Demokrati

Dialog om framtiden pågår

Just nu pågår dialogkaféer runt om i IOGT-NTO-landet. Tanken är att fånga upp medlemmarnas tankar inför det strategidokument som ska antas på nästa kongress. Accent hälsade på i Linköping.

I källarlokalen under distriktsexpeditionen på Snickaregatan i Linköping dukar Mattias Eriksson och Stefan Sellström fram kaffe, frallor och flera sorters kakor. ”Vi har bakat hela dagen”, skrattar Mattias.

Utvecklingskonsulenten Susanne Wieselgren fixar med projektorn och ställer i ordning stolar och bord, strax ska kvällens dialogkafé börja. Det är åtta månader kvar till nästa kongress och arbetet med att ta fram en ny strategi för IOGT-NTO (som ska gälla 2016 till 2021) är i full gång.

Under oktober månad arrangeras 34 dialogkaféer runt om i landet.

– Jag skulle säga att de här arrangemangen har två olika syften, säger Erik Wagner, ansvarig för strategisk utveckling på IOGT-NTO-förbundet. Det ena är att bjuda in medlemmarna att tycka till om viktiga framtidsfrågor så att förbundsstyrelsen får bra underlag till den nya sexåriga strategin. Det andra är att många distrikt uppskattar tillfällen som dessa, att prata med medlemmarna om stora och små framtidsfrågor. Det har de nytta av i sitt arbete också.

Dialogkaféer som metod har använts som metod tidigare. Inför förra kongressen samlades totalt mellan 400 och 600 medlemmar i diskussioner om framtiden.

Den här onsdagskvällen i Linköping får arrangörerna nöja sig med åtta deltagare. En olycklig kalenderkrock med ett annat arrangemang i närheten kan vara en del av förklaringen. Trots detta gillar Jan-Ove Ragnarsson, distriktsordförande i Östergötland, tanken med dialogkaféerna.

– Vi måste ha fler kontaktytor direkt med medlemmarna, vi har ganska många som inte känner tillhörighet till någon av föreningarna och har dessutom ett 100-tal medlemmar som är direktanslutna till distriktet. Då kan det här vara ett sätt, även om vi har svårt att nå ut med information till den här gruppen.

Under kvällen diskuterades den framtida strategin utifrån rubrikerna i det nuvarande strategidokumentet. Vad är bra, mindre bra och vad kan utvecklas?

– Det här är ett viktigt inspel i strategigruppens arbete, säger Erik Wagner. När vi samlat in allt kommer dokumentationen att publiceras på nätet. Medlemmarna kommer också att kunna lämna synpunkter på de utkast som strategigruppen publicerar framöver, de kan vara med hela vägen.

Mer från Accent