EU-kommissionen säger nej till momsundantag

Av: Pierre Andersson

EU-kommissionen backar inte från sin tidigare position och är inte beredda att göra några undantag för att svenska föreningar ska slippa att betala moms. Detta framgår av ett meddelande från kommissionen idag.

Sverige har under en tid slagits för att svenska föreningar ska slippa betala in moms på sina intäkter  även i framtiden.Det har funnits förhoppningar från svensk sida om att EU-kommissionen lyssnat på den svenska regeringen och på den uppsjö av svenska föreningar som lämnat synpunkter. Det verkar man dock inte ha gjort, i ett så kallat meddelande från EU-kommissionen säger man idag att man inte vill införa fler undantag.

– Vi är både besvikna och förvånade, säger statssekreterare Hans Lindberg på finansdepartementet till Dagens Nyheter.

Kommissionen hänvisar istället att det redan idag är möjligt att införa momsundantag för småföretagare och menar att samma regelverk kan användas för föreningar. Problemet är att ett sådant undantag skulle kosta stora pengar i form av uteblivna skatteintäkter, närmare 10 miljarder kronor årligen, enligt finansdepartementet.

Om de nya reglerna införs i Sverige blir föreningar tvingade att redovisa och betala in moms. Skyldigheten gäller dock inte för alla intäkter – medlemsavgifter är undantagna, medan intäkter för fikaförsäljning eller hyra ska beläggas med moms. Regeringens linje har hela tiden varit att detta inte ska behöva kosta föreningslivet något – den ökade administrationen som blir följden är dock svår att kompensera.

Pierre Andersson

Dela artikeln:
0
 • Thomas Bengtsson

  Varför skall vissa undantas att betala moms? De stora föreningsdrakarna typ IOGT-NTO med Miljonlotteriet som finansiär skall självklart vara med och betala. Det finns ideella föreningar som har lokaluthyrning som en del av sin verksamhet. Varför skall dessa undantas?

  Vidare påstås det att momsredovisning är både krånglig och ologisk vilket ökar kostnaderna för de framför allt mindre föreningarna med ingen eller max en anställd. Det har till och med påståtts att det kan bli problem att rekrytera kassörer till ideella föreningar.

  Jag vill mena, att redovisning av moms inte är, varken krånglig eller ologisk. För de mindre föreningarna med låg omsättning räcker det troligen med att redovisa momsen i samband med deklarationen. Egentligen är det bara att addera och subtrahera. Personalen på Skatteverket är alltid vänliga och tillmötesgående och kommer att ge all hjälp till föreningskassörerna.

  I egenskap av föreningsmänniska ser jag flera möjligheter med momsredovisning. De flesta inköp till föreningen kommer vi helt enkelt att bokföra momsen under konto ”ingående moms”. Ingående moms betalas tillbaka till verksamheten från skattemyndigheten (självklart utom i vissa fall då moms inte är avdragsgill). Här finns det pengar att tjäna för de flesta föreningar. Se det som att vi får 20 procentenheter i rabatt på våra inköp. Inte illa!

  Vidare har det framkommit hur jobbigt det kan bli med momsredovisning, med försäljning av kaffe i samband med föreningsmötena. Visst är försäljning av kaffe med fikabröd och varm korv momsbelagt. Men varför göra en stor sak av en fikastund. I en liten förening bjuder man helt enkelt på kaffet. Sen är det bara för den enskilda medlemmen att ge en liten penninggåva i samband med fikat. Gåvor är momsbefriade och bokförs som momsfria intäkter (Konto 3100 i BAS 2011). Fungerar troligen lika bra med varm korv.

  Avslutningsvis skulle jag vilja påstå att EU-kommissionen nej till undantaget ingalunda förstör för svenska föreningar. Utan vi föreningsmänniskor, som arbetar ideellt, skall istället se vilka möjligheter momsredovisning medför.

  Thomas Bengtsson