Marcus Karlsson

Av: Accent

Marcus Karlsson har varit medlem i nykterhetsrörelsen sedan han var barn. Foto: Mathias lövström

Marcus Karlsson från Göteborg jobbar med event och har bland annat varit med och arrangerat IOGT-NTO:s kongress i Göteborg.

Hur länge har du varit medlem?
– Sedan barnsben. Jag är född och uppvuxen i nykter­hetsrörelsen genom mina föräldrar. Som yngre var jag aktiv i UNF och satt med i förbundsstyrelsen 2001–2005. Sedan jag gick över till IOGT-NTO har mitt engagemang främst kretsat kring olika arrangemang för nykterhetsrörelsen. Bland annat Sommarfestivalen på Öckerö och förra kongressen i Göteborg. Mina erfarenheter använder jag dagligen i mitt jobb på en eventbyrå.

Berätta mer om ditt jobb!
– Jag arbetar med alla typer av evenemang, men främst med sponsorskap kring idrottsarrangemang och hjälper bland annat företag som sponsrar att göra något bra av sitt sponsorskap. Men vi gör även andra sorters event, allt ifrån aktiviteter i köpcentrum och på festivaler till konferenser.

Hur bra tycker du att IOGT-NTO är på att arrangera större event?
– Det finns väl en del att jobba på. Jag tror att felet man ofta gör är att man vräker på allt man har i stället för att hitta den röda tråden eller ett tema. Tricket för en bra fest eller ett event är att ha en bra grundidé och hålla sig till den, annars missar man lätt målet. Har man ett bra koncept brukar de goda idéerna komma automatiskt. Mitt tips är att försöka se framför sig hur man tänker sig att festen ska vara. Och försöka hitta roliga vinklar på temat man valt. Har man ett tema, ja då är det lätt att motivera varför man gör ”galna” saker. Sedan är det förstås viktigt att ha bra ljus och att man testat ljudanläggningen innan gästerna kommer. Men viktigast av allt är att tänka efter innan och vara ute i god tid.

Hur känns det för dig som nykterist att göra event med alkohol?
– Jag har ett avdramatiserat förhållande till alkohol och lägger inga moraliska aspekter på dem som vill dricka. Däremot är jag mån om att det alltid ska finnas bra alkoholfria alternativ på konferenser där vin ingår. Och om en kund vill ha alkohol som present till exempelvis en talare brukar jag avråda. Alkohol som gåva är inte bra, man vet ju inte vem man ger den till och hur det uppfattas. Men jag är beredd att diskutera och lyssna på kunden, ofta brukar vi kunna resonera oss fram till en bra lösning.

Maria Zaitzewsky Rundgren

 .

 

Dela artikeln:
0