Alkohol

Svårt få läkare att tala om alkohol

Yngre läkare och sjuksköterskor är bättre på att prata om alkohol med patienterna. Fortfarande tycker dock många att det är svårt. Ta hjälp, råder specialist.

Just nu pågår Medicinska riksstämman i Stockholm. Under ett föredrag försöker Matthias Lidin, specialistsjuksköterska i hjärt- kärlsjukdomar och doktorand i folkhälsa att övertyga åhörarna om vikten av att diskutera livsstil med sina patienter.

”Vad är det vi dör av och varför?” frågar han och visar statistik över dödlighet i hjärtkärlsjukdomar och cancer. Båda sjukdomar som till stor del orsakas av det sätt vi lever på. Han pratar om hur mycket vi bör röra på oss, vad vi ska äta och dricka.

Han arbetar på Livsstilsmottagningen på Karolinska sjukhuset i Solna och möter stockholmare som är duktiga på att motionera, men ännu duktigare på att sitta still och som är bäst i Sverige på att dricka alkohol. Åtminstone om de är män.

– Svårast av allt att prata om är alkohol. Trots Riskbruksprojektet som skulle få läkare att börja ställa frågor och prata med sina patienter om alkohol. Motion är enklast. Fast det kan förstås bero på att doktorn frågar om patienten rör på sig och svarar patienten ”ja” så är doktorn nöjd, säger han till Accent.

Kosten är ett kapitel för sig.

– Patienter vill gärna prata om kost, men säger man att de ska tänka på att minska eller byta ut något så slår de den ena dieten efter den andra i huvudet på en. Om inte annat så säger de att de alltid kan låta bli att äta alls ett par dagar så ordnar det sig. Fast då brukar jag fråga dem om de tänker sig att fortsätta med äta så resten av livet och det kan de flesta inte, säger Matthias Lidin.

Däremot tycker han att den enklaste vägen till att börja tala om alkohol är via kosten.

– När man talar om vad patienten äter är det naturligt att komma in på vad man dricker också. Jag brukar till exempel fråga om de vet att ett glas rödvin har samma kaloriinnehåll som åtta sockerbitar. Då kommer man ifrån skuldbeläggandet.

Varför är alkohol så känsligt och svårt att tala om?

– Jag tror att det beror på att det uppfattas som mest privat, men också för att man inte vet vad man ska göra med informationen. Om du går ut och frågar här tror jag att hälften av läkarna skulle säga att det är nyttigt och bra för hjärtat med lite alkohol.

Han är ändå optimistisk för framtiden.

– Det håller på att ändras. De yngre läkarna och sjuksköterskorna tycker inte att det är skamligt och pinsamt att tala om. För dem är det nästan värre att vara tjock än att vara alkoholberoende. Vilket jag, i min tur, har svårt för eftersom det finns flera studier som visar att det viktigaste är att man är fysiskt aktiv, inte vilket BMI man har.

Har du något tips till den som tycker det är jobbigt att prata med patienter om alkohol?

– Jag brukar själv ofta rekommendera patienter som inte vill prata med mig att ringa alkohollinjen. Det kan man göra också om man som doktor inte vill prata om alkohol. Där svarar KBT-terapeuter i telefon. Eller så kan man skicka dem till Riddargatan 1. Det är en mottagning i Stockholm där man bara kan gå in från gatan. I Stockholms län har vi också fått tre nya livsstilsmottagningar. Även de är bra på de här frågorna, säger Matthias Lidin.

Mer från Accent