Var tredje alkomätare visar fel
Foto: iStock

Var tredje alkomätare visar fel

Bilförare som litar på en alkoholmätare för att få veta om de kan köra riskerar att köra rattfulla. Var tredje mätare som MHF testat underkändes.
Av: Eva Ekeroth

– Handeln måste ta sitt ansvar och sluta sälja de dåliga produkterna. Det kan ske allvarliga olyckor för att användare inte får rätt resultat i alkomätaren, säger Monica Green, ordförande i NTF.

De senaste tre åren har över 700 000 alkomätare sålts.

– Alkomätare eller ej så är vår uppmaning att låta bilen stå hela dagen efter festen. Trötthet och bakfylla gör dig till en sämre bilförare även om din kropp har brutit ner alkoholen, säger Monica Green.

MHF Test Lab har i samarbete med NTF visar att 11 av 34 testade alkoholmätare inte håller måttet. De godkända mätarna är ofta dyrare, men skillnaden i pris minskar. De billigaste godkända mätarna har ett riktpris på 1 195 kr medan den dyraste underkända mätaren i testet kostar 2 299 kr.

– Vi har de senaste fem åren kommunicerat med butikskedjorna att de måste ta ansvar för kvaliteten på de alkomätare de säljer och ta reda på vilka kvalitetskrav som gäller. De har haft god chans att bättra sig och vi har dessutom erbjudit oss att hjälpa till. Trots detta säljer både till exempel Biltema och Jula skräpalkomätare som lurar användaren med felaktiga mätvärden, säger Arne Winerdal, vd MHF.

Dela artikeln:
0