Medberoende

Hon lyfter sin och barnens erfarenhet i ny bok om medberoende

Diplomatdottern Madeleine Swartz växte upp på ett cocktailparty och blev till sist alkoholist. I dag släpps hennes bok ”Res dig!” som handlar om hur man tar sig genom medberoende.

Madeleine Swartz är uppvuxen i en diplomatfamilj och har periodvis bott utomlands. Hon blev tidigt van vid idén att alkohol är en självklar del av ett gott liv.

– Man kan säga att jag är uppvuxen på ett cocktailparty. En drink fixade det mesta och halsont botades med en slurk cognac. Alkoholen var väldigt närvarande i min familj och jag hade en sårbarhet för detta. Jag kan förstå att jag utvecklade en alkoholism, säger Madeleine Swartz.

Hon berättar att hon till en början hade någorlunda kontroll på sitt drickande. Men efter hand blev det mer och mer, även om hon var den i familjen som länge höll fasaden uppe.

– Om jag och min man var på fest var det alltid jag som höll mig nykter och körde hem, medan han kunde dricka. Men sedan, när jag väl var hemma, öppnade jag en flaska vin. Jag var dock noga med att aldrig tappa stilen och jag satt aldrig på parkbänken och drack. Utåt sett verkade allt bra. Men familjen var i själva verket väldigt dysfunktionell. Mina barn mådde dåligt av mitt drickande och det har tagit lång tid för dem att försonas med mitt svek.

Hennes döttrar Michaela och Mathilde växte upp med en mamma som drack och först när de var 9 och 11 år bestämde sig Madeleine för att det fick vara nog och valde att gå in i behandling. Då hade hon redan en gång tidigare varit inne en vända på behandling efter att ha åkt fast för rattfylleri med barnen i bilen.

– Men då kom jag aldrig till insikt om att jag var alkoholist. Så snart jag kom hem igen började jag dricka. Jag tyckte inte att jag hade problem! Det var först när min man slängde ut mig som jag tvingades till insikt. 40 år gammal flyttade jag hem till mina föräldrar och blev tvungen att ta tag i mitt liv, säger Madeleine Swartz.

Så småningom utbildade hon sig till alkohol- och drogterapeut med inriktning på medberoende, vilket hon har arbetat som det senaste decenniet.

Nu har hon skrivit boken Res dig – Läk ditt medberoende som handlar om hur det går att arbeta med beroende och medberoende.

– Det finns mycket hjälp att få för den som missbrukar, men betydligt mindre för de anhöriga. Men när en förälder missbrukar är det hela familjen som behöver hjälp. Och barnen far ofta väldigt illa. Det är utifrån mina kunskaper och egna erfarenheter som jag har skrivit den här metodboken. Mina nu vuxna döttrars erfarenheter, minnen och tankar finns också med. Deras perspektiv ger boken ytterligare en viktig dimension, säger Madeleine Swartz.

Mer från Accent