Lars Wannberg

Av: Accent

Hur länge har du varit medlem?

– Ganska snart efter att jag blev drogfri, för ungefär 6-7 år sedan, kom jag i kontakt med IOGT-NTO. Tiden innan hade jag verkat i andra nyktra föreningar, jag var bland annat DJ vid nyktra arrangemang och deltog i drogfria mässor. Men jag kände att jag ville löpa linan ut och träffa människor med samma värderingar och där nykterheten var självklar. Jag kom i kontakt med Sofia Modigh och insåg att IOGT-NTO har massor att ge, att jag också kunde vara med och påverka politiskt. Jag började jobba på NBV med grafisk formgivning som resulterade i diverse studiematerial. Sedan två år jag fast anställning på IOGT-NTOs kansli som it-support.

Berätta om livet före nykterheten!

– Jag är uppvuxen med två alkoholiserade föräldrar. Jag lämnades vind för våg och började röka redan som 7-åring. När jag var 9 började jag sniffa och sedan kom alkoholen in i bilden. Jag var strulig i skolan, men ingen från soc försökte ta reda på orsaken bakom. Ingen frågade hur jag hade det hemma. När jag var 13 skickades jag till ett skolhem och efter några år fungerade det hyfsat där. Jag lyckades slutföra gymnasiet och började jobba som målare. Jag träffade en tjej och vi flyttade till Tullinge. Jag använde droger då också, men ville bli fri från dem. Jag la in mig för avgiftning, men fortsatte dricka. Jag fattade inte då vad beroendeproblem är, jag tyckte ju inte att jag hade problem med alkoholen. Jag höll mig i kragen i några år, sedan började jag supa allt mer. Jag förlorade jobbet, det tog slut med tjejen och sedan gick det bara utför.

När kom vändningen?

– En dag stod jag vid ett vägskäl och tänkte; antingen ger jag upp eller så ger jag hundra procent. Jag var så trött på drogerna och det där småkriminella livet. Jag gick in i ett 12-stegsprogram och började engagera mig i nyktert föreningsliv. Men det har varit en tuff väg. Som beroende har man svårt med relationer, allt är falskspel och oärlighet, allt handlar om att slippa känna. Man vet inte hur man gör för att etablera sunda, ärliga relationer.

Hur ser ditt liv ut i dag?

– Jag mår bra, jag har lärt mig att godkänna hela mig. Känner trygghet i att ha ett fast jobb och en tjej. Hon är i min ålder och jobbar som vinprovare på Systembolaget! Vi trivs fantastiskt bra ihop, mycket på grund av att vi kan prata om allt. För mig som lider av beroendesjukdom är det jätteviktigt att prata och jobba med mig själv och det som har varit. Det är nödvändigt för att orka gå framåt. Jag är också lycklig över att äntligen vara skuldfri. Nu kan jag för första gången i livet skaffa telefon i eget namn. Och jag har precis köpt en motorcykel, så nu ska jag bara se till att få mitt MC-kort!

Vilka kickar har ersatt drogerna?

– I början, när jag blev drogfri, hoppade jag bungy, skaffade en massa tatueringar och var DJ på drogfria klubbar. Jag dansade till techno och försatte mig i nykter trans. Men det där har tonats ner med tiden.

Beskriv dig själv!

– Jag gillar humor och skoj och försöker ”lyfta” mina medmänniskor genom en rolig kommentar eller vänligt ord. Humor har alltid varit mitt överlevnadssätt, men nu är det mer en krydda i livet. Man ska inte ta allt på så blodigt allvar! Jag är kokett, tänker på stilen, och jag har lätt att ta folk och uppfattas ofta som färgstark. Men jag har också mörka stråk med melankoli och svårmod i min personlighet.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Foto av månadens medlem Lars Wannberg

Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren


Dela artikeln:
0