Medlemmen

Erik Ahlinder

Erik Ahlinder från Söderhamn är 98 år och har varit medlem i nykterhetsrörelsen i nästan 90 år. Än i dag går han på dans, hjälper till med teatern och hänger på lokalföreningen i Söderhamn.

Du har varit medlem i nykterhetsrörelsen i nästan 90 år, hur kom det sig att du gick med?
– Min riktiga far lämnade oss när jag var liten. Mamma blev ensam med barnen och förvärvsarbetade på Nordstjärnans tvålfabrik, den tidens kvinnoindustri. Jag fick bo hos min moster under uppväxten. När jag var tolv år träffade mamma min styvfar, Ahlinder. Det är efter honom jag har fått mitt namn och det var han som fick in mig som godtemplare. Det var en bra karl. Jag var med i barnlogen och ungdomslogen och vid 18-årsålder blev jag logetemplare. Idag heter det inte logetemplare utan ordförande. Jag var nog den yngsta de haft.

Vad har nykterhetsrörelsen betytt för dig?
– Den har betytt mycket. För mig har det hängt ihop med politiken, jag är starkt vänstervriden. Vi var nyktra och radikala. Förr var det så att man reagerade mycket på orättvisor och agerade utifrån det. Jag har suttit i kommunfullmäktige, då hette det stadsfullmäktige och där motionerade jag lite nykteristgrejer. Jag var även fackligt aktiv och satt i skolstyrelsen.

Är du fortfarande aktiv i IOGT-NTO?
– Det var inte så länge sedan jag var och dansade på IOGT-NTO:s dansbana i Morviken. Och jag brukar hjälpa till med lite teater och sådant. Jag brukar även gå ner till lokalen och äta frukost på morgnarna. Jag är väldigt glad över det gänget som är där nu.

När du inte ägnat dig åt nykterhetsrörelsen och politik så har båtar varit en stor del av ditt liv, berätta!
– När jag var nyfödd åkte jag båt utan att veta om det, kanske är det därför jag alltid dragits till sjön. Med barnlogen åkte vi på turer i min styvpappas lilla båt och i tjugoårsåldern blev jag sjöman. Jag skottade kol på en båt som gick mellan Sverige och London. En dag halkade jag och slog benet när jag skulle bära ut mat till besättningen, då mönstrade jag av. Efter det har jag åkt mer båt som passagerare än besättning.

Vart har du åkt då?
– Det har blivit en del kanaler, Göta kanal, Engelska kanalen och Panamakanalen. Jag har även rest till bland annat Hawaii, Leningrad, Kalifornien, Ecuador, Sotji vid Svarta havet, Italien och Holland.

Text och foto: Joanna Wågström

Mer från Accent