Ny behandling mot hepatit C på gång

Av: Pierre Andersson

Två nya läkemedel mot hepatit C kan snart komma till Sverige. Fler blir friska och behandlingstiden kortas med de nya läkemedlen.
– Det är en revolution för hepatit c-behandlingen, säger professor Ola Weiland.

Hepatit C är en vanlig sjukdom i Sverige. Varje år rapporteras ungefär 2 000 fall till Smittskyddsinstitutet, den största andelen är missbrukare.

Bland sprutnarkomaner räknar man med att sju av tio bär på hepatit C.

Behandlingen som finns för genotyp 1 infektioner i Sverige i dag är ineffektiv. Ungefär hälften av de som behandlas som har den genotypen av sjukdomen, vanligtvis personer som smittats via injektionsmissbruk, blir friska.

Behandlingen omfattar vanligen ett helt år, i extrema fall ännu längre, under tiden har patienten ofta många biverkningar.

– Under den tiden så lever man inte. Det är ungefär som när man får cellgifter, man får ont i lederna, blir illamående, trött och kan inte äta. Att gå på en sådan behandling i över ett år är omänskligt. Och sedan kanske viruset kommer tillbaka strax efteråt, säger Lisbeth Fransson på Riksföreningen hepatit C i Stockholm, som själv har behandlats mot en mildare form av sjukdomen.

Under det här året väntas nya effektivare läkemedel bli godkända i Sverige. De nya läkemedlen, när de kombineras med den befintliga behandlingen, botar fler personer och kortar behandlingstiden. Ola Weiland som är professor vid infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge kallar de nya läkemedlen en revolution för hepatit C-behandlingen.

– Resultaten förbättras med 25 till 30 procent och för vissa patienter halveras behandlingstiden, säger han.

Ett av läkemedlen, Victrelis, godkändes i USA av deras kontrollmyndighet för läkemedel, Food and drug administration, FDA, i mitten på maj. Kombinerat med de nuvarande behandlingarna med interferon och ribavirin botades 65 procent av patienterna i försöksstudierna med Victrelis.

I slutet på maj väntas FDA också godkänna läkemedlet Telaprevir som i studier visat sig ge ännu bättre resultat än Victrelis.

Under 2011 kommer läkemedlen troligtvis att börja användas i Sverige.

Joanna Wågström

Dela artikeln:
0
  • hoppas givet för alla som behöver hjälp o vill ha den får tillgång till dom nya botemedlen för hepatit c 1 2 3 4. Då genotyp 1 och 4 är dom som är de agresivare typerna … Jag har genom ödets nyck eller guds nåd blivit av med min c hepatit… så nu önskar jag resten lycka till , kram

  • Maria

    Är en kvinna på52år som har hepatit c genotyp 1.Har haft hepatit sen 25 – års åldern. Är ofta trött & Mycket illamående i perioder, men tyvärr så är det ingen läkare som tar mig på allvar. Har varit på fibro scan i Uppsala där det visade sig att jag har ärr bildningar på levern. Har blivit lovad beh. Trippel beh.med vi termos.Men fick av min läkare veta att flera som beh. med victtrelis fått hjärtinfart som biverkning . Så nu känns det som att man är på ruta 1 igen. Det har nu kommit en ny tt läkemedel som heter Telapravir,är det någon som har börjat med denna beh.ännu?Jag känner mig ofta mycket trött & även mår mycket illa,är det vanlig symtom har nu haft hepatit i snart 27år.Tacksam för ett svar vore intr.hur andra med samma sjukdom mår & vad dom har fått för beh.&hur dom klarar beh. & även blivit fri från sin sjukdom.Vore tacksam för ett svar.Från en som känner sig ensam& maktlös

  • Daniel Muhikira

    genotyp 5 kan behandlas?

  • anaisnin

    varför får du ingen beh. maria? jag bor också i uppsala och gick nyligen igenom en beh. på ett halvår och är frisk från min hepatit idag..jag fick mitt virus på -70talet genotyp 2 hade jag ….du måste vara envis och kräva din rätt till beh. visst den är skitjobbig men tusen gånger jobbigare när ens hund går bort