Årets Almedalsdrink lanserad

Idag startar Almedalsveckan i Visby. Nykterhetsrörelsen är på plats – och precis som förra året vill man sätta den alkoholfria Almedalsdrinken i centrum.
Av: Pierre Andersson

På ett mingel i Visby på söndagskvällen lanserades årets version av drinken. Barn- och äldreminister Maria Larsson, som också har alkoholpolitiken på sitt bord, var närvarande.

– Det är fantastiskt roligt med Almedalsdrinken. Den är nyskapande och rolig och nu när den återkommer för andra året i rad så tror jag att det kan bli en institution här i Almedalen. Jag har sett flera seminarieinbjudningar där man annonserar om att man kommer att bjuda på Almedalsdrinken.

Maria Larsson menar också att Almedalsdrinken är ett välkommet alternativ.

– Jag tror att den fått så stor uppmärksamhet för att många sätt just att det kan bli för mycket. Det kanske är varmt och man vill ha något gott att dricka, och då blir det inte bra om det inte finns några alkoholfria alternativ.

Linda Engström, som nyligen lämnat posten som ordförande för UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund, är den som samordnar drinkblandandet i år.

– Vi serverade massor av drinkar och fick mycket uppmärksamhet förra året. I år tänkte vi göra det lite större och lite godare, om jag får säga det själv.

Linda Engström menar att en av orsakerna till att det går så bra med Almedalsdrinken är att det är trendigt med alkoholfritt just nu. Dessutom kan alla dricka den – oavsett vad man har för inställning till alkohol.

– Men jag tror också att många gillar den just för att det blir en politisk symbol, ett sätt att manifestera sin inställning till alkohol eller alkoholpolitik.

Nytt för i år är att drinken kommer att serveras på nio olika mingel under veckan av ett ambulerande drinkteam, allt för att göra det så enkelt som möjligt för arrangörerna att erbjuda alkoholfria alternativ.

– En av anledningarna till att vi håller på med det här är att vi behöver säkerställa att det finns ett bra alkoholfritt utbud, säger Linda Engström. Det är också ett sätt att ifrågasätta den självklara roll som alkoholen spelar i många fall.

Dela artikeln:
0