Journalister

Fylletweeten blev droppen

Som sportjournalist på Aftonbladet blev han en röst i fotbollssverige. Men Robert Laul kämpade med alkoholberoendet i flera år innan en tweet postad under en fyllenatt gjorde att missbruket uppdagades.

Problemen har funnits där sedan första gången han drack alkohol vid sexton års ålder.

– Jag har varit medveten om att jag haft problem rätt länge, men det var först de sista fem åren som jag föll ner i ett regelrätt missbruk, säger han.

Robert Laul är sportjournalist på Aftonbladet och har framförallt skrivit om fotbollsallsvenskan för herrar. Det är ett krävande jobb och efter dagar av hårt arbete kunde han känna att han var värd få dricka.

– Att vara journalist är ju ett jobb som handlar mycket om prestation. Där fungerade alkoholen som en belöning, säger han.

När missbruket var som värst hade han svårt att hålla uppe fasaden av ett välfungerande liv. Drickandet tog upp tid och energi och fick konsekvenser när han tappade kontrollen.

– Journalist är man ju egentligen hela tiden och jag var ju inte en särskilt bra journalist när jag drack, säger Robert Laul.

Det var främst tillgången till sociala medier som blev akilleshälen på fyllan. Med nästan hundra tusen följare på Twitter hängde katastrofen i luften.

– Om du spottar ur dig vad du tycker och tänker klockan tre på natten med två promille i kroppen så kan det bli konstiga budskap ibland. Jag kunde ta heder och ära av både kollegor och chefer via Twitter, säger han.

Drickandet kunde hålla i sig i flera dagar och när han kom ut på andra sidan mådde han vanligtvis dåligt. För att kompensera jobbade han ännu hårdare och tog på sig fler arbetsuppgifter. Den nedåtgående spiralen snurrade på i allt högre fart med fester, ångest, jobb och belöning.

– I min hjärna blev det ett samspel där jag rättfärdigade det ena med det andra. Jag balanserade på en slak lina, säger Robert Laul.

Men i oktober 2015 var det twittrandet som gjorde att Robert Laul till slut tvingades konfrontera sitt missbruk.

– Vid några tillfällen hade jag fått reprimander för att jag kritiserat kollegor, men det var inget som kopplades ihop med alkoholen till en början, säger han.

I min hjärna blev det ett samspel där jag rättfärdigade det ena med det andra.

När Robert Laul twittrade om att hans chef Pontus Carlgren på Sportbladet borde avgå rann bägaren över. Tweeten väckte mycket uppmärksamhet och när han kvicknat till och bett om ursäkt var det redan försent.

– Pontus ringde upp och frågade hur jag egentligen mådde. Och då erkände jag att jag tappat kontrollen över spriten, säger han.

Dagen därpå kallades han upp på redaktionen. Där väntade redaktionschefen och en representant från facket, som räckte över ett kontrakt. I kontraktet stod det att Robert Laul skulle underkasta sig en utvärdering, och om nödvändigt genomgå en behandling för alkoholmissbruk.

– Det hade jag inga problem med. Jag hade försökt ta tag i mitt missbruk något halvår tidigare genom självhjälpsgrupper men inte kommit någon vart. Det här kom som en skänk från ovan.

Behandlingen varade i ett och ett halvt år. Under två månader var han helt sjukskriven för att gå in helhjärtat i behandlingen. Sen tunnades mötestillfällena ut.

Robert Laul gick inte omedelbart tillbaka till sina gamla arbetsuppgifter. Under några månader jobbade han i stället på grävredaktionen med ett reportage om nätcasinon.

Men våren 2016 var han tillbaka på sportredaktionen. På Sportbladets fotbollsblogg skrev han om alkoholmissbruket och fick mycket stöttning och pepp från läsarna.

Den mansdominerade sportjournalistiken menar Robert Laul har varit extra utsatt när det kommer till alkohol.

– Sportjournalistiken har haft otroliga problem med det här om man går bakåt i tiden. På 70-talet krökades det våldsamt och det fortsatte ändå in på 90-talet, säger han.

Men när journalistiken professionaliserades förändrades även sportjournalistiken.

– Internets intåg betydde att man började leverera dygnet runt när man var ute på arbetsresor. Det gick inte längre att bara lämna materialet och sen gå ut på krogen, säger Robert Laul.

I dag dricks det inte längre så mycket bland Sveriges sportjournalister enligt Robert Laul. Han tror att den grabbiga alkoholkulturen är på väg ut.

– Jag var ju klart värst av alla som bevakade svensk fotboll. Jag var alltid den som drack mest.

I dag är Robert Laul tjänstledig och bor i Washington som hemmaman åt sin flickvän Carina Bergfeldt, som är SVT:s korrespondent på plats.

– Jag sköter markservicen medan hon jagar efter Donald Trump, säger han.

Även om jobbet som journalist spelade en roll i hans missbruk vill han inte lägga den huvudsakliga skulden på yrket. Problemen fanns där redan innan.

– Även utan jobbet hade jag druckit, jag vet att jag har det här beroendet i mig, säger Robert Laul.

Du kan höra en radioversion av den här intervjun i avsnitt 12 av Accentpodden.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent