Region Skåne delar ut 2 000 doser Naloxon
Foto: Dennis Yip/Flickr-CC by 2.0

Region Skåne delar ut 2 000 doser Naloxon

Från årsskiftet kan läkemedlet Naloxon, som används som motgift vid opioidöverdoser, göras mer tillgängligt i Skåne.
Av: Jens Wingren

Region Skåne räknar med att dela ut cirka 2 000 förfyllda sprutor med Naloxon till missbrukare kring, eller strax efter, årsskiftet. Det rapporterar SVT. Naloxon har tidigare inte var tillåtet att skriva ut i förebyggande syfte men i våras beslutade dåvarande folkhälsominister Gabriel Wikström att frågan om Naloxon skulle snabbutredas. I juni beslutades att Naloxon ska kunna skrivas ut i förebyggande syfte till personer som använder opioider.

 

Naloxon som nässpray är ännu inte tillåtet i Sverige och Region Skåne har därför inlett upphandling av förifyllda sprutor. Man tror att en övergång till nässpray skulle vara säkrare och lättare att använda. Naloxon har länge använts i vården men vad man nu vill göra är alltså att göra medicinen tillgänglig för missbrukare och anhöriga i förebyggande syfte.

 

Det råder en enad uppfattning bland många av de som jobbar med narkotikapolitik att en större tillgänglighet av Naloxon skulle kunna rädda liv. Detta blev tydligt i vintras då flera organisationer som ofta står på motsatta sidor i debatten signerade en debattartikel i ämnet.

Under 2015 dog 661 personer i Sverige av överdos. Opioider var inblandade 88 procent av dessa fall.

Dela artikeln:
0