Medberoende

Efter tv-serien om medberoende – nu kommer även boken ”Djävulsdansen”

I förra veckan kom Ann Söderlunds och Sanna Lundells nya bok ”Djävusdansen” ut i handeln. Den är en uppföljning och fördjupning av tv-serien från i höstas och är tänkt att fungera som en självhjälpsbok för medberoende.

Alltsedan det uppmärksammade tv-programmet ”Djävulsdansen” sändes i SVT i höstas har det talats mycket om medberoende. Journalisterna Sanna Lundell och Ann Söderlund har själva erfarenhet av att leva som medberoende och kände, när programidén skapades, kallet att lyfta frågan. De tyckte att det låg mycket fokus på alkoholisten, men alldeles för lite på de anhöriga. Därför har de nu, ett knappt år efter tv-serien, skrivit en självhjälpsroman för medberoende: ”Djävulsdansen” (Bladh by Bladh).

– Man kan inte leva ett gott liv med en missbrukare. Som kvinna hamnar man ofta i rollen som vårdare, som den som ska ta hand om. Men medberoende är en progressiv sjukdom som kommer smygande, så det är svårt att förstå när man är mitt uppe i det. Plötsligt är man bara där. Jag hamnade själv i medberoende och hade då haft hjälp av en guidebok. Det är en av anledningarna till att den här boken behövs. En annan är att vi kände att vi hade mera att säga efter programserien och att vi ville utveckla och fördjupa, säger Ann Söderlund.

Hon beskriver boken som en blandning av personliga berättelser ur deras liv som medberoende, varvat med skolexempel, pepp och konkreta hands-on-tips.

– I tv-serien ville vi inte lämna ut våra anhöriga och våra erfarenheter alltför mycket. Det kan lätt uppfattas som en personlig vendetta, även om det inte alls handlar om det. Ilskan är borta, nu vill vi bara berätta och hjälpa andra. Men i boken har vi valt att gå ett steg längre och bjuda på fler personliga erfarenheter och tankar. En bok är mer reflekterande än en tv-serie och man kan gå tillbaka och läsa igen, säger Ann Söderlund, som tycker att hon och Sanna verkligen kommer till sin rätt i boken.

– Vem som helst kan läsa den här boken och i synnerhet den som är inne i ett akut medberoende. Vi sätter ord på det och visar att vi är många därute som är drabbade. Den kan ligga på arbetsplatser, föräldrar kan köpa den till sina söner eller döttrar eller så kan den användas i utbildningssyfte. Ju mer kunskap, desto mer kan man hjälpa sig själv och andra, säger Ann Söderlund.

Hon tillägger att boken belyser att det finns många sidor av myntet. Medberoende är ett komplext problem med många ansikten.

– Det är lätt att säga till någon som är inne i ett medberoende att hon eller han ska gå. Men det är inte alltid så enkelt. I boken finns berättelserna om våra liv. Det är naket, utelämnande och väldigt nära och det skapar en identifikation och en trovärdighet som är viktig för läsaren. Vi är inte ute efter att sätta dit någon, vi är ute efter att inge hopp. Det går att ta sig ur ett medberoende och leva det liv vi vill leva, säger Ann Söderlund.

Hon och Sanna Lundell föreläser om medberoende och i höst kommer fortsättningen av programserien ”Djävulsdansen” sändas i SVT. Denna omgång kommer att handla om medberoende till anhöriga med psykisk ohälsa.

Mer från Accent