i rörelse

8 tips för barnvänligare föreningsverksamhet

IOGT-NTO:s stora medlemsundersökning visade att småbarnsföräldrar är en grupp som inte deltar i verksamheten så mycket som de skulle vilja. Här är åtta tips på hur din förening kan underlätta för de små och deras föräldrar.

1. Se över lokalen

Installera skötbord och köp in barnstolar. Montera klädkrokar i barnhöjd. Skaffa mikrovågsugn så att det lätt går att värma välling och barnmat. Fundera över var barnvagnarna ska stå? Går det att frigöra något utrymme? Eller bygga ett tak utanför entrén? Finns det ramp för barnvagnar? När ni gör om eller skaffar nytt – tänk på alla åldrar, även vad gäller konst och annan utsmyckning.

”Som småbarnsförälder vill jag att det ska vara enkelt att ta sig dit, enkelt att ta sig in och vara välkomnande när jag är där.” Lina Staav, ansvarig för socialt och förebyggande arbete på IOGT-NTO och tvillingmamma.

2. Ordna barnpassning

Anlita någon som tar hand om barnen och läser en saga, pysslar eller leker med dem under möten för vuxna.

3. Sysselsätt barnen

Bygg ett bollhav. Fixa en lekhörna med leksaker och ritmaterial. Skaffa utrustning så ni kan visa barnfilm. Internetuppkoppling och datorspel kan roa lite större barn.

4. Ordna aktiviteter för föräldralediga

Arrangera barnvagnsbio om lokalen fungerar för det. Annars är caféverksamhet för föräldralediga alltid välkommet. Föräldrautbildning i form av studiecirklar eller föreläsningar är också en bra aktivitet för att locka föräldrar.

5. Arrangera familjeaktiviteter

Roligast för barnfamiljer är aktiviteter som alla kan delta i. Ordna ”after work” där ni serverar någon enklare rätt som en soppa eller gryta. Eller träffas och laga mat som alla sedan äter tillsammans.

6. Hitta på nya verksamheter

Varför inte starta en öppen förskola? Det kräver visserligen anställd personal, men många barnlediga föräldrar kommer i kontakt med IOGT-NTO och får som vana att besöka lokalen. Det har en preventiv effekt att föräldrar som saknar nätverk dessutom kan få ett sådant.

7. Anpassa verksamheten

Kanske ska innehållet på mötena ändras? Kanske kan dagordningen kortas ned? Mötespunkter kan varvas med aktiviteter.

”Det viktigaste är inte att bygga om lokalerna, utan att förändra attityderna. Uppmuntrar man föräldrar att ta med barnen måste man vara förberedd på att mötena får en annan karaktär.” Olle Häggström, vd, Våra Gårdar.

8. Låt alla vara med på egna villkor

Tänk utanför ramarna. Försök att hitta delar av verksamheten som någon kan ägna sig åt utan att behöva delta i alla möten och aktiviteter. Det kan till exempel vara att sköta hemsidan, göra föreningsutskick eller snygga inbjudningar. Det kan också vara sekreterar- eller kassörsfunktionen.

”Vi är bättre på att ta vara på människor som är bra på verksamhet än som är bra på administration. För många småbarnsföräldrar, som vill göra en insats, kan det vara enklare att få en administrativ syssla som de kan sköta hemma, utan att behöva känna press att delta i allt annat.” Winnie Blom Jensen, Verksamhetsutvecklare, medlemsfrågor.

Tipsare: Olle Häggström, Winnie Blom Jensen, Lina Staav, Anneli Simu Gunnarsson

Olle Häggström, Winnie Blom Jensen, Li na St aav, Anneli Simu Gunnarsson

Mer från Accent