Fler missbrukare använder subutex som förstadrog

Subutex är tänkt att användas som ett läkemedel som ska hjälpa heroinmissbrukare att sluta. Nu visar en studie att allt fler använder Subutex som sin huvuddrog.
Av: Pierre Andersson

En studie om smittspridning bland sprutnarkomaner i Stockholm visar att allt fler börjar sitt opiatmissbruk med att ta subutex. Läkemedlet handlas aktivt på den illegala marknaden och injiceras ofta för större effekt. Av de 710 aktiva injektionsmissbrukare som ingick i studien uppgav 51 att de använder subutex som första eller andra drog i sitt missbruk.

Studien visar också att närmare 25 procent av de aktiva injektionsmissbrukarna får läkemedel mot sitt missbruk – samtidigt som de fortsätter att injicera illegala droger.

Subutex är ett narkotikaklassat preparat i klassen opiater. Det är starkt beroendeframkallande men för den som missbrukar heroin brukar det användas som ett läkemedel. Teorin är att subutex inte ger någon kick till den som har ett heroinmissbruk, men suget blockeras. Erfarenheter visar att subutex är mycket svårt att vänja sig av med.

Pierre Andersson

Dela artikeln:
0