Vincent Bratt

Vincent Bratt Foto: Niklas Lundengård
Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

Hur länge har du varit medlem i IOGT-NTO?

– I ungefär fyra år. Dessförinnan var jag med i UNF. Jag har alltid varit nykterist, även om jag gick med relativt sent. Anledningen till att jag inte dricker är att jag som barn har upplevt obehagliga situationer i samband med alkohol, vuxna som har sagt konstiga saker och betett sig illa på fyllan. Det gjorde att jag tidigt tog avstånd från alkohol. Dessutom har jag diagnosen epilepsi, vilket är en annan anledning att inte dricka. Den konkreta anledningen att jag gick med i UNF var att jag förstod att man som medlem fick förtur till det nyktra elevhemmet Arken i Uppsala. Och eftersom jag redan var nykterist så kändes det självklart. Då var jag 18 år.

 

Hur aktiv är du?

– Inte så aktiv just nu. Men för några år sedan hjälpte jag till med läxläsning på Drabanten i Uppsala, genom UNF. Det var roligt, jag gillar att hjälpa människor. De flesta var grundskolebarn som behövde läxhjälp, det var alla möjliga ämnen. Jag kan tänka mig att bli lärare, eftersom jag gillar att hjälpa andra. Men jag har tyvärr ingen lärarutbildning utan har en fil kand i retorik, pedagogik och idé -och lärdomshistoria bland annat.

 

Vad är retorik?

– Konsten att övertyga och övertala. Man lär sig också att analysera texter och läsa av undertexter. Det som sägs är kanske inte det som menas. Det är intressant, men kanske inte så lätt med jobb. Just nu söker jag massor av jobb, men det blir mest avslag. Jag har inget särskilt drömyrke, förutom att jag vill gör något för andra. Tidigare hade jag en tanke om att bli jurist, men jag kom inte in på utbildningen. Vi får väl se vad det blir i framtiden. Kanske kan nykterhetsrörelsen dra nytta av mina kunskaper? Retorik är ju bra när det gäller att nå ut med ett budskap.

 

Vad är det för skillnad mellan UNF och IOGT-NTO tycker du?

– Ingen stor skillnad. Men jag tyckte det kändes tråkigt att behöva lämna UNF, när jag blev för ”gammal”. Jag gillade att det var så aktivt och dynamiskt. Jag har haft mycket kul i UNF. Men jag tycker att IOGT-NTO är duktiga på att meddela när det är saker på gång, även om jag inte hinner delta i allt. Jag brukar försöka vara med när det är spelkvällar till exempel, det är kul.

Intervjun publicerades i Accent nr 1/2013.

Dela artikeln:
0