Missbruk

Kysst av spriten

SVT sänder just nu Kysst av spriten, en dokumentärserie om relationer där alkoholen blev den viktigaste partnern. Accent har pratat med programledaren Magdalena in de Betou.

Varför har du gjort den här dokumentären?
– Alkoholism och dess konsekvenser är ett tabubelagt ämne. Visst, de flesta dricker mer eller mindre, men när det blir skarpt läge så vågar ingen säga något. Tio procent av svenskarna är alkoholister och man kan säga att det går tio anhöriga på en alkoholist. Det blir väldigt många som är drabbade. Tanken med dokumentären är att damma av det här tabubelagda ämnet och börja prata öppet om det. Syftet är att väcka tankar och känslor och att anhöriga till alkoholister ska känna igen sig och förstå mekanismerna bakom beroende och medberoende. För den som har ett riskbruk kan dokumentären bli en väckarklocka; om man blir bemött i sitt problem vågar man också själv möta sina problem, i stället för att bara sopa dem under matten. Min förhoppning är att fler människor ska våga prata om det här och våga säga till om de ser någon som har alkoholproblem.

Annika sö†p sö†nder relationen till sin dotter Linda. Här tillsammans de med programledaren Magdalena In de Betou.
Annika sö†p sö†nder relationen till sin dotter Linda. Här tillsammans de med programledaren Magdalena In de Betou.

Vad är din personliga drivkraft att göra ett program om alkoholism?
– Jag är uppvuxen på 70-talet och har engagemanget i mig. De här frågorna berör mig och har så gjort länge, även om jag inte har någon personlig ingång till ämnet. Men som skådespelerska har jag vistats en hel del i miljöer där det dricks ganska mycket och jag förundras över att det är en så stor grej. Själv dricker jag måttligt. Jag säger inte att man inte ska dricka, men man får inte bortse ifrån att drickandet har en inbyggd problematik.

Varför är alkoholism så tabubelagt?
– Vi har väl alla en drivkraft att visa upp en snygg fasad. Ett fint hem, perfekta relationer. Där passar inte ett alkoholmissbruk in. Alkohol är ju också socialt accepterat och det är ibland svårt att se var ett vanligt bruk övergår i ett missbruk. Det är i alla händelser inget vi vill visa upp.

Hur var det att spela in programmen?
– Det var spännande och givande. 700 personer ville vara med. Men när det blev skarpt läge var det många som drog sig ur. När det blev på riktigt var det många som kände att de inte ville blotta sina tillkortakommanden inför hela svenska folket. De som ställde upp var otroligt modiga.

Vad har du själv lärt dig av att göra dokumentärserien?
– Att vi alla är rädda att ingripa, jag själv också. Men jag hoppas att serien ska bidra till att människor vågar, inklusive jag själv.

Text: Maria Zaitzewsky | Foto: Sven-Åke Visén / SVT

Du kan läsa mer om och titta på programmet här.


Mer från Accent