Narkotika

Ny rapport: Göteborg i amfetamintopp i Europa

Göteborg hamnar på tredje plats bland 40 Europeiska städer när det gäller förekomsten av amfetamin i avloppsvattnet. Det var en av sakerna som kom fram när EU:s myndighet för kartläggning av narkotika presenterade sin årliga rapport idag.

Narkotikaproblemen i Europa blir allt mer komplexa. Det var huvudbudskapet när EMCDDA, European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction, presenterade sin stora narkotikarapport idag.

När det gäller redan etablerade preparat beskrivs situationen som stabil med vissa positiva inslag. På minussidan står det ökade inflödet av syntetiska droger och narkotikaklassad medicin.

Användningen av cannabis är stabil eller något nedåtgående i Europa, särskilt syns detta i den yngre generationen. Omkring 18 miljoner människor här beräknas ha använt drogen det senaste året.

– Jag är djupt oroad över att den narkotika som används i Europa idag kan vara ännu mer skadlig för hälsan än tidigare. Det finns tecken på att cannabis och ecstasy blir allt starkare, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström i ett pressmeddelande.

Det ständiga inflödet av nya preparat gör det svårt för myndigheterna att hänga med. Enligt Cecilia Malmström är EU:s system för ”tidig upptäckt”, som ska upptäcka nya preparat och informera medlemsländerna, pressat.

– Bara i år har vi undersökt fyra nya substanser som är kopplade till överdoser och dödsfall inom EU.

I dag släppte också EMCDDA siffror som visar förekomsten av narkotika i avloppsvattnet i 40 Europeiska städer, bland andra Stockholm, Göteborg och Umeå. De svenska städerna hamnar långt ned på listan när det gäller cannabis och MDMA. När det gäller förekomsten av metamfetamin hamnar Göteborg på åttonde plats och Stockholm på artonde. Tittar man på amfetamin hamnar Göteborg på en föga hedrande tredjeplats bland de 40 undersökta städerna, Stockholm på plats 21 och Umeå på plats 27.

EMCDDA kartlägger också hur det ser ut med narkotikarelaterad dödlighet runt om i Europa.

– Den senaste datan visar en uppmuntrande trend inom EU när det gäller överdoser och narkotikarelaterade HIV-infektioner, men detta står i skarp kontrast till en oroande utveckling i vissa medlemsländer, säger Wolfgang Götz, chef för EMCDDA, i ett pressmeddelande.

I genomsnitt ligger dödligheten på grund av narkotika i Europa på 17 dödsfall per miljon invånare (15-64 år). Sverige är bland de länder som i rapporten visar högst siffror (63 per miljon invånare), bara Estland, Norge och Irland ligger högre.

Det ska dock påpekas att siffrorna gäller 2012 och att EMCDDA själva skriver att de inte kan jämföras rakt av då olika länder har olika urval och metoder.

Mer från Accent