Bengt Svanberg

Bengt Svanberg Bengt Svanberg. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

Hur länge har du varit medlem?

– Jag har aldrig druckit en droppe sprit och har varit trogen medlem i 72 år. Men jag saknar den nyktra gemenskapen från förr. Som femtonåring fick jag ansvaret att ta över och bygga upp den insomnade 48–49 Fyrbåken i Sangis i Norrbotten, varifrån jag ursprungligen kommer. Jag var den yngste någonsin som fick bli ordförande i en loge. Men jag hade hjälp av några av mina äldre bröder.

Hur gick det med logen?

– I tio år skötte jag den och fick den att blomstra. 87 ungdomar anslöt sig och blev medlemmar. Inte fy skam i en by där hembränning var legio! Vi gjorde utflykter i Bottniska viken, grillade korv vid lägereld, sjöng och hade trevligt. Det var viktigt i en by där det inte fanns något att roa sig med för unga människor. Några pengar hade vi inte, men jag såg till att tigga bullar på Konsum och få dagsgammalt bröd av bagaren, på så vis hade vi alltid att äta under våra utflykter. Senare anordnade jag danser också. Det var väldigt poppis. Jag tycker fortfarande att det viktigaste frågan för IOGT-NTO är att bygga upp bra verksamhet för unga människor, så att de håller sig borta från alkoholen.

Hur engagerad är du i dag?

– Jag är med i Syskonkretsen i Stockholm och går på alla möten, som infaller varannan vecka. En stor del av mitt sociala liv finns inom föreningsverksamheten.

Vad har medlemskapet betytt för dig?

– Det har gett mig stadga genom livet och en tydlighet i var jag står. Men som ung blev jag ofta smädad av pojkar på bygden som skrek ”logejävel” efter mig. De ville slåss, men jag var stark och kunde slå tillbaka.

Dela artikeln:
0