Nykterhet

Jan Linde: "Pengarna gör större nytta lokalt"

Pengar som satsas lokalt genererar mer verksamhet än pengar som satsas centralt i organisationen. Det tror i alla fall Jan Linde, ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse.

– Det finns alltid en risk att man välljer de enkla lösningarna och satsar pengarna centrat i organisationen. Folk ute i distrikten sliter sitt hår för att få ekonomin att gå ihop och vi klarar inte den lokala närvaron. Och då kan man ju säga att det är brist på ideella krafter men även det arbetet kan stimuleras med ökade resurser.

För snart nio år sedan skissade Jan Linde på en modell där hela ekonomin i IOGT-NTO vänds upp och ned. I en debattartikel i Accent beskrev han hur alla intäkter fördelas på föreningarna först för att medlemmarna sedan i demokratisk ordning ska kunna välja vad de vill satsa på.

– Rent praktiskt skulle det säkert inte fungera men det viktiga är att det hr synsättet genomsyrar allt vi gör.

Även om Jan Linde sitter i förbundsstyrelsen tycker han att det är svårt att i praktiken påverka budgeten i någon större utsträckning.

– Vi borde sätta oss ner tillsammans med distrikten och starta från noll, börja bygga en budget från början. Som det är nu blir det lätt att man sitter och petar i någon miljon av de sjuttio miljonerna vi har i intäkter, resten ligger mer eller mindre fast.

Pierre Andersson

Mer från Accent