Narkotika

Nya droger ett växande hot i Europa

Samtidigt som en ny drog registreras varje vecka i Europa har de gamla drogerna inte tappat mark. En ljuspunkt är att unga ratar droger. Det visar rapporten Narkotikasituationen i Europa 2012 som släpptes av EMCDDA idag.

Cannabis är det, i särklass, vanligaste narkotiska preparatet. Hela 80,5 miljoner européer beräknas ha testat cannabis någon gång under sin livstid. Det är 23,7 procent av den vuxna befolkningen. Cirka en procent av den vuxna befolkningen använder drogen dagligen.

Av narkoptikabeslagen i Sverige rör det sig om cannabis i två tredjedelar av alla fall.

EMCDDAs analys av marknaden visar på en allt mer komplex bild. Fler och fler cannabispreparat letar sig ut på marknaden och inhemskt odlad marijuana tränger allt mer ut det importerade haschet.

Den inhemska produktionen förekommer å ena sidan som storskalig odling med avancerad teknik för att maximera styrkan och avkastningen. Å andra sidan har det också blivit vanligare att enskilda personer har några plantor och odlar för eget bruk.

Inte heller Sverige är förskonat. Under 2008 hittade den svenska polisen 20 välorganiserade inomhus odlingar av marijuana. Dessutom upptäcktes några små utomhusodlingar och några GHB-fabriker.

EMCDDA är oroliga för att övergången till marijuana kan medföra att användarnafår i sig starkare former av drogen.

Konsumtionen av cannabis ligger på en relativt stabil nivå, det kan till och med vara frågan om en lätt nedgång.

Enligt EMCDDA visar dock efterfrågan på behandling att det måste betraktas som ett folkhälsoproblem.

Kokain minskar i popularitet

Omfattande kokainanvändning förekommer bara i några få länder, men kokain är ändå den mest använda stimulerande drogen i Europa. Men synen på drogen verkar förändrad. Den har inte samma höga status som tidigare.

Bland undantagen verkar Sverige finnas. Här liksom i Bulgarien, Frankrike och Norge har rapporterat ökningar, även om ökningen verkar avtagande i Norge. EMCDDA påpekar dock att det rör sig om så få användare och så små mängder att tillfälliga ökningar kan få dramatiska effekter på statistiken.

Ungefär 4,6 procent av Europas vuxna befolkning beräknas ha testat drogen någon gång. Det motsvarar 15,5 miljoner personer. Omkring 0,5 procent har testat den senaste månaden.

Heroinanvändningen minskar

Narkotikapolitiken i Europa har främst varit inriktad på att bekämpa heroin eftersom skadorna av drogen är så allvarliga. Kanske har det haft effekt eftersom det nu märks en minskning av antalet som injicerar heroin.

I vissa länder har drogen ersatts av andra droger, bland annat syntetiska opiater som fentanyl och buprenorfin, som är den aktiva substansen i till exempel Subutex.

Enligt EMCDDAs analys är anledningen till minskningen både minskad tillgång, genom förbudsåtgärder, och minskad efterfrågan, genom ökad tillgänglighet på substitutionsbehandling.

Ungefär 1,4 miljoner européer missbrukar opiater. Opiatmissbruk orsakade fyra procent av alla dödsfall bland européer mellan 15 och 39 år. Under 2010 fick 710 000 personer substitutionsbehandling för sitt missbruk.

Okritiska användare

Centralstimulerande droger som kokain, amfetamin och ecstasy kan bytas ut mot varandra. Pris, tillgång och kvalité kan avgöra vad konsumenten köper.

Ett problem för EMCDDA och andra som är intresserade av hur marknaden ser ut är att konsumenterna inte vet vad de köper, och inte verkar bry sig om det heller. Okända tabletter och vitt pulver kan vara allt de vet om preparaten de tagit.

Metamfetmin har nått Sverige

EMCDDA uppskattar att förekomsten av centralstimulerande preparat är relativt stabil. I delar av Europa har man dock sett att metamfetamin i viss utsträckning ersatt amfetamin i delar av Europa. Metamfetamin har tidigare varit begränsad till Tjeckien och Slovakien. Nu rapporteras dödsfall från Tyskland och rapporter om drogen kommer även från andra länder bland annat Sverige.

Amfetamin beräknas 13 miljoner vuxna Européer, eller 3,8 procent, ha testat. Motsvarande siffror för Ecstasy är 11,5 miljoner eller 3,4 procent.

Minskad användning bland unga

Även om de som använder droger förefaller okritiskt stoppa i sig okända substanser går utvecklingen i hela Europa åt att allt fler ungdomar är kritiska till droger. Den europeiska drogvaneundersökning bland skolelever (ESPAD 2011) som presenterades i våras visar stabiliserade, eller nedåtgående, trender för alla droger bland skolelever i samma ålder som svenska niondeklassare.

Problemen måste tacklas från flera håll

EMCDDAs slutsats är att vi både måste jobba med problemen som de etablerade drogerna skapar och samtidigt utveckla strategier för att möta hot och utmaningar från de nya drogerna och nya distributionskanalerna. En ny politisk ram håller på att tas fram som ska ersätta narkotikastrategin som EU arbetat efter 2005 – 2012.

Fotnot: EMCDDA, the European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, är EU:s centrum för droginformation. Centret grundades 1993 och är placerat i Lissabon.

Mer från Accent