Expedition 50

Expedition 50: Startskott IOGT-NTO:s förändringsresa

”Det är er kapten som talar, och jag vill hälsa er välkomna till en riktig äventyrsresa.” Den lättsamma tonen till trots låg det också allvar bakom orden när IOGT-NTO:s förbundsstyrelse bjöd in till Expedition 50 – en förändringsresa med sikte på förbundets jubileum år 2020.

När de 130 deltagarna, förtroendevalda och anställda, på IOGT-NTO:s januarikonferens återvände till konferensen efter lunch väntade ”resekit” med solglasögon och godis på borden. Deltagarna uppmanades att sätta på sig glasögonen och bereda sig på en resa i tiden.

– År 2020 fyller IOGT-NTO 50 år. Vi har tre år på oss att göra oss till världens fräschaste femtioåring. Vi ska vara lika relevant nu som vi var 1970 när IOGT och NTO slogs ihop, inledde Johnny Mostacero, förbundsordförande.

Skälen till att IOGT-NTO startades, och fortfarande finns, är de samma i dag som 1879 och 1970 – även om verksamheten utvecklas och förändras, betonade han:

– Verksamheten skapas av våra medlemmar utifrån deras önskemål och utifrån de beslut som våra förtroendevalda fattar. Frågan är när vi senast ifrågasatte vårt hur? Hur vi organiserar oss, hur vi skapar förutsättningar för att engagera oss och hur vi bygger starka ledare som vill förändra världen.

För att utvecklas behöver vi vända på alla stenar, fortsatte Johnny Mostacero, och uppmanade till självrannsakan.

– Vi måste tillåta oss att ifrågasätta vår demokratiska struktur, utvärdera om vi har den optimala ansvarsfördelningen inom organisationen, och prata om hur vi ser på medlemskap och engagemang.  I dag finns en insikt om att vi inte organiserar oss på bästa möjliga sätt för att skapa maximalt med engagemang.

– Detta ska ske genom att vi hjälps åt, och utmanar varandra att utveckla organisationen.

Målbilden är ett IOGT-NTO som ”alla vill bjuda upp till dans”, och där alla välkomnas in i gemenskapen.

– År 2020 bjuder vi in till en hejdundrande fest för att fira oss själva och titta tillbaka på alla de framgångar vi åstadkommit under 50 år. Det är fram till den festen som vi har möjlighet att anpassa oss för att då kunna prata om de kommande 50 åren och hur vi ska fortsätta göra världen mer drogfri, sa Johnny Mostacero.

Kenneth Eriksson, vice ordförande i Göteborg och Bohuslän. Foto: Ulrica Ambjörn.

Kenneth Eriksson, vice distriktsordförande i Göteborg och Bohuslän, säger att ”detta är det bästa jag hört på länge”:

– Jag är positivt inställd till förbundsstyrelsens ambition, samtidigt tar ju var och en emot budskapet på sitt sätt, säger han.

– Förändringsarbete är ju något som de flesta organisationer jobbar med ständigt och det kan ta flera vägar. Det gäller att se till att hålla målet levande så att de inte glöms bort, men också vara beredd på att anpassa dem efterhand när omvärlden förändras. Det här ska bli spännande, säger Kenneth Eriksson.

Mer från Accent