alkoholfritt

Carl-Jan satsar alkoholfritt

För gästgivaren, vinkännaren och professorn Carl-Jan Granqvist har alkoholfria drycker alltid varit viktiga. Nu planerar han att utbilda sommelierer som ska lyfta alkoholfritt till nya höjder – och få fler att upptäcka att det är både gott och hälsosamt.

Under barndomens somrar serverades ofta läskande alkoholfria drycker hemma på gården utanför Örebro där Carl-Jan Granqvist växte upp. Man tog tillvara frukter och bär och det som naturen bjöd och omvandlade dem till enbärsdrycker, fläderdrycker, svagdricka, äppelmuster – och en hemgjord alkoholfri ”pastis” som Carl-Jan Granqvist minns med förtjusning.

– Åh det var så gott och fräscht. Vi brukade ta ett glas efter att ha spelat tennis, säger han.

Vin serverades bara vid högtidliga tillfällen, liksom små glas med Madeira till bröllop och begravningar. Till vardags var det goda drycker utan alkohol som gällde.

De smakminnena bär Carl-Jan Granqvist med sig, och de ligger till grund för hans nyväckta intresse för alkoholfritt – som också har fått en skjuts av att efterfrågan på alkoholfritt ökar i samhället.

– Det handlar om en hälsotrend samt en ökad medvetenhet. Men kraven är höga. Man vill ha bra alkoholfria drycker som gifter sig med maten och lyfter måltiden. Där finns det mycket mer att göra, det alkoholfria området måste utökas och utforskas. Och det är där idén om att starta en kurs och utbilda sommelierer för alkoholfria drycker kommer in, säger Carl-Jan Granqvist.

Det är en mycket positiv trend som jag är nyfiken på.

Han tycker att utbudet av alkoholfritt i Sverige generellt är bra – och det blir bara bättre och bättre. Många krogar sätter en ära i ett erbjuda genomtänkta alkoholfria drycker till måltiden och man erbjuder även alkoholfria paket på samma vis som man erbjuder vinpaket till sina gäster.

– Det är en mycket positiv trend som jag är nyfiken på, säger Carl-Jan Granqvist, som själv ger tummen ner för avalkoholiserade viner:

– De smakar inte alls bra. Varför ska man dricka sådant när det finns så mycket gott man kan skapa med hjälp av bär och grönsaker?

Han berättar att han och sommelieren, kocken och tillika filosofie doktor i Måltidskunskap Johan Swahn från Svenska Måltidsakademien, har långtgående planer på att akademisera och skapa en sommelierskola för alkoholfria drycker i Grythyttan samt på Sax herrgård. De utbildade sommeliererna blir sedan ambassadörer för alkoholfria drycker ute i handeln och på krogar.

Den första kursen skulle ha startat redan i höst, men blir sannolikt av till våren i stället.

Carl Jan Granqvist, krögare och vinkännare. Foto: Kristina Sahlén.

För Carl-Jan Granqvist är det självklart att förankra idén i näringslivet och hos de stora matkedjorna. Med god ekonomi i ryggen ökar chansen för stort genomslag i dagligvaruhandeln. För det är här som han ser den största potentialen; att inspirera människor att göra läckra drycker av frukt, bär och grönsaker. Så småningom sprider sig kunskapen och fler och fler vågar prova. Det kan bli en smärre revolution, menar han.

– Jag ser framför mig att det står en utbildad sommelier vid grönsakerna på ICA och berättar om hur man kan kombinera alkoholfri dryck och mat och hur man kan tillverka dessa drycker själv med exempelvis olika rotfrukter, färska bär, frukter och örter med ny teknik i form av food processors.

Hans vision är att restauranger ska skapa unika och till rätter passande alkoholfria drycker till sina gäster á la minute.

– Ett problem med alkoholfria drycker är ju att de måste pastöriseras för att vara hållbara. Socker är ett sätt att konservera, men då blir det ofta för sött för ett moget klientel. Till mat vill man ha lite kärvare smaker, lite bitterhet och surhet. Genom att tillverka drycken direkt på beställning blir den färsk och som allra bäst.

Han menar att det gäller att skapa en ”happening” kring drycken. Det blir en skojig upplevelse för gästen att möta en yrkeskunnig person som gör en dryck direkt vid bordet och det kan göra att man tycker att det är värt att betala det där lilla extra.

Medvetenheten om alkoholens effekter på hälsan har ökat.

– Det är viktigt att de alkoholfria dryckerna får status att jämföra med vin, att de ses som en ”innedryck”. Att de är så heta att folk är beredda att ta kostnaden för kvaliteten och hantverkskunnandet. Det kräver förstås att vi presenterar dessa drycker som en upplevelse och gör dem speciella och eftertraktade. Jag upplever att det finns ett stort behov av alkoholfria alternativ i dag. Man har kanske tagit bilen, vill tänka på sin hälsa, vill kunna vara social utan att dricka eller har haft ett beroende, säger Carl-Jan Granqvist.

Han har i nuläget inga färdiga recept på alkoholfria drycker som passar särdeles bra till exempelvis kött eller fisk. Men han tipsar om svala, ljusa drycker till fisk, baserade på exempelvis fläder, citron och bubbelvatten. Till kött rekommenderar han drycker baserade på exempelvis blåbär, enbär, lingon, tomat och färska örter.

Att just Sverige tycks vara ett föregångsland när det gäller alkoholfria drycker tror han till stor del beror på vår fredliga historia, som har resulterat i att vi har världens rikaste medelklass.

– Vi har vurmat för folkbildning, vilket har resulterat i att unga i dag dricker mindre än tidigare. Valfriheten är större och det är okej att välja bort alkohol. Medvetenheten om alkoholens effekter på hälsan har också ökat. Som jag ser det spelar samhällsklimatet in i den här trenden. Nu gäller det att vi får med oss näringslivet för att få forskningsanslag så att vi kan utveckla detta med alkoholfria drycker. För mig är det ännu ett sätt att vara unik på!

Mer från Accent