Experter varnar: Superstark cannabis är en tidsinställd bomb

Från Skottland kommer varningssignaler om att en starkare variant av “skunk” letat sig ut på den skottska marknaden. Många av användarna söker sig till beroendekliniker för att få hjälp att sluta.
Av: Eva Ekeroth

Enligt Daily Record varnar experter för att det superstarka cannabispreparatet är en tickande bomb för den psykiska hälsan bland unga skottar. Uttalandet kom efter att färsk statistik visat en stor ökning av antalet unga som sökt hjälp efter att ha tagit drogen.

Peter McCann, ägare av beroendekliniken Castle Craig Hospital, varnar för att det potenta preparatet är starkt beroendeframkallande.

− Det är inte som den cannabis som röktes på 60- och 70-talet. Det här är tio gånger starkare. För unga vars hjärnor inte är fullt utvecklade kan det vara otroligt farligt. För den som redan har psykiska problem kan det bli rent förödande, säger han.

Mellan 2007 och 2010 låg andelen skotska tonåringar som erkände att de tagit cannabis stadigt 63 procent per år. Men 2011 steg andelen till 66 procent och förra året hoppade siffran upp till 72 procent.

I flera regioner i Skottland är nu cannabis den vanligaste drogen bland nyinskrivna patienter. Antalet som söker hjälp och bara använder cannabis ökar för varje år.

Fotnot: “Skunk” är en starkt doftande variant av cannabis som odlas inomhus och innehåller höga halter THC.

Dela artikeln:
0