Alkoholfri tillverkning

Alkoholterapeuten som satsar på alkoholfritt

Avsaknaden av värdiga alkoholfria drycker fick alkoholterapeuten Hans Glaes och några vänner att starta egen tillverkning av alkoholfritt.

En dag för snart fyra år sedan kom alkoholterapeuten Hans Glaes, då 65 år, i samspråk med sin granne i Östra Hoby på Österlen om det här med avsaknaden av alkoholfria drycker med kvalitet och vuxen smak. Grannen, Fredrik Öster, visste att Hans Glaes var nykter alkoholist. De slog sina kloka huvuden ihop och började fundera. Varför inte utnyttja det faktum att de befann sig i äppelparadiset Österlen? Skulle de möjligen kunna starta en egen tillverkning av alkoholfria drycker?

Med hjälp av EU-bidrag och eget kapital drog de 2013, tillsammans med ett par andra delägare, igång produktionen, och blev därmed en av pionjärerna inom alkoholfria drycker. Till en början tänkte de importera drycker från utlandet för att sälja vidare. De beställde och smakade sig igenom dussintals mer eller mindre goda drycker.

Någon import blev det aldrig. Däremot inspirerades de av dryckerna och kunde börja ringa in vilken typ av smaker de tyckte om. I samarbete med företaget Innovativa drycker och några lokala musterier kunde de påbörja sin tillverkning.

Som mest har de tillverkat sju olika drycker, samtliga med en ekologisk äppeljuice i basen. Just nu saluför Glaesbolaget fyra lätt kolsyrade äppeldrycker med smak av till exempel ingefära, citrontonic och ros och citron.

– Än så länge finns våra drycker i välsorterade delikatessbutiker och på vissa restauranger och hotell. Men nu håller vi på och tar fram en tonic på björk och gran som vi tror mycket på, inte minst för en internationell marknad. Om allt går som vi hoppas kan produktionen av den tonicen bli storskalig, säger Hans Glaes, som till vardags arbetar som alkoholterapeut i Stockholm.

img_4069För hans del var ingången till att starta företag med alkoholfria drycker en bakgrund som nykter alkoholist. Sedan trettio år har han inte druckit en droppe och vet av erfarenhet hur svårt det kan vara att hitta alkoholfria drycker med vuxen smak som fungerar bra till mat. Därför kändes den här möjligheten klockren. Han ville bidra till ett bättre utbud av alkoholfria drycker och förhoppningsvis få även de som dricker alkohol att testa och upptäcka.

Hans Glaes började dricka redan som tonåring hemma i Karlstad. Med alkohol i kroppen upplevde han att han blev den han var ämnad att vara. Han mådde bra, vågade mer, fick en kick som han hela tiden försökte återuppleva. Men spriten fick han gömma, för hemma gick det inte an att dricka.

Han utbildade sig till sångpedagog och pianist och kom snabbt in i teater- och musikerlivet. Det blev många sena kvällar då ensemblen gick ut och festade. Och dagen därpå gick det bra att sova ruset av sig eftersom det var föreställning först till kvällen.

Jag längtade hela tiden till den dag då jag skulle få börja dricka igen

Hans Glaes avancerade snabbt och blev kapellmästare på Riksteatern. Men drickandet började gå ut över jobbet. Till sist gick det inte längre att dölja och hans chef förklarade att så här kunde det inte fortsätta.

– Då beslutade jag mig för att hålla mig nykter i ett helt år, bara för att bevisa för alla att jag minsann inte var alkoholist. Jag höll löftet, men längtade hela tiden till den dag då jag skulle få börja dricka igen, säger Hans Glaes, som året innan han fyllde 40 var i så dåligt skick att han fick åka in på avgiftning.

Hans arbetsgivare ställde honom inför ett ultimatum. Ta behandling eller förlora jobbet.

– Jag blev irriterad, eftersom jag inte tyckte att jag hade så stora problem. Men jag valde att tacka ja och letade då rätt på de allra lyxigaste och dyraste behandlingshemmen, som jag presenterade för min chef. Jag tänkte att om jag ska tvingas in i behandling ska det i alla fall vara flott! Men min arbetsgivare beslutade att skicka mig till Alnagården på en åtta veckor lång behandling, säger Hans Glaes, och berättar att han till en början försökte smita undan. Han tyckte inte att han passade in alls.

Men efter ett samtal med en alkoholterapeut hände något inom honom. Han kom till insikt om att han var alkoholist och kunde för första gången erkänna för sig själv att han behövde hjälp. Han hade nått sin botten.

Livet vände efter hand till det bättre. Han träffade en ny kvinna och blev pappa till sin första dotter. Och efter tre års nykterhet blev han kontaktad av behandlingshemmet där han vistats och fick frågan om han kunde tänka sig att arbeta där. De skulle bekosta hans utbildning till alkoholterapeut.

– Som familjefar var jag inte längre lika sugen på att turnera och jobba kväll, så jag tyckte att det lät som ett bra alternativ. Jag utbildade mig, blev kvar där i tio år och stortrivdes, säger Hans Glaes.

På senare år har han haft privat mottagning. Med sitt stora kontaktnät inom teater– och musikervärlden råder det ingen brist på klienter – många av dem är välkända namn inom film och teater. Han har hållit i utbildningar om alkoholberoende för såväl SVT som Dramaten och har inte en enda dag ångrat att han bytte yrkesbana. En yrkesbana som numera också innefattar tillverkning av alkoholfria drycker.

Mer från Accent