Mostacero när han föredrog förslaget.

För att distrikten ska slippa välja ombud till kongressen mer än ett år i förväg kommer distrikten att ordna någon form av distriktsmöten där ombud väljs och man kan diskutera motioner till kongressen.

 

I övrigt gick mycket av förmiddagen åt till ordningsfrågor och voteringar som ägde rum vid i stort sett vare beslut. Till slut låg förhandlingarna närmare en halv dag efter schemat och nattmangling hotade.

Eftermiddagens tempo blev dock betydligt högre och i det närmaste utan diskussion klubbades mål och verksamhetsinriktning, förslaget om bemötande, tillit och stolthet, kompetenssatsning för distriktsstyrelseledamöter, finansieringsstrategi och fortsättningen på IOGT-NTO:s förändringsarbete, Expedition 50, igenom.

En veteranmedalj delades ut även idag. Det var Birgitta Svensson, från Halmstad, som välförtjänt fick motta den.

Dagens sista inslag var motionstorget. Det blev trängsel runt skärmarna i ljushallen när ombuden skulle sätta sitt nummer vid de att-satser de höll med om. Motioner som det verkar råda enighet om kommer att klubbas igenom i klump under lördagen.

 

Anders Karlsson var auktionsförättare och lyckades få 3 500 kronor för löparen. Foto: Eva Ekeroth.

Under kafferasten anordnade IOGT-NTO auktion i sin monter till förmån för IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete. Föremålet som auktionerades ut var en löpare som vävts av överblivna nyckelband från förra kongressen. Budgivningen började på 100 kronor, vilket snabbt bjöds över. Till slut förvärvades löparen av Mattias Gotthold, Norrbotten, för 3 500 kronor.

Julia Carlbäcker, internationella avdelningen, får betalt av Mattias Gotthold. Foto: Eva Ekeroth.

– Jag hade pengar över och tycker att det är kul att de går till något bra. Det här är ett viktigt ändamål och så är det en rolig grej, säger han.

 

Mera pengar dök upp när Miljonlotteriets vd Jonatan Hjort kom med en, i flera bemärkelser, gigantisk check på 98 000 000 kronor att fördela mellan de fyra förbunden i IOGT-NTO-rörelsen. I sitt tacktal berättade Johnny Mostacero en anekdot från förra kongressen:

– Jag hade fått en sådan här check och åkte hem med den på tåget. De blickar jag fick visade att medresenärerna tänkte att det där Miljonlotteriet verkar vara ett bra lotteri – men varför åker han tåg??

 

Från Ungdomens nykterhetsförbunds, UNF, kongress rapporterades att de beslutat att slopa medlemsavgiften.

– Vi har ett nytt medlemssystem som möjliggör för våra medlemmar att bekräfta sitt medlemskap utan att behöva betala för det. Därför känns det onödigt med att behålla 50 kronor i medlemsavgift bara av princip. Vi vill att alla ska kunna vara med i UNF oavsett ekonomi, för det är det mest solidariska, säger förbundsordförande Isabelle Benfalk i ett pressmeddelande.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/hogt-och-lagt-pa-kongressens-tredje-dag/feed/ 0
Rörelsepusslet: IOGT-NTO:s utmaningarhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/rorelsepusslet-iogt-ntos-utmaningar/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/rorelsepusslet-iogt-ntos-utmaningar/#respond Fri, 28 Jun 2019 09:53:48 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655619 Med över 25 000 medlemmar är IOGT-NTO ett ­pussel som består av många bitar. Accent har talat med sex medlemmar om nykterheten, medlemskapet och framtiden.]]>

Med över 25 000 medlemmar är IOGT-NTO ett ­pussel som består av många bitar. Accent har talat med sex medlemmar om nykterheten, medlemskapet och framtiden.

I en folkrörelse ska många viljor och erfarenheter fogas samman. IOGT-NTO firar 50-årsjubileum nästa år och i dagarna ska kongressen i Örnsköldsvik fatta viktiga beslut om organisation, ekonomi och arbetsformer för framtiden.

För att ge en ögonblicksbild av dags­läget i medlemsleden har Accent ställt tre frågor till sex medlemmar från olika delar av organisationen: Vad betyder nykterhet för dig? Varför har du valt att vara organiserad nykterist i just IOGT-NTO? Vad ser du som IOGT-NTO:s utmaningar framåt? Idag publicerar vi del 3 av 3.

