Förslag på tvångsvård av gravida i Finland

I Finland håller ett kontroversiellt förslag, som gör det möjligt att tvångsvårda gravida missbrukare, på att tas fram.
  • Relaterad läsning

Av: Eva Ekeroth

I Finland håller ett förslag på att tas fram som gör det möjligt att tvångsvårda gravida missbrukare. Förslaget är mycket kontroversiellt. Tidigast i början av nästa år kommer förslaget att läggas fram enligt TV-kanalen YLE.

I Finland, liksom i Sverige, kan missbrukare tvångsvårdas om deras missbruk medför fara dem själva eller andra, dock inte ofödda barn.

Skälet till att frågan om tvångsvård utreds är att kvinnor dricker mer än någonsin tidigare. Enligt YLE är sex procent av de finska gravida kvinnorna storkonsumenter av alkohol, 600 barn föds årligen med alkoholrelaterde skador och 3 000 foster utsätts för stora mängder alkohol.

Förslaget väcker ändå kritik.

− Ett foster har inga rättigheter enligt vår grundlag. Tillskriver vi fostret rättigheter öppnar vi lätt Pandoras ask och kan bli tvungna att ompröva rätten till abort, säger Tuomas Ojanen, professor i statförfattningsrätt vid Helsingfors Universitet, till YLE.

Förhoppningen är att man ska kunna skydda fostren med det nya lagförslaget.

− Fostrets rätt till hälsa är större än mammans rätt att dricka alkohol, säger den ansvarige utredaren på Social- och hälsovårdsministeriet, Kari Paaso, till YLE.

Ännu finns inget förslag färdigt. Tidigast i början av nästa år kan en regeringsproposition vara klar.

I Norge är det redan tillåtet att tvångsvårda gravida.

Dela artikeln:
0