Sven-Åke Sjödin

Av: Eva Ekeroth

Hur länge har du varit medlem?

– Jag kom med i SGU 1967 och blev ordförande i UNF-föreningen 1971. I mitten av 1970-talet och fram till 1986 var jag ledamot i UNF:s distriktsstyrelse. Sedan 1987 har jag varit omväxlande kassör och ordförande i IOGT-NTO-föreningen i Kramfors och just nu är jag ordförande. Mellan 2005 och 2011 var jag ledamot i IOGT-NTO:s valberedning centralt.

Du har även varit anställd av IOGT-NTO.

– Ja, jag arbetade som kretsinstruktör med inriktning på junior- och UNF-verksamhet åt Örnsköldsvikskretsen i ett år 1976 – 1977. Sedan blev jag anställd av Västernorrlands distrikt 1981. Där blev det bland annat arbete med UNF-verksamhet, ekonomi- och lotterifrågor samt fastighetsfrågor.

Du är också politiker.

– I Kramfors kommun är jag  kommunfullmäktigeledamot och är valnämndens ordförande. Inom landstinget Västernorrland sitter jag i landstingsfullmäktige och är ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nu driver du dessutom ett personligt ärende mot din egen kommun.

– Ja, och bakgrunden är att jag är rullstolsburen och behöver ledsagare bl.a. när jag ska flyga. Jag  tar mig inte upp och ner i flygplansstolen, och klarar inte heller av toalettbesök ombord. Kommunen menar, att det finns handikapptoaletter på flygplatserna och att jag bör kunna klara resorna utan toalettbesök. Diskriminerande! Jag överklagade kommunens beslut och fick rätt i förvaltningsrätten, Men nu har kommunen överklagat beslutet till kammarrätten. Jag tolkar det som att man vill ha ett prejudicerande utslag. Får jag rätt i kammarrätten vet även andra kommuner vad de har att rätta sig efter.

På ditt visitkort står ”Tillgänglighetskonsult.” Vad döljer sig bakom den titeln?

– Jag jobbar i  byggsektorn och granskar byggnader  och offentlig utemiljö, både fysiskt och på projekteringsstadiet. Därefter skriver jag rapporter om vad som bör göras för att tillgängligheten ska bli bra. I plan- och bygglagen finns inskrivet att byggnader och offentlig utemiljö ska vara ”tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.”  Som exempel kan nämnas att när Coop nyligen byggde en ny livsmedelshall i Kramfors visade det sig att två utrymningsvägar inte var användbara för rullstolsburna vilket fick åtgärdas. Ofta är det okunskap som gör att det blir fel, men jag stöter också på rena tjurskallar bland ansvariga.

Ove Andersson

Foto av månadens medlem Sven-Åke Sjödin

Foto: Jonas Forsberg

Fakta:
Namn: Sven-Åke Sjödin
Ålder: 57
Familj: singel
Bor: i eget hus i Dynäs, norr om Kramfors
Yrke: tillgänglighetskonsult

 

Dela artikeln:
0