Läs också:
Nykterhetens betydelse
Nykteristen och IOGT-NTO

Så ser jag på IOGT-NTO:s utmaningar

För Saara Koponen ligger de lokala ­frågorna närmast.

– Jag känner mig fokuserad på det lokala i Krokom, men det är klart att vi påverkas av det som händer med Expedition 50. Det blir ju väldiga avstånd när distrikt slås ihop och jag tror inte att engagemanget ökar, utan snarare tvärt om, när det blir så stort. Så utmaningen
är ju att fånga upp allas intressen – och det är en stor utmaning, säger hon.

Sigrid Söderholm. Foto: privat.

Sigrid Söderholm säger att svårigheten är att få personer att ställa upp på ideellt arbete.

– Det är många som vill komma på våra arrangemang, men det är inte så många som vill ta ett styrelseuppdrag eller komma med egna förslag på aktiviteter. Många drar sig också för att följa med när vi ska visa upp oss. Själv har jag tagit det som mitt livsverk.

Hon betonar vikten av att synas och berätta att IOGT-NTO finns.

– När vi har värvaraktiviteter ger det kanske inte alltid det resultat som vi hoppats i form av fler medlemmar. Men medan vi stått där har vi ju ändå pratat med många och fått berätta om vår verksamhet. Styrkan är att vi har ett tydligt medlemskap med krav på nykterhet och att vi har solidaritet och demokrati i grundsatserna.

Det är alldeles för få som känner till IOGT-NTO och vad vi gör.

Abdiaziz Mohamud Ali är även han inne på linjen att det gäller att nå ut.

– Det är alldeles för få som känner till IOGT-NTO och vad vi gör. Det behövs fler som går ut och berättar om organisationen och hur den fungerar. Vi försöker sprida kännedom om IOGT-NTO och jag är ofta ute och pratar med andra. Vi har översatt en folder till somaliska. De flesta somalier dricker inte alkohol så de borde kunna bli medlemmar, säger han.

Hilma Svedberg. Foto: privat.

Hilma Svedberg säger att det första som dyker upp i hennes huvud är Expedition 50.

– Men jag kunde egentligen inte bry mig mindre om det arbetet. Det enda jag kan tänka på är att vi går mot ett ­samhälle där människor i allt lägre grad väljer att engagera sig ideellt i föreningar, och det drabbar oss lika mycket som andra organisationer.

– Jag tror att det är mer och mer ditåt vi går; att om det inte ger mig något så vill jag inte vara med. Då blir det att man antingen känner att man vill missionera för nykterhet, eller så ska det vara något som ger mig något tillbaka, säger hon.

Vi måste utveckla medlemskap, metoder och kommunikation.

Anders Karlsson. Foto: Ulrica Ambjörn.

Anders Karlsson ser positivt på IOGT-NTO:s möjligheter att växa och frodas, men menar att det krävs förändring.

– Vi måste utveckla medlemskap, metoder och kommunikation, inte minst måste vi använda sociala medier mer för att nå ut med allt bra vi gör. Föreningarna kommer fortsatt att vara viktiga, men vi kan inte gå efter det ­automatiskt, och medlemskap bör till exempel följa med när man flyttar. Det måste bli socialt accepterat i ­IOGT-NTO att vara medlem utan att vara föreningsaktiv och gå på medlemsmöten.

Anna Fredriksson ser samma ut­maningar för IOGT-NTO som för andra folkrörelser.

– Utmaningen är att hitta en form för verksamheten som tilltalar människor i ett samhälle som ser helt annorlunda ut än när organisationen bildades. Hur det ska gå till har jag faktisk ingen aning om. Rent politiskt för frågorna runt nykterhet blir det tufft, jag sätter mitt hopp till de unga. De är kloka.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/rorelsepusslet-iogt-ntos-utmaningar/feed/ 0
Kongressen präglar Örnsköldsvikhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/kongressen-praglar-ornskoldsvik/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kongressen-praglar-ornskoldsvik/#respond Fri, 28 Jun 2019 05:40:16 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1655687 Arrangemangen sprider sig långt utanför Nolaskolan och sätter färg på hela Örnsköldsvik denna vecka.]]>

Arrangemangen sprider sig långt utanför Nolaskolan och sätter färg på hela Örnsköldsvik denna vecka.

