Alkohol

Spriten gör julfest till plåga för vissa

Julen är en utmaning för den som har problem med alkohol. Tillfällena till fest är många och alkohol är ofta en självklar ingrediens. Redan i november börjar julborden serveras och julluncher, julmiddagar och julfester kommer slag i slag.

Tidningen Kollega har låtit Novus göra en undersökning på 1 089 av Unionens medlemmar. Undersökningen visar att tre av fyra har sett en arbetskamrat dricka för mycket på en julfest. Fyra av tio uppger att de sett chefen dricka för mycket.

De flesta, 80 procent, blir bjudna på julfest av arbetsgivaren. I 90 procent av fallen serveras alkohol. Det verkar dock inte vara något som arbetstagarna kräver, 42 procent tycker att arbetslivet bör vara en alkoholfrizon.

Å andra sidan är det 41 procent som inte tycker att det ska vara alkoholfritt. Mer än femtio procent av de som svarat har eller har haft en kollega som har alkoholproblem.

Svårt tala om

Trots att problemet är så vanligt och så många av oss har egna erfarenheter, hör alkoholproblem till det vi tycker är svårast att tala om.

− De flesta tycker att det är obehagligt att anklaga någon. Vi tycker att det kränker integriteten och så oroar vi oss för reaktionen och vet inte hur vi ska bemöta varken ett erkännande eller ett förnekande, säger Ingela Eriksson, informationsansvarig på Alna Sverige.

Hennes råd är därför att man flyttar fokus från alkoholproblemen till oro och omsorg.

− Om man istället för att försöka få någon att erkänna att den har problem säger att man är orolig för personen behöver man inte ha några bevis, säger Ingela Eriksson.

Kan bli väckarklocka

Att få någon att erkänna beroende eller missbruk kan vara mycket svårt. Kanske har personen inte ens erkänt för sig själv.

Om en kollega däremot kommer och uttrycker sin oro blir det uppenbart att han eller hon lagt märke till något. Det kan fungera som en väckarklocka.

Man bör också informera någon chef eller arbetsledare.

− Till syvende och sist är det ändå chefens ansvar. Som kollega är man egentligen maktlös. Chefen kan och bör ställa krav, men också erbjuda hjälp, säger Ingela Eriksson.

Hon tycker att man bör skriva in i arbetsplatsens policy hur man bör göra som kollega om man upptäcker att någon har problem.

− Man ska inte själv behöva fundera ut hur man ska agera och vart man ska vända sig, säger Ingela Eriksson.

Viktigt prata med chefen

Hon påpekar att det kan vara svårt även för chefen och veta hur man ska göra.

− Även om problemet är ganska vanligt stöter en chef inte på det så många gånger under sin karriär. Det är därför Alna finns. Vi kan ge stöd åt chefen och hela arbetsplatsen, säger Ingela Eriksson.

Tidningen Kollegas undersökning visar att det inte bara är vid jul det förekommer alkohol i jobbrelaterade sammanhang.

Av de svarande uppger 36 procent att de har någon form av afterwork en gång i halvåret eller oftare. Deltagandet är stort. Hela 88 procent säger att de brukar delta.

Kopplingen till alkohol är också stor. Endast 2 procent uppger att det aldrig förekommer alkohol i afterwork-aktiviteterna.

Mer från Accent