IOGT-NTO

Engagemanget i topp på årets Verksamhetsforum

Medlemmar från hela landet, medlemmar som varit med sedan födseln och nya medlemmar – alla kommer till Verksamhetsforum. Seminarier om allt från politik, alkoholnormen och hur man skapar bra verksamhet blandas med umgänge och erfarenhetsutbyte.

Snön ligger vit på taken, men inte en tomte är vaken. Vakna är däremot 75 engagerade medlemmar från hela Sverige när Verksamhetsforum hålls på Tollare. Får man tro deltagarna är rasterna lika viktiga som de utbildningspass som erbjuds. Det är främst i pauserna som man lär känna andra medlemmar och kan utbyta erfarenheter.

Under förmiddagsfikat på lördagen hamnar Lars-Ove Kårehed från Växjö och Marja Weck Lönn från Bromma vid samma bord. Lars-Ove Kårehed är född in i rörelsen. Hans föräldrar tog med honom när han bara kunde krypa. Han uppskattar att han deltar i Verksamhetsforum för omkring 10:e gången.

Marja Weck Lönn, relativt ny i IOGT-NTO, hamnade bredvid Lars-Ove Kårhed, medlem sedan barnsben, vid fikabordet. Foto: Eva Ekeroth
Marja Weck Lönn, relativt ny i IOGT-NTO, hamnade bredvid Lars-Ove Kårehed, medlem sedan barnsben, vid fikabordet. Foto: Eva Ekeroth

– Att få träffa medlemmar från andra delar av Sverige är den viktigaste anledningen att komma hit. Jag får inspiration och tips till vår verksamhet i Växjö. Vi har ett kulturkafé som ger kontakter utanför rörelsen, med bland annat berättarkvällar i samarbete med Sagomuseet i Ljungby och Växjö kommun. Vi anordnar vernissager och musikkvällar. Det är en bred verksamhet med allt från jazz och klassiskt till visor och pop, säger han.

Hans förening, VISOL, jobbar också med integration.

– Vi har en studiecirkel som leds av Abdi Noor Mohamed som är ledamot i styrelsen. Och vi har en del aktiviteter i Braås med film för barnen, tipspromenader för vuxna och vi lär kvinnorna att cykla, säger Lars-Ove Kårehed.

Marja Weck Lönn från Bromma deltar för första gången. Hon har varit medlem i omgångar. Senast gick hon med för två år sedan.

– Tidigare har jag varit medlem när jag varit gravid och haft små barn, men för två år sedan kände jag att det var dags att bestämma sig för att bli medlem för gott. Jag anmälde mig till Verksamhetsforum för att få mer kunskap om organisationen. Jag brukar jobba på ordenshuset på Skansen och känner att jag vill veta mer, både om organisationen och om alkoholpolitik. Jag vill få bättre argument, säger hon.

Första gången hon blev medlem var på en allsångskväll i Halmstad.

– Vi var där tillfälligt och IOGT-NTO hade ett värvarstånd på plats. Jag var gravid och tyckte det passade bra att gå med, säger Marja Weck Lönn.

Ett av förmiddagens seminarium handlar om nya grupper i IOGT-NTO. Ulrika Jansson, utvecklingskonsulent som också ansvarar för integrationsfrågor, inleder. Hon berättar att under de tre år som IOGT-NTO har arbetat med integration i projektform har mellan 35 och 40 föreningar med nya grupper bildats.

– Det finns en del svårigheter som många är rädda för, till exempel språkproblem, rädsla för att nya grupper ska ta över organisationen, eller fördomar åt båda håll, men pratar vi med varandra och ger varandra tid så upptäcker vi snart att vi har fler likheter än olikheter, säger hon.

Hon säger att detta är ett av IOGT-NTO:s viktigaste uppdrag.

– Personer som sitter i förvar hos migrationsverket under flera år kommer inte in och möter det svenska samhället på riktigt. Här kan IOGT-NTO vara den naturliga mötesplatsen och bli det viktiga nätverk som behövs, säger Ulrika Jansson.

Många av åhörarna kommer själva från nya IOGT-NTO-föreningar. Föreningen Stand up for your self i Eskilstuna hade startmöte för ungefär en månad sedan. Salma Mohamed Dorombi, Fadumo Aweys Sheikh och Faiso A Yusuf är några av föreningens medlemmar som deltar på Verksamhetsfrorum.

Salma Mohamed Dorombi, Fadumo Aweys Sheikh och Faiso A Yusuf representerar den nybildade föreningen Stand up for your self. Foto: Eva Ekeroth
Salma Mohamed Dorombi, Fadumo Aweys Sheikh och Faiso A Yusuf representerar den nybildade föreningen Stand up for your self. Foto: Eva Ekeroth

– Vi har börjat med basketboll för flickor och fotboll för pojkar. Och så har vi läxhjälp, säger Salma Mohamed Dorombi.

– Området där vi bor i Eskilstuna behöver fler aktiviteter. Det behöver bli ett levande område, säger Fadumo Aweys Sheik.

–  Vi fick kontakt med IOGT-NTO och nu är vi här för att lära oss mer, säger Faiso A Yusuf

En panel bestående av fem representanter för flera föreningar där medlemmarna har somalisk bakgrund berättar om sina föreningars verksamhet och svarar på frågor.

Fatma Abukar, Lul Musse, Abdurahman Hussein Hassan, Yassin Ahmed och Abdi Ahmed Ali delar med sig av sina erfarenheter. Foto: Eva Ekeroth.
Fatma Abukar, Lul Musse, Abdurahman Hussein Hassan, Yassin Ahmed och Abdi Ahmed Ali delar med sig av sina erfarenheter. Foto: Eva Ekeroth.

