Dalarna

Familjekällan nominerad till Årets initiativ

IOGT-NTO Dalarnas sociala verksamhet Familjekällan är nominerad till utmärkelsen Årets initiativ. ”Det visar att våra frågor är viktiga”, säger verksamhetsutvecklaren Marie Hillner.

Årets initiativ är ideella sektorns utmärkelse för sociala insatser. Bakom priset står Forum – idéburna organisationer med social inriktning tillsammans med IBM, Mötesplats social innovation och Vinnova. En jury har valt ut tio finalister, varav Familjekällan är en, som i nästa steg ska bli tre. Vinnaren presenteras på Frivilligdagen den 5 december.

Familjekällan är ett forum och social mötesplats som drivs av IOGT-NTO Dalarna för anhöriga till någon med ett beroende. Marie Hillner, tidigare distriktskonsulent i Dalarna, är mycket glad över nomineringen:

– Att Familjekällan gått till topp 10 av 300 bidrag är helt fantastiskt. Det visar på att våra frågor är viktiga och att vår öppna sociala verksamhet uppmärksammas och bekräftas som något nytt och bra, för individ och samhället i stort.

Hon berättar att Familjekällan blivit ett viktigt inslag i Falun, och att människor åker från andra delar av Dalarna, Gävleborg och Västmanland, för att delta i seminarier och samtal.

Marie Hillner. Foto: Maria Hansson.

– Spridningen har blivit stor tack vare sociala medier, men givetvis sprids rekommendationerna människor mellan också. Falu Kommuns öppenvård rekommenderar sina anhöriga att besöka Familjekällan. Likaså kommer familjehem, behandlingshem, elever från Socialpedagogisk utbildning för att lära sig mer. Men de allra flesta kommer för att de har hittat något som passar dem och de kommer gärna tillbaka.

Marie Hillner föreläste med Familjekällan i Ludvika i november och ska tillbaka i januari. Hon hoppas kunna starta en studiecirkel med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, och längre fram en IOGT-NTO förening där.

– Vi har hittills genomfört arton träffar med olika inslag. Mest har vi haft föreläsningar med teman som sorgbearbetning, medberoende och hälsa, vuxna barn, skuld och skam, vägen tillbaka från utmattning och liknande. Vi har otroligt nog haft cirka 800 besökare på dessa 18 träffar.

Vad är du mest nöjd med?

– Att jag lyckats skapa en social och nykter mötesplats för människor som behöver känna att de inte är ensamma om sin situation. För det är ju det man tror som anhörig, att man är väldigt ensam och att ingen förstår ens problem. Att få komma till Familjekällan utan att behöva uppge sitt namn, utan att boka sig i förväg, eller betala en avgift gör att tröskeln är väldigt låg och många fler orkar komma för att det inte krävs något tillbaka. De har inget att förlora, men de har allt att vinna.

En annan sak Marie Hillner är väldigt nöjd med är att flera personer visar intresse för att bli verksamhetsledare i Familjekällan. För att bli det behöver man vara medlem i IOGT-NTO och ha genomgått en personlig utveckling och veta hur man leder andra.

– Flera av dem kommer att gå utbildningen Samtalsledaren på Wendelsbergs Folkhögskola med start i januari, och detta banar väg för den verksamhetsutveckling jag önskar.

Det finns också planer på att utveckla Familjekällan.

– Familjekällan har nu blivit ett verkligt stöd för många. Det är stort, men det innebär också ett ansvar när det gäller utveckling och stabilitet. Verksamheten behöver mer muskler i form av ideella ledare, ekonomi och projektledning, samt framtidsperspektiv.

– Jag har idéer om hur vi kan växa, utvecklas och bli mer tillgängliga så att fler kan få det stöd som behövs utan att behöva vara bosatt i Falun. Denna utveckling innefattar fysiska verksamheter på andra orter, digital plattform med inspelade föreläsningar och bokutgivning tillsammans med NBV och Tollare folkhögskola.

Det är Dalarnas distrikt som har Familjekällan under sina vingar och en arbetsgrupp har utsetts för att föra utvecklingen vidare.

– Syftet är att tillsammans med mig och min teamchef arbeta fram en hållbar plan, och se hur vi kan bevara den goda kvalité som Familjekällan erkänts för.

Mer från Accent