Gömda bakom rollerna
Barn tar ofta på sig roller för att överleva i en familj där mamma eller pappa missbrukar. Foto: Nicke Johansson.

Gömda bakom rollerna

I Accents reportage om vuxna barn till missbrukare får du möta fyra personer som alla antagit olika roller för att klara uppväxten. Läs deras berättelser om hur rollen de spelat påverkat deras liv.
Av: Joanna Wågström

Tusentals barn i Sverige växer upp med föräldrar som missbrukar alkohol eller andra droger. De brukar kallas för de glömda barnen. De växer ofta upp med oro inombords och lär sig tidigt att tränga undan sina egna behov och känslor. Det gäller inte bara barn i missbruksfamiljer utan också de som växer upp i familjer med andra dysfunktionella beteenden som våld och psykisk sjukdom.

För att överleva, stänga av, dämpa eller underlätta tar de ofta på sig en roll. En mask, ett skydd gentemot omvärlden. De här rollerna brukar kallas clownen, tapetblomman, rebellen och hjälten.

Clownen håller avstånd genom att skämta om allt. Familjens lustigkurre, skolans roligaste, lättar upp stämningen, får alla att skratta och förhoppningsvis glömma det hemska.

Hjälten går och handlar mat när kylen är tom. Plockar och städar. Familjens stolthet, skolans duktigaste.
Rebellen vänder alla taggar utåt. Skolkar, skriker, bråkar. Familjens svarta får, skolans bråkstake.

Tapetblomman, försöker att inte synas. Drar sig undan, håller sig på sitt rum, där man inte är i vägen för andra.

Genom livet är det vanligt att rollerna förändras och byts ut. Den som var en tapetblomma som barn kan bli en rebell i tonåren.

Rollerna formar personen, beteenden blir inlärda och försvarsstrategierna går på rutin. Men det går att bryta sina mönster och förändra sitt liv.

 

Läs artikelseriens fyra delar här:

Björn Lanefelt bar på en hemlighet när han var liten. Pappa var alkoholist. Men det var aldrig någon som förstod. I skolan var Björn den roliga killen som fick alla att skratta. Han var en clown. Läs mer.

 

 

 

Inte synas, inte höras, inte störa. När Nathalie Lund växte upp var hon en mästare på att hålla sig undan, att vara där fast ändå inte – som en blomma på tapeten. Men i dag tar hon plats, hörs och syns. Rollen som tapetblomma har hon lagt bakom sig. Läs mer.

 

 

När Pär Carlsson var liten sprang han till grannen och hämtade hjälp när mamma blev slagen av styvpappa. Idag är han polis och patrullerar gatorna. Pär Carlsson är en hjälte. Läs mer.


 

 

En kaxig tonåring. Rökning, alkohol, hasch och killar. Kristina Eriksson var förbannad och hade bestämt sig för att ge igen på alla som svikit. Ilskan drev henne. Hon var en rebell. Läs mer.
Dela artikeln:
0