Almedalsdrinken

Almedalsdrinken fyller 5 år – här är alla recept!

Leif Dahlby, ordförande för årets Almedalsvecka, menar att nykterhetsrörelsens drink bidragit till att det arrangeras allt fler alkoholfria mingel under politikerveckan.

Almedalsdrinken har blivit en succé – snudd på en institution. I år är det fem år sedan den alkoholfria drinken lanserades och fick utmärkelsen Hetast i Almedalen. Sedan 2012 serveras Almedalsdrink­en under Almedalsveckan i Visby av nätverket Folkrörelser mot droger, där bland andra IOGT-NTO och UNF ingår. I en av tradition alkoholtät miljö har den alkoholfria drinken väckt både uppmärksamhet och gillande.

Socialdemokraten Leif Dahlby är ordförande för årets Almedalsvecka, ett uppdrag som roterar mellan de politiska partierna.

– Det är positivt att Almedalsdrinken finns och att man visar på alternativ till alkohol, säger han.

Han tycker sig också ha sett en förändring av alkoholkulturen de senaste åren.

– Det har blivit färre arrangörer som serverar alkohol. Exakt vad det beror på är svårt att säga, men jag kan tänka mig att Almedalsdrinken har bidragit till den utvecklingen, säger Leif Dahlby.

Initiativet har välkomnats av flera aktörer och blivit ett efterlängtat inslag. Och nu är det dags för femårsjubileum. Årets Almedalsdrink presenteras söndagen den 3 juli under festliga former i Soberian (nätverkets mötesplats nära Donners plats), där ett specialrekryterat drinkteam står redo att servera ett smakprov.

Linda Engström, kommunikation- och påverkanschef i IOGT-NTO, är en i gänget bakom Almedalsdrinken.

– Almedalsdrinken har varit avgörande för den alkoholkultur som råder i Alme­dalen. Den har varit framgångsrik för att den paketerat ett problem och en lösning i samma produkt, och dessutom under festliga former, säger hon.

Här är recepten till samtliga Almedalsdrinkar

2012

Foto: IOGT-NTO
Foto: IOGT-NTO

• Muddla* tre jordgubbar och en klyfta lime.

• Tillsätt 1 cl outspädd flädersaft.

• Fyll glaset med isbitar.

• Fyll upp med sprite.

• Rör om och garnera med jordgubbe och myntablad.

*Att muddla är att mosa på bartenderspråk. Proffsen använder en muddler.

2013

Foto: IOGT-NTO
Foto: IOGT-NTO

• 0,5 dl hallon.

• 2 cl färskpressad citron.

• 1 cl outspädd hallonsaft.

• 2 cl outspädd flädersaft.

• Mineralvatten.

• Mosa hallonen och tillsätt safterna. Fyll på is och mineralvatten. Rör om och servera med en citronskiva.

2014

Foto: IOGT-NTO
Foto: IOGT-NTO

• 3 cl koncentrerad äppeljuice.

• 1 cl pressad lime.

• 1 limeskiva.

• 2 skivor ingefära.

• Tonic water.

• Is.

• Blanda ingredienserna, riv i ingefärsskivor som legat i sockerlag. Fyll upp med Tonic.

2015

Foto: Lina Mattebo
Foto: Lina Mattebo

• 1 hyvlad gurkskiva.

• 2 cl färskpressad citron.

• 3 cl koncentrerad päronsaft.

• 1 cl rosés lime.

• 5 cl ginger ale.

• 5 cl soda/mineralvatten.

• Is.

• Hyvla en gurkskiva och lägg i ett högt glas. Fyll på med is. Häll i övriga ingredienser och avsluta med ginger ale och soda/mineralvatten.

2016

• 2 cl Brunneby rabarbersaft.

• 4 cl gingerbeer.

• 15 cl tonic water.

• 1 skiva lime.

• 1 rabarberstav.

• Is.

• Häll rabarbersaft och gingerbeer i ett glas. Lägg i is och fyll upp med tonic water. Garnera med en skiva lime och gärna en rabarberstav som ätbar drinkpinne.

Mer från Accent