Var tionde bebis föds med abstinens
Foto: Sabianmaggy/Flickr-CC by 2.0

Var tionde bebis föds med abstinens

I tv-programmet Louis Theroux: Heroinstaden reser BBC:s reporter Louis Theroux  till Huntington i West Virginia, som blivit centrum för USA:s dödligaste heroin-epidemi.
  • Relaterad läsning

Av: Ulrica Ambjörn

Louis Theroux möter en stad där var tionde nyfödd är beroende, det vill säga föds med abstinens, och räddningstjänsten kämpar med en överdosnivå som är 13 gånger högre än i övriga landet. Där USA:s stora förbrukning av receptbelagd smärtlindring har gjort en stor del av amerikanerna beroende av opiater.


När läkemedelspriserna
drastiskt stigit och tabletterna blivit svårare att få tag på, har heroin blivit det billigare alternativet. För första gången på 20 år sjunker medellivslängden i landet, mycket på grund av de ökande överdoserna. Heroinstaden går att se på svtplay.se fram till 18 juni i år.

 

Våren 2017 publicerade Accent flera artiklar om drogepidemin i USA, bland annat Läkemedel som droger om hur opiodmissbruket fullkomligt exploderat, och hur det går till. I Superbowl 2016 sändes en reklam under matchens andra kvart för en medicin mot förstoppning. Men inte vilken förstoppning som helst, utan förstoppning orsakad av opioidbruk.

 

I ett annat reportage, Från piller till heroin, träffade Accent den före detta beroende Dan Arnone i staden Waterbury, Connecticut, ett av de samhällen där den drogepidemi som rasar i USA slagit hårt. Den före detta industristaden är ungefär lika stor som Linköping. Här dog 38 människor av överdoser 2015.

Dela artikeln:
0