Mariann och Börje Wasserman

Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

Resor är Mariann och Börje Wassermans största intresse. Hittills har de besökt 44 länder. Många resor arrangerar de själva men de har också åkt med Sober-resor vid flera tillfällen.

Hur länge har ni varit medlemmar?

– Jag blev medlem redan som 16-åring. Då drack inte tonåringar, så det där med alkohol var ingen stor sak. Det var alla roliga aktiviteter som föreningen kunde erbjuda som lockade. Det var först senare som jag insåg att man inte behöver dricka för att ha kul. Börje drack inte, men var inte medlem när vi träffades under studie­tiden i Stockholm. Han var ingen föreningsmänniska. Men genom mig blev han till slut medlem 1967. Och sedan dess har vi varit väldigt föreningsaktiva båda två.

 

Ni är mycket på resande fot och är just nu på väg till Malta. Är resor ert största intresse?

– Helt klart. Vi har rest oerhört mycket och har betat av bortåt 44 länder och har besökt alla världsdelar. Vi har bland annat varit i Peru, Libyen, Kina, Vietnam, Sri Lanka, Mexiko och Australien. Vår första långresa gick till Japan. Vi arrangerar oftast våra resor själva, men har också rest mycket med Sober-resor. Det är fantastiskt bra! Inte så billigt, men välorganiserat med intressanta resmål, så man får valuta för pengarna. Men vi har också följt med på många resor genom IOGT-NTO och Junis, eftersom vi är engagerade i det internationella arbetet.

 

Varför då?

– När vi har sett hur mycket vår verksamhet betyder i andra länder inser man att det vi gör är viktigt. Men så klart handlar det också om att vi är intresserade av att resa och lära känna nya kulturer. Vi har inte bara rest själva utan också tagit emot besökare från andra länder i vårt hem. En gång hade vi en vietnamesisk flicka boende hos oss en vecka på ett utbytesprogram. Tu Nin kom med flipflops i plast mitt i vintern. Det första vi fick göra var att köpa rejäla kängor till henne!

Har ni någon drömresa kvar att göra?

– Ja, Indien. Men vi törs inte riktigt åka dit ensamma, utan hoppas att Sober-resor ska arrangera en resa dit.

 

Kan ni ge några bra resetips?

– Rulla ihop kläderna i väskan, då får man plats med mer, samtidigt som de inte blir särskilt skrynkliga. Förbered resan genom att läsa på lite, det har man glädje av. Och skriv dagbok. Korta små anteckningar varje dag ger mer än foton. När man läser färdas man tillbaka till den känsla man hade på resmålet. Minnena kommer tillbaka blixtsnabbt.

Dela artikeln:
0