Frankrike

Fransmännen överger vinet

Vinkonsumtionen i Frankrike har sjunkit dramatiskt. På tre generationer har drycken förvandlats från den vanligaste måltidsdrycken till att bli något man dricker vid enstaka tillfällen.

Enligt BBC News är antalet dagliga vinkonsumenter i fritt fall. År 1980 drack mer än hälften varje dag. Idag har andelen sjunkit till 17 procent. Andelen som aldrig dricker vin har däremot dubblerats och ligger nu på hela 38 procent.

Det ger utslag på konsumtionen. År 1965 drack fransmännen 160 liter vin per person och år. Nu dricker de 57 liter och den sjunkande trenden fortsätter. Vid middagar har vin fallit ned från första till tredje plats på topplistan över måltidsdryck, slaget av både kran- och flaskvatten. Läsk och fruktjuicer kommer också starkt.

Ändrade attityder

Enligt en nyligen genomförd studie som publicerats i Journal of Entrepreneurship, klan man se tydliga förändringar i attityderna hos olika generationer.

Personer i 60- och 70-årsåldern växte upp med vin på bordet vid varje måltid. För dem är det en del av den franska kulturen.

Mellangenerationen som är i 40- och 50-årsåldern ser vin som en tillfällig guldkant på tillvaron som konsumeras då och då. De kompenserar den minskade mängden med att köpa kvalitetsviner och spenderar lika mycket pengar på vin som generationen över dem.

Den tredje generationen, internetgenerationen, börjar överhuvudtaget inte dricka vin förrän de närmar sig 30. För dem är vin en dryck bland andra och de är inte övertygade om att den är värd kostnaden.

− Det som har hänt är att vinets identitet underminerats. Vinet har inte längre den centrala plats i kulturen som det hade tidigare, vilket har lett till att fransmännens vanor ändrats och konsumtionen minskat rejält, säger rapportens författare Thiery Lorey och Pascal Pouet.

Konsumtionsminskningen kan även ses i andra traditionella vinländer som Italien och Spanien.

Fransk kultur hotad?

En del oroas över att förändringen ska påverka den franska kulturen som traditionellt kopplats ihop med att uppskatta det goda i livet. En av dem är matskribenten Perico Lagasse.

− Vid en traditionell familjemåltid samlas alla runt bordet och umgås. Avsikten är inte att inta näring så snabbt och effektivt som möjligt på det individualiserade sätt vi ser idag. Det är en konst – att låta måltiden ta tid. Vinet är en del av det, dricker man vin måste det få ta tid, säger han.

Mer från Accent