Politik

Teresia Olsson

Hur länge har du varit medlem?

– Jag gick med i UNF omkring 2007. Jag var inte aktiv då. Däremot var jag aktiv i studentkåren i Lund. För ett par år sedan började jag engagera mig i UNF:s arbetsgrupp för EU-politik. Jag jobbade också mycket med alkoholfrågan i studentkåren då upptäckte jag att det var en känslig fråga. Det var inte alla som uppskattade att man jobbade med det.
Då var det viktigt för mig att vara med i en organisation där jag kunde få stöd i alkoholfrågan.

Vilka var emot ditt arbete?

– Främst studentorganisationerna som såg alkohol som ett medel att rekrytera medlemmar.

Hur ser ditt engagemang ut nu?

– Just nu har jag mest jobbat med kongressen. Jag har varit informationsansvarig i bestyrelsen. Annars är jag främst engagerad i en nybildad studentförening som heter Revolutionär Godtemplarungdom, RGU. Det är inte politisk revolution vi vill göra, utan revolution mot alkoholnormen.

– Vi tror mer på morötter och mindre på krav. Vi vill hellre erbjuda nya saker än att ta bort och förbjuda. Vi är ganska många medlemmar, men inte så många som är jätteaktiva. De flesta studenter har mycket annat att göra så vi satsar på lite enklare aktiviteter som att träffas och fika i parken. Alla våra aktiviteter är på engelska för att även utländska studenter ska kunna delta.

Har det blivit någon förändring i klimatet under den tid du jobbat med frågan?

– Just nu är det lite medvind. UNF har sitt projekt Bryt riktat till studenter och IQ jobbar tillsammans med Sveriges förenade studentkårer med ett annat projekt. Problemet är att hos oss serveras inte så mycket alkohol på studentkårerna. Här i Lund sker det mesta festandet på nationerna. När kårobligatoriet fanns fick även nationerna ekonomiskt stöd via kåravgifterna, men nu får de ingenting och är helt beroende av alkoholförsäljning som inkomstkälla. Universitetet har gått in och stöttat för att minska alkoholberoendet, men det är ju kontroversiellt att studenternas pengar ska gå till det.

Mer från Accent