Missbruk

Ständig uppkoppling liknar missbruk

Att ständigt vara uppkopplad ger symptom som liknar missbruk. I Svenska Dagbladet idag efterslyser stressforskaren Torbjörn Åkerstedt en samhällsdebatt om hur vi använder den nya tekniken.

SvD har tidigare skrivit om en studie från universitet i Maryland, USA, som visar att personer som är ständigt uppkopplade är mindre benägna att engagera sig i samhällsnyttigt arbete. De var också mindre intresserade av att dela ut mat till hemlösa. Till och med när de kunde göra en god gärning samtidigt som de var uppkopplade, genom att via nätet jobba ihop pengar till miljöskydd, var de mindre intresserade än andra.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser men studien verkar välgjord och mycket intressant, säger Torbjörn Åkerstedt, föreståndare för Stockholms universitets stressforskningsinstitut, till Svenska Dagbladet.

Han säger att medan det tidigare mest har gjorts enkäter, har man här genomfört ganska stora experiment.

− Jag tycker att resultatet ger en tydlig indikation om att samhället behöver följa upp väldigt noga hur särskilt yngre påverkas av att ständigt vara uppkopplade, säger Torbjörn Åkerstedt.

Han säger att många unga är stressade och mår psykiskt dåligt idag. De sover dåligt och känner stora krav på sig.

– Många har ett stort bekräftelsebehov och medierna underblåser bilden av att man inte är någon om man inte syns i sociala medier. Vi ser det främst hos yngre medan de flesta äldre inte har det här starka behovet av ständig bekräftelse.

Han vet inte om det är något som kommer att ändra sig när de blir äldre.

– Är det ett nytt beteende som etablerats är det förmodligen ganska farligt, säger han.

Han anser att det finns likheter med andra typer av missbruk, som spelberoende, där man måste få belöning hela tiden.

– Det skulle behövas en samhällsdebatt om hur den nya tekniken påverkar oss som människor och hur det är rimligt att använda tekniken i framtiden, säger Torbjörn Åkerstedt.

Eva Ekeroth

Mer från Accent