Heroin lockar italienska ungdomar
Foto: Thinkstock.

Heroin lockar italienska ungdomar

En av hundra italienska gymnasieelever har utvecklat heroinberoende visar en färsk undersökning. Heroin är nu mer populärt än kokain.
Av: Kristina Wallin

Tills för bara ett par år sedan var heroinet främst en drog för äldre missbrukare i Italien. Nu är de yngre allt mer intresserade.

En undersökning gjord av den statliga forskningsbyrån CNR (Comitato Nazionale della Ricerca) bland 45 000 studenter på över 500 gymnasieskolor i hela Italien visar att 1,5 procent av eleverna provat heroin någon gång och 1 procent använder det regelbundet. Det innebär att heroinet, för första gången på 20 år, nu blivit vanligare än kokainet.

– Siffrorna kan verka låga när man ser dem i procent, säger Riccardo Gatti, som är ansvarig för hälsovårdens missbruksavdelning i Milanoregionen.

– Men vi talar om tiotusentals ungdomar. Jag anser personligen att vi måste ta detta hot på högsta allvar.

Ännu märks ingen ökning av heroinmissbrukare bland dem som söker hjälp. Men erfarenheten visar att det tar mellan tre och sex år innan situationen är så allvarlig att ungdomarna vänder sig till hälsovården. I dag anses det finnas runt 300 000 heroinmissbrukare i Italien.

Heroinet är inte jämnt spritt över landet, utan finns koncentrerat på vissa ställen. Enligt experterna är det ett tecken på att den italienska maffian inte längre ägnar sig åt att sälja ”på gatan”, utan överlåter det åt mindre lokala ligor.

– Vi vet att opiumodlingen i Afghanistan ökat rejält de senaste åren, och därför är det troligt att det nu söks efter nya kunder. Heroinet har den fördelen att det ger en stadig kundkrets snabbt och är därför populärt bland langare. Det är helt klart möjligt att detta utvecklar sig till en ny ”epidemi”, förklarar Riccardo Gatti.

Enligt undersökningen har en fjärdedel av gymnasieleverna (närmare 600 000) provat cannabispreparat, och 3 procent använder det nästan dagligen.

Flera regionala undersökningar visar att många föräldrar i dag inte är rädda för att deras barn ska använda droger – utan de är bara rädda för att de ska bli missbrukare. Detta gäller speciellt cannabisen, som inte anses vara varken farlig eller beroendeframkallande av en majoritet av de intervjuade. Oron är större för andra droger såsom heroin och kokain.

Dela artikeln:
0