Missbruk

Larsa är Årets Västerbottning

 

larsa_650pxFEM MINUTER MED: Lars-Eric ”Larsa” Åhlén, ordförande i kamratstödsföreningen IOGT-NTO Medmänniska i Umeå, som har fått utmärkelsen Årets Västerbottning efter en omröstning i länets största tidning Västerbottens-Kuriren. 

Accent träffar Lars-Eric ”Larsa” Åhlén en förmiddag på Bakfickan i Ordenshusets gårdshus, där han sett till att ett 30-tal besökare fått frukost och en stunds gemenskap. 

Har du hunnit smälta att du fick utmärkelsen?

– Nu har jag börjat smälta det, några dagar efter att jag fick utmärkelsen.  Det var stort bara att bli nominerad. Det är många på stan som kommer fram och gratulerar. Det är fint att folk uppmärksammar vad vi gör, många har verkligen empati för dem som har det svårt.

Larsa vann omröstningen överlägset, före Tatiana-projektet, som hjälper en svårt brännskadad flicka från Kamerun att få vård vid Norrlandsuniversitets sjukhus, och humorgruppen Klungan.

Hur kändes det när de kom från VK och berättade att du blivit utsedd till Årets Västerbottning?

– Allt brast, tårarna kom, det var en enorm glädje. Riktigt, riktigt stort! Min mamma ringde och gratulerade och grinade. Då fick jag göra en paus i intervjun med VK.

Efter 37 års missbruk lyckades Larsa 1998 bryta med sitt gamla liv, och i september 2003 startade han Bakfickan. 

Under de fem gångna åren har verksamheten växt successivt, från en morgon i veckan till tre. 2005 bildades kamratstödsföreningen Medmänniska, som förutom frukostarna i Bakfickan arrangerar julfirande, föreläsningar i skolor, stadsvandringar med mera.

Hur ser du på Bakfickans utveckling sedan starten 2003?

– Från början var det fyra trogna, men idag kommer minst 30 varje dag, och på soppluncherna på onsdagarna är det 70-80 gäster.

Att Lars-Eric Åhlén lyckades bryta med sitt gamla livsmönster och hans arbete med Bakfickan har inspirerat andra. Folk har hjälpts åt att komma ur drogproblemen och fortsätter komma.

Årets julfirande blev succé igen. Vad är orsakerna till det?

– Det har blivit väldigt populärt. Att vi bjuder på julbord har spridit sig, folk får tips överallt. Men det skulle inte vara möjligt att genomföra det utan sponsorer som ICA-handlare i Umeåregionen och Lövångersbröd.

I år har IOGT-NTO i Umeå bjudit på julbord i den återinvigda Sveasalen i Ordenshuset Björksta under fem dagar. Sammanlagt lockade det runt 650 besökare. Året avslutades med tre julluncher och en nyårssupé på Bakfickan, som också var välbesökta.

Vad har du för visioner för Bakfickans utveckling?

– Att ett tiotal personer kan turas om att hjälpa till. Då kan vi ha öppet alla dagar och kanske några timmar på kvällen. De som hjälper till är arbetslösa och försvinner om de får jobb.  Det finns tyvärr inga som kan jobba med Bakfickan på heltid

Text:Kent Hedlundh | Foto: Mikael Grönberg

 

Fakta: Lars-Eric ”Larsa” Åhlen

Ålder: 62

Bor: Umeå

Bakgrund: Startade samlingsplatsen bakfickan i Umeå, efter många år av eget missbruk. 

Aktuell med utmärkelsen Årets Västerbottning.

Mer från Accent