Månadens medlem Magnus Hägg

Månadens medlem Magnus Hägg Magnus Hägg skulle gärna se att nykterhetsrörelsen kommunicerade sitt budskap på ett annorlunda sätt. "Att stå i en bar på Stureplan med en t-shirt med trycket ”Nykterister har bättre sex” är kaxigt och coolt." säger han. Foto: Jesper Linder.
Av: Accent

Magnus Hägg gick med i IOGT-NTO för två år sedan för att stötta organisationen efter uteslutningen av Åke Green. Nykter har han varit sedan 18 år tillbaka.

Hur länge har du varit medlem?
– Sedan Åke Green uteslöts ur IOGT-NTO för två år sedan. Jag läste i samband med den händelsen att nykterhetsrörelsen tappat 1 000 medlemmar och jag ville visa mitt stöd genom att bli medlem. Jag har varit nykter i 18 år, dock inte organiserad. Alkoholfrågan engagerar mig, den är fortfarande så oerhört provocerande för många. Om rökningens negativa effekter talar vi gärna. Men när alkoholen kommer upp, då tar det stopp, då blir folk sura. Här behövs en attitydförändring av stora mått. Det är upprörande att inse hur indoktrinerade vi svenskar är: Alla talar om hur fantastiskt det är att dricka som man gör i Sydeuropa. Att bli medlem var både en positiv och en negativ överraskning för mig.

Hur då menar du?
– Jag blev glatt överraskad av hur bred nykterhetsrörelsen är. Vad otroligt mycket vi gör. Det är ju inte alls bara en gammal mossig organisation, utan så mycket mer. Men det är där som det negativa kommer in. IOGT-NTO är samtidigt hopplösa på att kommunicera sitt budskap på ett fräscht och nytänkande sätt. Många utifrån ser fortfarande på nykterhetsrörelsen som töntig och otidsenlig och ”trist”. Bara namnet signalerar detta. Jag anser att IOGT-NTO skulle vinna på ett namnbyte som säger det vi är. Typ Svenska Nykterhetsförbundet, kallade ”nykteristerna” i vardagligt tal, haha.

Vilka förändringar skulle du vilja se inom nykter­hetsrörelsen?
– Vi behöver vara mer synliga där folk är. Och då talar jag inte om pensionärer utan om folk mitt uppe i studier och karriär, de som dricker mest. Att stå i en bar på Stureplan med en t-shirt med trycket ”Nykterister har bättre sex” är kaxigt och coolt. Mer sådant! Som det ser ut i dag är IOGT-NTO tyvärr mest en klubb för inbördes beundran. Samtidigt tycks det finns en elit inom rörelsen, där vissa anses bättre än andra. Jag upplever att medlemmar med missbrukarbakgrund ofta behandlas som maskotar. Det känns tråkigt. Jag är även öppen för att skapa en parallellorganisation där nykterhet inte är ett krav, ett slags ”medlemskap light”. Där människor som vill stödja en god sak kan gå med.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Dela artikeln:
0