Dokumentärserie om medberoende planeras i SVT
Sanna Lundell och Ann Söderlund diskuterar alkohol och medberoende med Karin Adelsköld på IQ:s seminarium i Almedalen. Foto: Pierre Andersson

Dokumentärserie om medberoende planeras i SVT

I höst börjar produktionen av en dokumentärserie om medberoende. Programledare blir Ann Söderlund och Sanna Lundell – båda med erfarenhet av missbruk i familjen.
Av: Pierre Andersson

Under ett seminarium arrangerat av IQ i Almedalen avslöjade Ann Söderlund och Sanna Lundell att de under det närmaste året kommer att producera en dokumentärserie om medberoende för SVT.

– Det är tre dokumentära timmar som följer skeenden i en medberoendes liv. Det har varit en lång process att sälja in, men det finns också många på SVT som brinner för det här, säger Ann Söderlund.

Såväl Sanna Lundell som Ann Söderlund beskriver sig som medberoende själva, båda har vuxit upp med beroende och missbruk i familjen.

– Jag insåg att missbruket och medberoendet följer mitt liv överallt. Det tog mig 39 år att förstå det. Just det här att man är med och ursäktar missbruket för att vi lever i en kultur som skyler över det. Jag kände – varför är det ingen som hjälper mig med det här?

Ann Söderlund menar att de flesta vet alldeles för lite om medberoende och säger att barn som växer upp med missbruk är en hjärtefråga.

– Det hade varit så mycket lättare om jag hade fått stöd tidigt. Nu är det en tröst för mig att jag vet att det handlade inte om att jag var dum eller att mamma eller pappa var dumma, de hade liksom inget val. Det är ett slags folkbildningsprojekt och jag har pratat mycket med cheferna på SVT om det. Förutom programmen så blir det stort fokus på sajten.

Exakt vad programmen kommer att innehålla är inte klart, men till viss del kommer de att utgå från de två programledarnas egna erfarenheter.

– Vi pratar mycket om hur mycket man själv kan berätta. Tittarna måste också få följa med oss på en resa, det tycker jag är viktigt med den här typen av program. Vi måste också vara ett före och ett efter.

Programmet kommer att ha premiär under hösten 2014 och är planerat att sändas på tisdagar klockan 21 i SVT1.

 

Dela artikeln:
0