Kamratstöd

Ett slag för gemenskap

Ich, ni, san, shi! De japanska kommandona ekar mot Nordengårdens välvda trätak. Det är karateträning med IOGT-NTO:s kamratstöd i Göteborg.

Sensei Dan Johansson från Gårda budoklubb har ställt upp deltagarna från kamratstödet på raka led.

– Jag tänkte att ni skulle få pröva på en traditionell karateträning, säger han.

Karate vilar på gammal japansk budo-tradition. Deltagarna ska först hälsa varandra och tränaren innan de ­sätter sig på knä och blundar för att samla fokus inför träningen. Efter de traditionsenliga hälsningarna och uppvärmningen börjar sparkar och slag vina i luften. Snart kan tunga andetag höras mellan slagkombinationerna, svett glänser på tinningar och tränger igenom tröjor. Signe Blix Herrlander i främsta ledet har ett intensivt fokus i blicken när hon tar sig igenom rörelserna.

– I karate jobbar man mycket med koordination och former. Det kan nästan sägas vara meditativt, säger Dan Johansson.

Koordinationen skapar vissa problem som föder leenden i leden. Det är svårt, det är lite pinsamt, men ingen dömer.

– Det känns lite som att gå en dans­lektion. Det gäller att inte tänka för mycket, säger Kalle Faari.

När jag flyttade hit så kände jag ingen i stan, så jag startade ett kamratstöd.

Warawat Saibua är andfådd men ler ändå. Det är han som fått Dan Johansson till Nordengården denna dag.

– När jag flyttade hit så kände jag ingen i stan, så jag startade ett kamratstöd, säger han.

Noggrann stretch och uppvärmning är viktigt. Sensei Dan Johansson leder gruppen framför Nordengårdens scen. Foto: Nicke Johansson.

Han flyttade till Göteborg förra året för att gå på IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsberg i Mölnlycke. Tidigare bodde han i Katrineholm där kamratstödet spelade en stor roll under de första åren av hans nykterhet. Innan det levde Warawat Saibua ett annat slags liv. Han började tidigt med alkohol och hasch, snart hade han kommit in på andra droger. I gymnasiet hoppade han av efter en termin, stal cyklar och gjorde inbrott i bilar för att bekosta drogerna.

Warawat Saibua. Foto: Nicke Johansson.

– Jag gjorde min första volta när jag var 19. Då hade jag inga tankar på att sluta med drogerna och tiden i fängelset gjorde bara att jag lärde känna ännu fler kriminella, säger han.

Han hade inga tankar på att söka hjälp för sitt beroende. I perioder lyckades han ordna upp sitt liv innan allt föll samman igen. Vändningen kom den 2 december 2014. Då hade han förlorat allt – lägenhet, jobb och flickvän var borta. Han var den siste att inse sina problem. Nu hamnade han på ett behandlingshem i Vingåker med en fängelsedom hängande över sig.

– Det var hemmet eller kåken, säger han. När han kom ut från behandlings­hemmet följde en tid med villkorlig dom, elektronisk fotboja och obligatoriska möten.

Men det var också då han fick en kontaktperson som även var enga­gerad inom IOGT-NTO:s kamratstöd i Katrineholm, vilket blev hans väg in i nykterhetsrörelsen. När Warawat Saibua pratat om sina upplevelser på Wendelsberg upplever han att många andra elever i gengäld ­öppnat upp och känt att de kan prata med honom om sina problem.

– Jag gick en ledarskapsutbildning förra året, innan dess såg jag verkligen inte mig själv som en ledare. Men det handlar ju egentligen bara om att vara ärlig så är du en ledare, säger han.

Mycket av kamratstödets fokus ligger just nu på att bygga upp en förberedelse inför nästa årskull Wendelsbergselever; att det ska finnas en gemenskap som ­väntar när nya elever kommer till stan. Men alla är välkomna, och framöver hoppas man även kunna få till samar­beten med Anonyma alkoholister, AA, och Anonyma narkomaner, NA.
Även flera sorters aktiviteter kring IOGT-NTO:s anläggningar i Sillvik och Skatås planeras.

– Just nu är det bara jag som håller i det, men jag gör så gott jag kan, säger Warawat Saibua.

Karate byggerpå japansk kampsportstradition. Den traditionella klädseln kallas gi och bältet signalerar utövarens rang. Foto: Nicke Johansson

Deltagarna delas in i par för att måtta slag och sparkar mot varandra. Signe Blix Herrlanders sparringpartner blir den betydligt längre Samuel Sunday. Men hon lyckas ändå få till sparkarna i huvudhöjd. Träningen avslutas med armhävningar på knogarna på klassiskt karatemanér och deltagarna samlas runt vatten- och fruktbordet i ena hörnet av lokalen.

– Det var skitkul, säger Signe Blix Herrlander.

Pricksäkerheten till trots bedyrar hon att hon inte tränat kampsport tidigare. Koordinationen och smidigheten har hon med sig från sin tid som balettdansare.

– Det var svårt, vanligtvis tränar vi bara slag och lite sparkar på mittsar, säger Samuel Sunday medan han skalar en clementin.

Sensei Dan Johansson har packat ihop och tackat för sig. Flera av deltagarna stannar kvar för att slå på mittsar. Två ­killar hamnar snabbt på golvet och hamrar lekfullt på varandra med stora boxningshandskar. Efter en och en halv timmes karateträning finns fortfarande energi som måste komma ut, och en gemenskap som binder samman. För att en knuten näve är starkare än handens fingrar var för sig.

Fotnot: ”Volta” är ett slanguttryck för fängelsestraff, och ”kåken” för fängelse. En mitts är en slag- och sparkkudde som används vid träning.

Mer från Accent