Johannes Marainen

Johannes Marainen Johannes Marainen. Foto: Julia Sjöberg
  • Om Johannes Marainen

    Ålder: 76 år.

    Bor: Skepplanda utanför Göteborg.

    Familj: Fru och två barn.

    Medlem: Sedan urminnes tider. Medlem i föreningen Starke i Ale.

  • Relaterad läsning

Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

Hur länge har du varit medlem?

– Jag har alltid varit nykterist och har aldrig smakat ens öl. Min far blev laestadian och levde helnyktert under en stor del av sitt vuxna liv. Jag har inte alltid varit aktiv som medlem, men när jag jobbade som lärare så blev jag tillfrågad om att bli ordförande i SLN, Sveriges lärares nykterhetsförbund, som var sammankopplat med IOGT-NTO. Och för sju–åtta år sedan var jag IOGT-NTO:s ordförande i Älvsborgs distrikt. Jag har också varit föreningsordförande i min lokalförening. Det är roligt och givande att vara medlem i IOGT-NTO. Jag har haft förmånen att träffa många människor med annan bakgrund och det har berikat mitt liv på många sätt.

Du är en av få samiska medlemmar. Hur ser alkoholkulturen ut bland samer?

– Det är ganska vanligt med alkoholproblem bland samer. Det är inte så lätt att vara same i Tornedalen och för vissa kan alkoholen bli ett sätt att fly problemen och utanförskapet. Men det var nog värre förr. På 1800-talet var alkoholismen bland samer väldigt utbredd. Sedan kom Laestadius*, och han blev viktig för många samer.

Vad betyder samekulturen för dig?

– Jag är samepolitiskt aktiv och reser runt mycket i landet på olika uppdrag. Jag har även varit lärare i samiska vid Luleå universitet. Behovet av samiska lärare är skriande. Anledningen till att jag bor i Göteborg är att jag började studera här och sedan blev jag kvar, eftersom jag fick jobb som lärare. Under senare år har jag ägnat mig mycket åt samisk släktforskning. Jag har bland annat forskat om vad gränserna har betytt för samer och kartlagt alla mina samiska rötter i bland annat Karesuando och Jukkasjärvi. Jag har skrivit tre släktböcker. Släktforskningen betyder väldigt mycket för mig.

*Laestadius var en svensk präst i Norrbotten som levde under 1800-talet och blev ledare för den inomkyrkliga väckelse som efter honom kallas för læstadianismen.

Dela artikeln:
0