Lokalföreningen Somaliwomen i Torshälla har till exempel simskola och ett språkkafé.

– Till språkkaféet får alla komma, även män och personer som inte är medlemmar. Vi har lärare som talar somaliska, eritreanska, arabiska och svenska. Men på fredagar är det fest och då är det bara för kvinnor, säger Lul Musse.

Lokalföreningen Somaliska fred i Flen jobbar med integration, främst med nyanlända ungdomar från krigshärjade Somalia. De har idrott, kultur och studiecirklar på programmet.

– Aktiviteterna ökade när vi blev en IOGT-NTO-förening och fick tips på fler aktiviteter, säger Abdurahman Hussein Hassa.

Föreningen Sweden Youth Liberation (SYL) har funnits knappt ett år, men redan anordnat två stora evenemang: Sober cup i fotboll och en kulturfestival.

– Vi har bestämt att kulturfestivalen ska bli årligen återkommande, den 21 augusti varje år. I år hade vi hip-hop och somalisk dans, nästa år kanske det blir arabisk dans, säger Abdi Ahmed Ali.

– Vi gjorde också en utflykt till Gröna Lund. Det kommer vi också att fortsätta med säger Yassin Ahmed.

SYL har också kontakt med Fryshuset och ska starta ”Lugna gatan” i Linköping.

Under frågestunden tar några pojkar upp frågan om hur man integrerar flickor i verksamheten. De efterlyser fler gemensamma aktiviteter.

Pojkarna får rådet att knyta till sig några flickor och göra dem till ledare så att andra vågar följa efter.

Ismail Mohammed, Abdi Rahman Warsame och Haisam Abdel Karim undrar hur man får med flickor i verksamheten. Foto: Eva Ekeroth.
Ismail Mohammed, Abdi Rahman Warsame och Haisam Abdel Karim undrar hur man får med flickor i verksamheten. Foto: Eva Ekeroth.

– Tjejerna vill kanske komma, men de kan ha en bror som inte tycker att de ska gå ut. Den synen vill vi ändra på, säger Ismail Mohammed, en av pojkarna som väckte frågan.

– Att flickor ska vilja komma och känna sig trygga är viktigt, säger Abdi Rahman Warsame.

– Man tror att de fritidsaktiviteter som finns bara är för killar. Då skapar man en tjejgrupp. Det är inte bra, säger Haisam Abdel Karim.

Rolf och Ing-Mari Olsson från Visby fick många nya intryck från seminariet om nya grupper. Foto: Eva Ekeroth.
Rolf och Ing-Mari Olsson från Visby fick många nya intryck från seminariet om nya grupper. Foto: Eva Ekeroth.

Rolf och Ing-Mari Olsson från Visby deltog i seminariet.

– Vi är nya i rörelsen så vi anmälde oss till seminariet för att vi trodde att det skulle handla om oss. Jag kunde aldrig ana att det var så här stort, säger Rolf Olsson och skrattar gott åt att hans förväntningar kom på skam.

Christina Twerin från Västerhaninge är på Verksamhetsforum för tredje gången. Foto: Eva Ekeroth
Christina Twerin från Västerhaninge är på Verksamhetsforum för tredje gången. Foto: Eva Ekeroth

Christina Twerin från Västerhaninge är på Verksamhetsforum för tredje gången.

– Det är intressant att vara här. IOGT-NTO gör väldigt bra konferenser. Bra att man kan välja själv vad man vill gå på. Bäst hittills var Anna-Maria Mårtensson. Hon pratade om IOGT-NTO som en modern, traditionell folkrörelse. Hon var väldigt pedagogisk och lyssnade på vad vi hade att säga, säger Christina Twerin.

Cecilia Carlén, från Visby lärde känna andra gotländska medlemmar på resan till Tollare folkhögskola. Foto: Eva Ekeroth.
Cecilia Carlén, från Visby lärde känna andra gotländska medlemmar på resan till Tollare folkhögskola. Foto: Eva Ekeroth.

Cecilia Carlén är relativt nyinflyttad till Visby där hon hittat till föreningen.

– Jag kände ingen när jag anmälde mig hit. Mina kompisar från Gotland lärde jag känna på vägen hit. Jag är lärare i botten och tycker att bildning är viktigt. Det är så avspänd stämning här: rofylld miljö och alla är så vänliga och snälla mot varandra, säger hon.

Under passet Alkoholpolitikens grunder får deltagarna en genomgång av alkoholens effekter på individ och samhälle och ett hum om alkoholens kostnader. Jenny Nordfält, lärare på Tolare folkhögskola, håller i passet. Hon tycker att det pratas för lite om de psykologiska skadorna.

Deltagarna tar upp hur alkoholen letar sig in i nya sammanhang.

– Min kompis föräldragrupp övergick från att vara träffar på BVC till att vara vinluncher hemma hos varandra, berättar en av deltagarna.

En annan kompletterar med att det på barnkalas förväntas att medföljande föräldrar ska bjudas på mousserande vin.

Eftermiddagens pass om engagemang lockar många deltagare. Det är trångt i lokalen när Robert Kaskas, assisterad av sin fyra åriga dotter Nora, presenterar det nya engagemangskonceptet. Engagemang, inte bara värvning ska locka fler medlemmar.

Han avslutar några goda råd för att engagera fler:

Tänk på

  • att det finns medlemmar som aldrig får frågan om att ställa upp för ett uppdrag.
  • hur du ställer frågan – ”Vi har ingen kassör och de fem vi redan har frågat har sagt nej. Kan du ställa upp?” är inte lika effektivt som ”Vi ska bygga ett superteam och hoppas att du vill vara med.”

Mer från Accent