På butiksfasader i Örnsköldsvik hänger flaggor med IOGT-NTO-rörelsens kongresslogga. Till och med korvkiosken har en flagga. Tvärs över gågatan hänger en stor banderoll. Det går inte att gå många meter innan man ser någon som har en kongressväska, en namnskylt om halsen eller ett bekant emblem. Eller så möter man ett bekant ansikte. Kongressen har verkligen satt sin  prägel på staden.

Överallt pågår också aktiviteter. Den som inte var bunden till förhandlingar kunde under torsdagen delta i en rad seminarier på olika teman, bland annat om hur cannabis-lobbyn ska bemötas, om gårdsförsäljning av alkohol och hur det är att leva med en förälder som dricker för mycket.

Foto: Eva Ekeroth.

Under eftermiddagen erbjöds också skapande verksamhet för den som ville. I Sliperiet, Örnsköldsviks nya kulturhus, inhyst i ett gammalt sliperi som senast fungerat som fritidsgård, kunde kongressdeltagarna ägna sig åt spontanslöjd och återbruk.

När Accent tittar in sitter Karin Brandin Samuelsson vid ett bord med massor av pärlor framför sig.

Karin Brandin Samuelsson gör armband på Sliperiet i Örnsköldsvik under IOGT Kongressen. Foto: Jonas Forsberg www.jfp.se.

– Jag gillar att pyssla och brukar göra smycken och ägna mig åt scrapbooking.

En scrapbook är en blandning av urklippsbok och fotoalbum, där man sätter in både fotografier och sådant som biljetter, dikter eller dekorationer.

– Nu tänkte jag försöka få med mig ett armband hem, säger hon.

Hem är Stockholm.

– Vi har åkt hit hela familjen, men bara för att vi vill. Varken jag eller min man har någon funktion här. Vi bara glider runt. Vår 15-åring är på äventyrslägret som UNF har och 11-åringen är på daglägret.

Annika Sjöström är verksamhetsutvecklare på NBV. Idag är hon på sin förra arbetsplats Sliperiet och slöjdar.

– Jag försöker göra en apnäve, en slags knop, men det går så där, säger hon.

 

De som höll sig i förhandlingslokalen fick istället vara med om en utdelning av IOGT-NTO:s förnämsta förtjänsttecken, Veteranmedaljen i äkta guld. Den som tilldelades medaljen var Åke Marcusson, förbundsrektor på Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV. Han fick den för sina insatser för nykterhetsrörelsen, där han varit engagerad både ideellt och professionellt, nationellt och internationellt, i flera av rörelsens organisationer.

Åke Marcusson. Foto: Jens Wingren.

– Det här var inte väntat precis, sa han och övergick sedan till att knyta an till dagens förhandlingar om Expedition 50:

– När jag var president i IOGT international kunde jag konstatera att organisationer om inte vill förnya sig inte överlever. Det är viktigt att se skillnaden mellan att förändra och förnya. IOGT-NTO har genomgående förnyat sig. Tänk bara på den smärtsamma sammanslagningen 1970. Om vi tänker förnyelse istället för förändring så kommer den här organisationen fortsätta leva.

 

På väg från kongresslokalen, utanför Ica, möter Accent ett gäng glada ungdomar som ägnar sig åt gatukonst.

Daniel Bergdahl. Foto: Eva Ekeroth.

– Vi deltar i UNF:s aktivistläger och har fått i uppdrag att gå ut och skriva positiva budskap på stan, förklarar Daniel Bergdahl, nybiven IOGT-NTO-medlem, men föreslagen till UNF:s förbundsstyrelse och en av de ansvariga för lägret.

Lägret har pågått sedan i tisdags och avslutas på lördag.

– Vi är 54 deltagare från Sverige, Island, Estland, Bosnien-Herzegovina, Serbien, Polen, Schweiz och Tyskland, säger Daniel Bergdahl.

Torsdagskvällen är fantastisk, blå himmel och strålande sol. Ifrån hamnen hörs musik. Det är Sommarvågen, ett gemensamt evenemang som anordnas av kongressarrangörerna och Örnsköldsviks kommun. Där bjuds på musikunderhållning, allsång, lotterier och annat.

Foto: Eva Ekeroth.

De kongressdeltagare som hade krafter kvar, efter underhållning i hamnen eller kvällsförhandlingar, begav sig till nattkaféet som just denna kväll förvandlats till nostalgikafé där Sven-Erik Alfredsson visar bilder och berättar anekdoter från förr.

Nostalgikafé. Foto: Eva Ekeroth.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kongressen-praglar-ornskoldsvik/feed/ 0