USA

Drogdomstolar hjälper kriminella missbrukare

I USA finns sedan 1989 drogdomstolar dit kriminella som är drogberoende kan hänvisas istället för att dömas till straff. Där är tanken att de ska få hjälp att komma tillbaka till normalt liv.

Jamey H Hueston, är domare i Baltimore i USA.

– Jag tröttnade på att vi misslyckades så kapitalt med de missbrukare som ställdes inför rätta, 70 procent av dem som dömdes till fängelse kom tillbaka igen efter att de släppts fria, säger hon under sin föreläsning på World Forum Against Drugs.

Hon säger att drogerna kostar USA 180 miljarder dollar årligen.

– Missbrukarna som ställs inför rätta kommer dit i uselt skick. De kom till mig och ville ha hjälp och jag kunde inte ge dem det. Det var frustrerande så jag tröttnade och bestämde mig för att göra något åt saken.  Lösningen blev att jag tog initiativ till att införa Drug Courts i Baltimore.

Egentligen skulle Jamey H. Hueston hellre kalla det drogbehandlingsdomstolen. Det handlar om att domstol och rehabilitering har gift sig med varandra.

– Det är behandling under domstolens övervakning, säger hon. De som går i behandlingen drogtestas ofta och slumpvis. En intagen sa till mig en gång att om jag schemalägger mina tester kommer hon att schemalägga sin droganvändning.

Behandlingen handlar inte om konventionell beroendevård.

– Domaren är den som drar ihop representanter för straffsystem och rehabilitering till ett team. Vi har en holistisk syn och hjälper missbrukarna med det de faktiskt har problem med. Alla som ingår i teamet, även den intagna, hålls ansvariga för det de gör och inte gör, säger hon.

Till Accent säger hon att hennes domstol inte är någon unik företeelse.

– Det finns 2 800 i USA. Vi var inte först. Tyvärr var det inte jag som kom på idén, jag bara introducerade den i Baltimore.

I teamet runt den intagna kan en rad personer ingå.

– Förutom själva beroendet handlar det om att lösa alla möjliga andra problem för att den intagna ska kunna komma tillbaka till ett normalt liv igen. Det kan handla om fysisk hälsa och mental hälsa, tandhälsa, boendesituation, försörjning, allt. Jag brukar också köra Tai Chi och har prövat Qi Gong med dem också. Allt för att få dem att må bättre.

Enligt Jamey H Hueston är resultaten mycket goda.

– Vi har extraordinära resultat. De stannar längre i behandling än om de inte har domstolen över sig. Fler genomför hela behandlingen jämfört med om de kommer i behandling frivilligt.

Och vad händer om de hoppar av?

­– Då blir de dömda.

Läs mer om drug courts i USA på Wikipedia eller på domstolarnas egen webbplats.

Mer från Accent